Politika

"Padomju okupācijas" nodarītie zaudējumi sasnieguši 300 miljardus

© Foto : president.lvBrīvības piemineklis Rīgā. Foto no arhīva
Brīvības piemineklis Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms dažām dienām tika nosaukta summa 185 miljardu eiro apmērā, taču tā attiecās tikai uz ekonomiku, paskaidroja komisijas pārstāve Ruta Pazdere. Tagad tai klāt nācis demogrāfijai un apkārtējai videi noradītais zaudējums.

RĪGA, 22. aprīlis – Sputnik. Latvijas komisija ir palielinājusi zaudējumu summu, kas valstij esot nodarīti padomju gados, intervijā radio Baltcom pavēstīja komisijas pārstāve Ruta. Agrāk komisija nosauca summu 185 miljardu eiro apmērā, taču tagad tā sasniegusi jau 300 miljardus. Pazdere  atgādināja, ka zaudējumi par 185 miljardiem eiro skāruši tikai ekonomiku.

"Tika nodarīti zaudējumi apkārtējai videi, demogrāfijai. Milzu zaudējumus mēs cietām arī pēc neatkarības atjaunošanas. Taču šī summa vēl varētu mainīties," – viņa piezīmēja.

Viņa uzsvēra arī to, ka komisija nevēlas no Krievijas panākt kompensāciju pilnā apmērā.

PSRS valsts karogs.Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija vēlas saņemt 185 miljardus eiro par "padomju okupāciju"

"Ja mēs patiešām pieprasīsim no Krievijas kompensāciju 300 miljardu eiro apmērā, ja vēl kāds to pieprasīs, Krievija vienkārši bankrotēs. Taču uz šo aprēķinu pamata mēs varam pieprasīt simbolisku kompensāciju, vismaz 1 eiro. Galvenais – Krievijai pašai ir jāsaved kārtībā sava vēsture un jāatzīst, kas viņu vēsturē ir bijis," – pauda Pazdere.

Latvija, tāpat kā citas Baltijas valstis, uzskata, ka laikā no 1940. gada līdz 1991. gadam tajā valdījusi PSRS okupācija. Krievija šādu nostādni neatzīst. Krievijas Ārlietu ministrija ir paskaidrojusi, ka Baltijas valstu iestāšanos PSRS uzskata par atbilstošu tālaika starptautiskajām tiesībām. Ārlietu ministrijas pārstāvji uzsver, ka šajā gadījumā nav iespējams izmantot terminu "okupācija", jo karadarbība PSRS un Baltijas valstu starpā nenotika, un karaspēks tika ievests saskaņā ar vienošanos un šo valstu valdību piekrišanu. Jāpiebilst, ka Latvijā, Lietuvā un Igaunijā laikā, kad tās atradās Padomju Savienības sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas periodu Lielā Tēvijas kara gados) strādāja nacionālās varas iestādes, vēsta RIA Novosti.

Okupācijas zaudējumu apzināšanas komisija, kuras uzdevums ir aprēķināt "padomju okupācijas" radītos zaudējumus, tika izveidota pirms 11 gadiem. 2008.-2014. gg. tā nestrādāja finansējuma trūkuma dēļ.

2015. gadā Baltijas valstu tieslietu ministri parakstīja memorandu par rīcības koordināciju, kuras mērķis ir izteikt Krievijai kā PSRS mantiniecei prasību kompensēt "padomju okupācijas nodarītos zaudējumus."

Ziņu lente
0