Tiesībsargs neatbalsta mošeju

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasPasaules pilsētas. Dubaija
Pasaules pilsētas. Dubaija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka mošeju Rucavas novadā celt nevajadzētu, jo tā pieder atšķirīgai civilizācijai.

RĪGA, 19. aprīlis – Sputnik, Jeļena Kirillova. Tiesībsargs Juris Jansons paziņojis, ka neatbalsta mošejas būvniecību Latvijā. Viņš gan piebilda, ka tas ir viņa personiskais viedoklis, un kā tiesībsargs viņš nav tiesīgs aizliegt vai atļaut mošeju celtniecību.

Šādu viedokli Jansons paudis intervijā raidījumam "900 sekundes". Savus vārdus viņš pamatoja ar to, ka ēka pieder citai kultūrai un citu vērtību sistēmai.

"Tā pilnīgi cita kultūras telpa un cita vērtību sistēma. Tā pat pieder atšķirīgai civilizācijai," — teica Jansons un piebilda, ka viņam kā tiesībsargam nav tiesību aizliegt vai atļaut mošejas celtniecību.

"Ir vairāki normatīvie akti, kas ikvienam valsts iedzīvotājam ļauj baudīt reliģijas brīvību tiktāl, kamēr tā neskar citu cilvēku brīvības," — norādīja ombuds.

Atgādināsim, ka nesen Latviju satrauca ziņa par to, ka skaistā, ainaviskā vietā Papē varētu parādīties mošeja. Rucavas novada dome saņēma zemes īpašnieka iesniegumu jautājumā par to, vai zemes gabalā jūras piekrastē Papes centrā netālu no bākas būtu iespējams uzbūvēt mošeju. Vietējai pašvaldībai kļuva zināms, ka zemes gabala īpašnieks saņēmis piedāvājumu to pārdot, taču pircējs piekritis maksāt lielu naudu tikai tādā gadījumā, ja tiks saņemta atļauja mošejas celtniecībai.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Romārs Timbra toreiz skaidrojis, ka, pēc viņu datiem vietējie iedzīvotāji diez vai atbalsta islāmu. Šo viņš vēlreiz apliecināja sarunā ar Sputnik: "pēc mūsu datiem, Rucavas novadā nav neviena musulmaņa." Pēc Timbras teiktā, vietējā dome saņēmusi pieprasījumu par mošejas būvniecību, un atbilde visticamāk būs negatīva.

Sīkāk negatīvu Rucavas novada domes atbildi paskaidroja priekšsēdētāja Irēna Šusta: "Rucavas novada iedzīvotāji kategoriski iebilda pret mošejas būvēšanas Papes piekrastē. Šī teritorija ir dabas parks. Principā, uz šīs vietas ir atļauta sabiedriskās ēkas celtniecība, bet mēs uzskatām, ka šāda būvniecība nesaskaņojas ar reģiona kultūrvēsturisko mantojumu un skaidri definētajiem piekrastes attīstības mērķiem. Tāpēc mūsu atbilde uz šādas apbūves pieprasījumu bija negatīva. Protams, var saņemt būvatļauju, taču šādai apbūvei vienalga jāiet cauri sabiedriskās apspriešanas procesam. Kā parādīja veiktā aptauja, vietējie iedzīvotāji strikti iebilst pret mošejas būvniecību."

Ārzemju baznīcas bīskaps Pāvils Levuškāns savā Facebook lapā Jansona vārdus komentē tā: "Latvijas tiesībsargs ne tikai krievus nemīl, nicina arī citticībniekus. Šāds cilvēktiesību aizstāvis ir mūsu Latvijā. Tiesībsarga pienākums ir aizstāvēt visu cilvēku tiesības, kuri dzīvo valstī. Neskatoties uz viņa simpātijas vai antipātijas."

Ziņu lente
0