Su-24M un Donald Cook duelis Baltijas jūrā

© Sputnik / Denis Petrov / Pāriet pie mediju bankasЭсминец США Donald Cook. Архивное фото
Эсминец США Donald Cook. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagona nervozā reakcija pēc krievu lidotāju tikšanās ar amerikāņu eskadras kuģi Donald Cook Baltijas jūrā liecina par to, ka lidotāji ir rīkojušies krietni vien profesionālāk nekā eskadras kuģa ekipāža, uzskata informācijas aģentūras "Rossija segodņa" komentētājs Aleksandrs Hroļenko.

14. aprīlī Pentagons pārmeta krievu lidotājiem, ka tie imitējuši uzbrukumu eskadras kuģim Donald Cook Baltijas jūrā. Amerikāņu jūrnieki novērojuši, ka lidmašīnas Su-24M vairākkārt lidojušas zem komandtiltiņa līmeņa 9 metru attālumā no kuģa. Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis Igors Konašenkovs pavēstīja, ka GKS lidotāji veikuši lidojumu, ievērojot visus drošības pasākumus. Jautājumu, kurš tad īsti izrāda lielāku agresiju Eiropā un Baltijas jūrā, mēģināja noskaidrot Aleksandrs Hroļenko.

Baltā nama preses sekretārs Džošs Ernests piezīmēja: "Šis incidents… absolūti neatbilst bruņoto spēku profesionālajām normām, atrodoties citas valsts bruņoto spēku tiešā tuvumā starptautiskajos ūdeņos vai starptautiskajā gaisa telpā. Jebkāda militāra aktivitāte miera laikā ir pieļaujama tikai starptautisko likumu un normu ietvaros, izpaužot cieņu pret citu valstu tiesībām un citu valstu lidmašīnām un kuģiem."

Amerikāņi pat atsauca atmiņā XX gs. 70. gados noslēgto vienošanos par incidentu novēršanu atklātā jūrā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins tiešās līnijas laikā atgādināja, ka "no taigas līdz britu jūrām mūsu armijai līdzīgu nav", un bruņoto spēku apgāde tiek veikta pilnā apmērā. Tajā pašā dienā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, atrodoties vizītē Ulanbatorā paskaidroja: "Mēs redzam militārās aktivitātes pieaugumu, kāds nav novērots kopš aukstā kara laikiem, kā arī NATO klātbūtnes nebijušu paplašināšanos tā saucamajā alianses austrumu flangā ar mērķi izdarīt militāri politiski spiedienu uz Krieviju tās apturēšanai. To pavada agresīvi propagandiska Krievijas demonizācijas kampaņa." Krievijas politiķi ir atkārtoti kritizējuši NATO militārās aktivitātes pastiprināšanos Eiropā.

Krievijas pretestība – proporcionāla draudiem

Pentagons publicēja video, lai parādītu, cik bīstamas ir Krievijas kara aviācijas darbības Baltijas jūrā, kur 11. un 12. aprīlī frontes bumbvedēji Su-24M vairāk nekā 20 reizes pārlidoja pāri ASV JKS eskadras kuģim Donald Cook. ASV bruņoto spēku komandieri Eiropā (EUCOM) pavēstīja, ka tamlīdzīgas darbības var novest pie kļūdas aprēķinos un incidenta, kura rezultātā iespējami bīstami ievainojumi vai cilvēku bojāeja.

Un tomēr nav saprotams, kā tad īsti amerikāņus apdraudēja Su-24M bez bumbām vai helikopters Ka-27, kura ziņā bija fotouzņēmumi? Tādā situācijā mirt var tikai no bailēm.

Ja Krievijas teritoriālo ūdeņu tuvumā manevrē ārvalstu eskadras kuģis ar spārnotajām raķetēm "Tomahawk" NATO flotes grupas sastāvā, to iespējams vērtēt tikai kā izaicinājumu. Krievijas aviācijas ierašanās manevru rajonā bija pašsaprotama. Iespējami arī citi Krievijas kara flotes atbildes varianti, jo tamlīdzīgus draudus ignorēt nevar.
Abas dienas lidojumi atgādina eskadras kuģa Donald Cook bruņojuma (pretgaisa aizsardzības) potenciālo iespēju pētījumu programma – tie notiek dažādā augstumā un kursa leņķī. Pentagona nervozā reakcija pēc krievu lidotāju tikšanās ar amerikāņu eskadras kuģi Donald Cook Baltijas jūrā liecina par to, ka lidotāji ir rīkojušies krietni vien profesionālāk nekā eskadras kuģa ekipāža.

Iespējams, eskadras kuģa mierīgas eskortēšanas faktu kāds uzskata par raķešu apšaudi. Par to amerikāņu jūrniekiem atliek tikai pateikties krievu lidojumiem, jo manevri bez potenciālā pretinieka pretdarbības (parasta NATO prakse) ir visai nožēlojams reālu kaujas apstākļu atdarinājums, kaujas gatavības imitācija.

Taisnības labad gan jāpiebilst, ka nekas neparasts Baltijas jūras debesīs nav noticis. Aukstā kara gados tamlīdzīgas situācijas atkārtojās regulāri, arī amerikāņu lidmašīnas līdzīgi lidoja virs padomju kuģiem. Vienkārši periodā, kad Krievija nepretojās "kodieniem", ASV kara flotes jūrnieki ir palaidušies slinkumā, un tagad radusies iespēja pierast pie normāliem apstākļiem un slodzes. Galu galā, nevis Su-24M manevrēja virs Meksikas līča, bet gan amerikāņu eskadras kuģis piedalījās manevros tiešā Krievijas tuvumā.
Krievijas GKS ir pilnas tiesības kontrolēt akvatoriju tās tuvumā.

Jo tuvāk Krievijas robežām nāks ASV kara kuģi, jo zemāk virs to klāja lidos Su-24M, jo stingrāka būs Krievijas reakcija. ASV Kongresa ierosinājums pastiprināt amerikāņu kara flotes klātbūtni Eiropā var novest tikai pie plašākas pretdarbības.

Vieglprātīga apņēmība

Amerikāņu eskadras kuģis apmeklēja Poliju, lai demonstrētu ASV kara flotes vēlmi uzlabot darba iemaņas jūrā, un 11. aprīlī pameta Gdiņas ostu, lai piedalītos manevros Baltijas jūrā Atlantic Resolve (Atlantijas apņēmība). Taču Krievijas robežu tuvumā apņēmību vajadzētu demonstrēt ļoti akurāti un apsvērti. Donald Cook  tomēr ir ceturtās paaudzes eskadras mīnu kuģis, kura galvenais bruņojums ir spārnotās raķetes "Tomahawk", kas spēj sasniegt mērķi 2500 kilometru attālumā.

Учения Воздушно-десантных войск (ВДВ) - Sputnik Latvija
NATO spēku virspavēlnieks atzīst Krievijas armijas augsto līmeni

Ja "Atlantijas apņēmība" sniedzas tiktāl, Krievija ir rīkojusies ļoti iecietīgi (ņemot vērā spārnoto raķešu "Tomahawk" pielietojumu Dienvidslāvijā un Lībijā).

Krievijas GKS rīcībā ir vairāk nekā 200 modernizēti Su-24M/M2 un 79 Su-24MR (izlūki), ko pakāpeniski nomaina taktiskie iznīcinātāji un bumbvedēji Su-34. Taču ne ieroču skaits, ne īpatnības nav noteicošais Krievijas Su-34M un amerikāņu eskadras kuģa Donald Cook vairākkārtējo tikšanos iemesls ūdeņos netālu no Krievijas.

Spriežot pēc visa, ASV valdība visiem spēkiem pūlas attaisnot savu pārlieku plašo militāro klātbūtni Eiropā, bet NATO, uzstājīgi meklējot ienaidnieku, slēpj savas pastāvēšanas bezjēdzību.

Ziņu lente
0