Politika

Turcijas valdība bloķējusi Sputnik vietni

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasЭкран с символикой Международного информационного агентства Sputnik
Экран с символикой Международного информационного агентства Sputnik - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau 2014. gadā Turcijas Konstitucionālā tiesa atzina par nelikumīgu jebkuras tīmekļa vietnes bloķēšanu bez tiesas lēmuma.

RĪGA, 15.aprīlis — Sputnik. Turcija ir bloķējusi Sputnik Turcija vietni valstī. Vakar Sputnik portālā tika publicēts paziņojums par administratīviem pasākumiem no valdības puses.

"Tehniskā un tiesiskā vērtējuma rezultātā, pamatojoties uz likumu 5651, saskaņā ar 14.04.2016.g Telekomunikāciju un sakaru pārvaldes lēmumu Nr. 490.05.01.2016. —56092, attiecībā uz šo vietni uzsākti administratīvie pasākumi," — teikts ziņojumā, kas parādās, mēģinot atvērt vietni.

© SputnikSputnik Turcija
Сообщение о блокировке сайта Sputnik в Турции - Sputnik Latvija
Sputnik Turcija

Agrāk Turcijas Konstitucionālā tiesa atzina šī resora lēmumus par jebkuras vietnes datu bloķēšanu bez tiesas sprieduma par nelikumīgiem.

Sputnik Turcija redaktors Turals Kerimovs pavēstīja, ka apmeklētāji jau aptuveni pl.19.50 sākuši informēt par grūtībām, kas rodas, atverot vietni.

"Nekādu paziņojumu vai brīdinājumu no kompetentām Turcijas iestādēm šajā sakarā aģentūra nav saņēmusi ne iepriekš, nedz arī pēc vietnes bloķēšanas,"— paskaidroja Kerimovs.

Turku varas iestādes pagaidām nav sniegušas komentārus par aģentūras Sputnik vietnes bloķēšanu.

Turcijas likums Nr. 5651 ir likums "Par interneta apraides regulējumu un cīņu ar noziegumiem šajā jomā". Opozīcija jau vairākkārt kritizējusi šo likumu, jo tas ne tikai pārkāpj vārda brīvību, bet arī nopietni ierobežo pilsoņu tiesības saņemt informāciju.

Saskaņā ar šo likumu 2014. gada martā Turcijā tika ieviesta pagaidu YouTube un Twitter bloķēšana saistībā ar materiālu izvietošanu par augstākās varas korupciju. Vēlāk aizliegums tika atcelta ar Turcijas Konstitucionālās tiesas lēmumu, kas atzina par "nekonstitucionālām" ТIB pilnvaras bloķēt vietnes bez tiesas lēmuma.

2015. gada janvārī Turcijas premjers un ministri saņēma tiesības bloķēt jebkuru resursu internetā bez tiesas lēmuma, saskaņā ar likumu "Par sabiedriskajām organizācijām un fondiem", kas tika papildināts ar atbilstošu pantu pēc Turcijā valdošās Taisnīguma un attīstības partijas deputāta iniciatīvas.

Premjers un ministri var pieprasīt no TIB un interneta provaideriem bloķēt tīmekļa vietnes vai dzēst to saturu četru stundu laikā pēc attiecīgā rīkojuma saņemšanas, "nacionālās drošības, sabiedriskās kārtības aizsardzības un noziedzības profilakses" nolūkos.

Ātra reakcija

Aģentūras Sputnik vietne tika bloķēta dažas stundas pēc tiešās līnijas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kuras laikā viņš sniedza komentārus Krievijas un Turcijas attiecību jautājumos.

Прямая линия с президентом России Владимиром Путиным - Sputnik Latvija
Tiešā līnija: Putins par Porošenko, Erdoganu, attiecībām ar ASV un sankciju atcelšanu

Piemēram, Putins pavēstīja, ka uzskata Turciju par savu draugu, taču atsevišķu politiķu rīcību viņš uzskata par neadekvātu. Runājot par Turcijas cīņu ar radikāļiem, Putins pauda viedokli, ka Turcijas vadība nevis cīnās ar tiem, bet sadarbojas.

Atbildot uz jautājumu, kā viņš rīkotos gadījumā, ja slīktu Porošenko un Erdogans – kuru no viņiem viņš izglābtu vispirms, Putins paziņoja: "Ja kāds ir nolēmis noslīkt, viņu izglābt neizdosies. Mēs esam gatavi sniegt palīdzīgu un draudzīgu roku ikvienam mūsu partnerim, protams, ja viņš to vēlas."

Attiecības Krievijas un Turcijas starpā ir saspīlētas kopš 2015. gada 24. novembra, kad turku iznīcinātājs F-16 Sīrijā notrieca krievu bumbvedēju Su-24. Krievijas prezidents Vladimirs Putins to nosauca par "triecienu mugurā" no teroristu atbalstītāju puses un parakstīja rīkojumu par nacionālās drošības pasākumiem un īpašajiem ekonomiskajiem pasākumiem  pret Turciju.

Ieradums aizliegt

Vietne Stupnik Turcija ir kārtējā aģentūras vietne, ko bloķējušas valsts varas iestādes. 29.martā Sputnik Latvija saņēma oficiālu paziņojumu par resursa bloķēšanu domēna zonā.lv, jo esot pārkāpts Eiropas Padomes lēmums par ierobežojošajiem pasākumiem sakarā ar Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības apdraudējumu.
Aģentūra Sputnik pavēstīja, ka nav pārkāpusi nevienu Latvijas un ES normatīvo aktu punktu. Latvijas Ālietu ministrija ierosināja bloķēt portālu sputniknews.lv, jo uz Starptautiskās informācijas aģentūras vadītāju Dmitriju Kiseļovu attiecinātas ES sankcijas.

Логотип международного информационного бренда Sputnik - Sputnik Latvija
Igaunijas premjers: Sputnik netiks slēgts, bet tā darbs tiks novērots

Pēc portāla bloķēšanas domēna zonā.lv informācijas aģenrtūra un radio Sputnik laida klajā ziņu resursu Sputnik Latvija krievu un latviešu valodās domēna zonā.com.

Vēlāk Kiseļovs paziņoja, ka Latvijas varas iestāžu darbība ir panika, kas sniedzas ārpus tiesiskā lauka robežām. Viņš pauda uzskatu, ka Sputnik slēgšana Latvijā ir uz viņu, nevis uz aģentūru attiecināmo Eiropas Savienības lēmumu brīvs traktējums.

Ziņu lente
0