Pentagons nosūtīs uz Igauniju tanku brigādi

CC BY 2.0 / U.S.Army by Sgt. Ken Scar / Abrams checkТанк-наводчик армии США M1A1 Abrams
Танк-наводчик армии США  M1A1 Abrams - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka ASV, iespējams, nosūtīs uz Baltijas valstīm deviņus tūkstošus kareivju un 500 tankus.

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Nākamgad ASV nosūtīs uz Igauniju vēl 10 tankus un 120 kareivjus, ziņo Sputnik Igaunija, atsaucoties uz rus.err.ee.

Vakar Somijas mediju grupa Lännen Media pavēstīja, ka uz Igauniju tiks nosūtīti deviņi tūkstoši kareivju un 500 tanki. Dislokācija Igaunijā būs pastāvīga.

ASV vēstniecība Igaunijā paskaidroja, ka patiesais kareivju un tehnikas skaits būs krietni pieticīgāks – līdz 120 kareivji un 10 tanki.

"Saskaņā ar ASV Kongresa lēmumu Igaunija saņems vienu tanku rotu, kurā parasti ir 100-120 kareivji, 10 tanki M1 Abrams, četras kājnieku bruņumašīnas Bradley un atbalsta bruņumašīnas," – informēja ASV vēstniecības militārās sadarbības nodaļas vadītājs apakšpulkvedis Viljams Maknikols.

"Igaunija var rēķināties arī ar šīs brigādes papildu atbalsta spēkiem – lauku artilēriju, pontonu mašīnām un bezpilotu izlūkošanas lidmašīnām. Šī tehnika atradīsies visās Baltijas valstīs saskaņā ar to vajadzībām atbilstoši deviņu mēnešu rotācijas principam," – piebilda Maknikols.

Jautājums par to, kādas apakšvienības sūtīs citas NATO dalībvalstis, tiks izlemts alianses samitā, kas notiks Varšavā šī gada jūlija.

Politologs Sergejs Karaganovs - Sputnik Latvija
NATO Eiropā – iespēja nemaksāt par aizsardzību

"ASV patiešām sūtīs uz Eiropu vienu smagās bruņutehnikas brigādi un vēl vienai brigādei nepieciešamo ekipējumu, lai papildinātu abas brigādes, kas pašlaik dislocētas Eriopā," – pavēstīja Igaunijas Aizsardzības spēku Ģenerālštāba Sabiedrisko attiecību departamenta priekšnieks pulkvežleitnants Pēters Tali.

Igaunijā tiks būvētas kazarmas kareivjiem un ēkas tehnikas apkalpošanai. Militārās bāzes iekārtošanai ASV atvēlēs 8-12 miljonus dolāru. Amerikāņu kareivji un bruņutehnika ieradīsies Igaunijā nākamā gada februārī.

Agrāk Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris brigādes ģenerālis Riho Terras pavēstīja, ka NATO spēku klātbūtni Baltijas reģionā uzskata par valsts drošības pamatu. Viņa viedoklim pievienojās arī ASV bruņoto spēku komandieri.

Baltijas valstīs gaidāmajos manevros Saber Strike jūnijā piedalīsies līdz šim nebijis citu NATO dalībvalstu kareivju skaits – vairāk nekā 1600 cilvēki. ASV sauszemes spēkus Igaunijā pārstāvēs 500 kara tehnikas vienības, galvenokārt – bruņutransportieri Stryker. Manevros piedalīsies arī kareivji no Somijas un Dānijas.

Ziņu lente
0