Politika

Turcija draud lauzt migrācijas vienošanos ar ES

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDПрезидент Турции Тайип Эрдоган
Президент Турции Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Eiropas Savienība nepildīs savas saistības, arī Turcija lauzīs vienošanos un nelegālos imigrantus atpakaļ nevedīs, piedraudēja Erdogans.

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Turcijas prezidents Tajjips Erdogans paziņoja, ka Turcija nepildīs savus solījumus, ja Eiropas Savienība pārkāps vienošanos ar Ankaru, kas noslēgta migrācijas jautājumā.

18. martā Eiropas Savienības dalībvalstu līderi un Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu noslēdza vienošanos, nolēma vest atpakaļ visus nelegālos imigrantus, kas Grieķijā ieradušies cauri Turcijai, ieviest bezvīzu režīmu Turcijas pilsoņiem. Vienošanās paredzēja arī finansiālo atbalstu Turcijai 3 miljardu eiro apmērā un Sīrijas bēgļu uzņemšanu Eiropā.Darbības plānā bija paredzēts, ka visi nelegālie migranti, kas ieradušies Grieķijas salās no Turcijas laikā no 20 marta, atgriezīsies Turcijā.

Uzrunājot policistus Ankarā, Turcijas līderis konstatēja, ka Eiropas solījumi nekādi nav izpaudušies darbos.

"Uz mūsu budžeta rēķina tiek uzturēti gandrīz 3 miljoni cilvēku (bēgļu no Sīrijas – red.piez.), taču no Eiropas solījumiem nekas nav izpildīts. Ja ES nepildīs savus solījumus, arī Turcija lauzīs vienošanos. Valstis, kurās ekonomiskā situācija ir labāka nekā pie mums, nav parādījušas sevi no cilvēciskās puses," – pavēstīja Erdogans.

Viņš piebilda, ka Turcijas un ES vienošanās ietvaros Eiropas Savienībai ir jāpiešķir Turcijai 6 miljardi eiro bēgļu izmitināšanai.

Par piekrišanu uzņemt migrantus no ES Turcijai ir jāsaņem papildu finansējums 3 miljardu eiro apmērā, tātad finansiālais atbalsts līdz 2019. gadam sastādīs 6 miljardus eiro. Pie tam, saskaņā ar martā noslēgto vienošanos, ir jāatjauno pārrunas par Turcijas iestāšanos ES, kas tika apturētas 2007. gadā pēc Francijas iniciatīvas.

Ziņu lente
0