Politika

Referenduma rezultāti Nīderlandē – dubults trieciens ES

© AFP 2023 / Robin van Lonkhuijsen / ANP Очередь в палатку для голосования на Центральном вокзале Утрехта
Очередь в палатку для голосования на Центральном вокзале Утрехта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nīderlandes iedzīvotāju atteikšanās atbalstīt Eiropas Savienības un Ukrainas asociācijas līgumu ir kļuvusi par dubultu triecienu ES. Valsts iedzīvotāji ir apliecinājuši, ka neuzticas ES un savienības liktenis tai ir vienaldzīgs.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Vienošanās par Eiropas Savienības un Ukrainas asociāciju nav vienkāršs līgums. 2013. gadā Viktors Janukovičs atteicās to parakstīt. Rezultātā Ukrainā tika gāzta Janukoviča valdība, kas, savukārt, noveda pie karadarbības Krimā un Ukrainas austrumu reģionos. Nīderlandes iedzīvotāju viennozīmīgā atteikšanās atbalstīt vienošanos ar Ukrainu iegūst simbolisku nozīmi, raksta InoSMI, atsaucoties uz publikāciju izdevumā Der Spiegel.

70% Nīderlandes iedzīvotāju referendumu ignorēja. Vairāk nekā 60% cilvēku, kas tomēr nobalsoja, atbildēja noraidoši. Tā ir ir ne tikai Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzvara, – tas ir arī patīkams jaunums visiem, kas vēlas piedzīvot ES tūlītēju sairšanu.

Флаги стран ЕС - Sputnik Latvija
Trešā daļa Nīderlandes iedzīvotāju nevēlas redzēt Ukrainu ES sastāvā

Balsošanas rezultāti liek izdarīt divus secinājumus. Pirmkārt, Nīderlande – valsts, kuras iedzīvotāju attieksme pret ES tikai pirms dažiem gadiem bija ļoti pozitīva, pašlaik vairs neuzticas savienībai. Otrkārt, Nīderlandes iedzīvotāji ir zaudējuši interesi par vienoto Eiropu – 70% pat neuzskatīja par vajadzīgu piedalīties balsošanā.
Protams, daudzus Nīderlandes iedzīvotājus uztrauc iespējamais ukraiņu pieplūdums – viņi nevēlas, lai ES iestātos kārtējā korumpētā Austrumeiropas reģiona valsts ar vārgu ekonomiku. Tomēr referenduma rezultātu pamatā ir arī citi iemesli. Krīze Grieķijā un Austrumeiropas valstu egoistiskā izturēšanās bēgļu plūdu laikā daudziem liek šaubīties par pašu ES ideju.

Turklāt Eiropas Komisija un Nīderlandes valdība vēlētāju aģitācijai izvēlējās ļoti neveiksmīgus paņēmienus. Piemēram, Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers solīja "kontinentālās krīzes" iestāšanos, ja Nīderlande balsos pret vienošanos, savukart ārlietu ministrs Berts Kunderss īpaši uzsvēra to, kā nopriecāsies Putins, ja vienošanās netiks atbalstīta. Iespējams, viņiem abiem bija taisnība, taču holandiešiem radās aizdomas, ka ar viņiem cenšas manipulēt.

Atlicis tikai saprast, ar ko ES beigsies šis dubultais trieciens – ar zilumu vien vai tomēr žoklis būs lauzts, raksta Der Spiegel korespondents Markuss Bekers.

Голландцы аплодировали предварительным данным голосования на референдуме - Sputnik Latvija
Holandieši aplaudēja balsojuma starprezultātiem


Ziņu lente
0