Iebraukšanas vieta - ES patvēruma piešķiršanas sistēma tiks mainīta

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUСитуация с беженцами
Ситуация с беженцами - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Migrācijas krīze liecina, ka esošā sistēma nedarbojas, jo tā neņem vērā "reālo cilvēku skaitu, kas kļuvis par milzīgu slogu dažām dalībvalstīm."

RĪGA, 7. aprīlis — Sputnik. Eiropas Komisija piedāvā reformēt patvēruma piešķiršanas sistēmu Eiropā, vienlaikus tiek skatīti divi reformas varianti. Viens no tiem paredz pašreizējās sistēmas korekcijas, bet otrs – radikālas izmaiņas. Par sagatavotājām izmaiņām trešdien stāstīja pirmais EK vicepriekšsēdētājs Franss Timmermanss, uzsverot, ka pašreizējā, tā saucamā "Dublinas regula"nedarbojas.

"Dublinas regula" 2013. gada redakcijā paredz, ka, migrantam nelikumīgi šķērsojo ES robežas, par viņa pieteikuma pieņemšanu un izskatīšanu ir atbildīga iebraukšanas valsts. Ja nav iespējams noteikt valsti, atbildība attiecas uz valsti, kurā nelegālais imigrants nodzīvojis piecus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas termiņa, vai uz valsti, kurā viņš atrodas.

С чемоданами - Sputnik Latvija
Emigranti neatgriezīsies Latvijā bez nopietna iemesla

Pamatojoties uz "Dublinas" kritērijiem, migranti tiek izsūtīti uz valsts, ja viņam vēl nav izsniegta uzturēšanās atļauja, vai viņa iesniegums ir noraidīts citā ES valstī. Pret "Dublinas regulām" uzstājas valstis, kuras pieņem lielāko daļu imigrantu, īpaši Grieķija un Itālija, jo šīs normas liek migrantiem uzturēties šo valstu teritorijā.

Franss Timmermanss paziņoja, ka Eiropas patvēruma piešķiršanas sistēmā nepieciešamas reformas.

"Krīze parādīja, ka sistēma nedarbojas. Ir jāatrisina problēma, kas ir saistīta ar to, ka sistēma balstās uz migranta iebraukšanas vietu ES, lai noteiktu valsti, kas būs atbildīga par patvēruma pieteikuma izskatīšanu," — teica Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks.

Politiķis paskaidroja, ka "Dublinas regulas" neņem vērā " reālo cilvēku skaitu, kas kļuvis par milzīgu slogu dažām dalībvalstīm."

"Mēs varam to atrisināt, iekļaujot koriģējošos mehānismus "Dublinas regulās", ko es dēvētu par "Dublina plus", saglabājot esošos kritērijus un īpašos apstākļos papildinot tās ar sadales normām ar citām dalībvalstīm. Iespējams arī cits variants:  mainīt pamata kritērijus, ar kuru palīdzību tiktu noteikta valsts, kas nes atbildību par patvēruma piešķiršanu. Tādā gadījumā atbildība būtu noteikta jau sākotnēji un katrā gadījumā par pamatu tiktu izmantoti sadales kritēriji," — pavēstīja Timmermanss.

Беженцы и мигранты в порту - Sputnik Latvija
Rinkēvičs norāda: migrācijas krīze apdraud ES pastāvēšanu

Pašreizējā migrācijas krīze ir lielākā kopš Otrā pasaules kara. Tās pamatā ir bruņoti konflikti un ekonomiskās problēmas Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīs. Saskaņā ar Frontex aģentūras datiem, 2015. gada laikā ES teritorijā iebraukuši 1,8 miljoni migrantu.

Lielākā daļa no tiem dodas no Turcijas uz Grieķiju un pēc tam – uz citām ES valstīm.

Saskaņā ar ES kvotām, Latvijai divu gadu laikā jāpieņem 776 bēgļi. Pagaidām uzņemti tikai 6 imigranti.

Ziņu lente
0