Ieņēmumu dienests sācis izmeklēšanu "Panamas dokumentu" lietā

© Foto : Valsts ieņēmumu dienestsЗдание Службы государственных доходов
Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests, vērtējot Panamas juridiskā uzņēmuma Mossack Fonseca dokumentus, sadarbosies ar Еiropolu, bet pagaidām dienests lūdz žurnālistus palīdzēt izmeklēšanā, jo dienesta rīcībā nav attiecīgo dokumentu.

RĪGA, 7. aprīlis — Sputnik. Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu saistību ar Panamas ārzonas kompānijām, Valsts ieņēmumu dienests (VID) plāno sadarboties ar Eiropolu, intervijā Latvijas Radio šodien pastāstīja VID direktora vietnieks Kaspars Čerņeckis.

Viņš paskaidroja, ka dienests sazinājies ar Latvijas pārstāvi Eiropolā un uzdevis sākt sadarbību ar citu valstu nodokļu institūcijām, tiklīdz parādījusies informācija par šiem dokumentiem ārvalstu medijos, ziņo aģentūra LETA.

VID sagatavojusi oficiālu lūgumu arī Latvijas žurnālistiem sniegt dienestam visu esošo informāciju par iedzīvotājiem un kompānijām, kas varētu būt saistīti ar "Panamas dokumentiem". Ieņēmumu dienests plāno pārbaudīt visu informāciju, lai salīdzinātu to ar datiem, kas jau ir VID rīcībā.

VID pārstāvji atzīmē: nodokļu pārvaldes darbinieku pieredze liecina par to, ka ārzonas firmas parasti tiek izmantotas, lai slēptu patieso naudas izcelsmi, bet ar to palīdzību saņemtie līdzekļi tiek izmantoti "aplokšņu algu" izmaksai un dažādu īpašumu iegādei.

Jautājuma būtība

Informācijas noplūde Panamas Mossack Fonseca juridiskās kompānijas datubāzē noveda pie tā, ka  atklātā piekļuvē tika publicēti aptuveni 11,5 miljoni dokumentu. No tiem

Банковские ячейки. Архивное фото - Sputnik Latvija
Nordea banka Latvijā noliedz savu līdzdalību "Panamas dosjē" lietā
izriet, ka šī kompānija palīdzējusi vairākiem visā pasaulē pazīstamiem politiķiem, uzņēmējiem, noziedzniekiem un sabiedriskajiem darbiniekiem slēpt savu īpašumu no nodokļu institūcijām. Slepenie dokumenti par ārzonas darījumiem aptver 40 gadu periodu. Panamas kompānijas biroji atrodas 35 pasaules valstīs.

Trešdien kļuva zināms, ka VID rīcībā "Panamas dokumentu" nav, tāpēc dienests lūdz žurnālistus, kas nodarbojās ar šo izmeklēšanu, iesniegt attiecīgos materiālus Valsts ieņēmumu dienestam. Tas palīdzēs noteikt Latvijas rezidentus, kuri, iespējams, minēti skandalozajā dosjē.

Ziņu lente
0