Tiesa atlikusi lēmumu lietā par "Rossija Segodņa" pārstāvniecības reģistrāciju

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Pāriet pie mediju bankasВывеска МИА "Россия сегодня"
Вывеска МИА Россия сегодня - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš pērnā gada aprīļa, kad aģentūra iesniedza dokumentus, Rīgas varas iestādes velk garumā lēmumu par pārstāvniecības reģistrāciju.

RĪGA, 6. aprīlis — Sputnik. Rīgas administratīvā rajona tiesa nespēja pieņemt lēmumu par starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" pārstāvniecības reģistrāciju Latvijā.

Saņemtie dokumenti liecina, ka tiesa ņēma vērā viedokli par to, ka pārstāvniecības reģistrācija varētu pārkāpt ES Padomes lēmumu par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Līdz ar to tiesa uzskatīja par nepieciešamu uzdot jautājumus Eiropas tiesai par lēmuma interpretāciju. Tiesa nolēma "atsākt lietas izskatīšanu pēc būtības" un aicināja lietas dalībniekus iesniegt papildu materiālus.

Ilgais ceļš prātos

Dokumenti aģentūras "Rossija segodņa" pārstāvniecības reģistrācijai Latvijā tika iesniegti 2015. gada aprīlī. Kopš tā laika Latvijas varas iestādes vilcina lēmuma pieņemšanu.

Павильон новостного агентства Sputnik в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Kāpēc Sputnik tā biedē Latvijas valdību

Marta vidū Latvijas varas iestādes aizliedza kompānijas juristiem iebraukt valstī, tātad viņiem netika dota iespēja piedalīties tiesas sēdē – tika ierobežotas aģentūras "Rossija segodņa" tiesības paust savu pozīciju un sniegt paskaidrojumus tiesā. Juristiem bija visi robežas šķērsošanai nepieciešamie dokumenti. Aizliegums iebraukt valstī tika pamatots ar nacionālās drošības apdraudējumu.

Vēl vairāk, drīzumā sekoja resursa Sputnik Latvija bloķēšana domēna zonā.lv. 29. martā atsūtītajā oficiālajā vēstulē domēna reģistrators atsaucas uz Latvijas Ārlietu ministrijas pieprasījumu un informāciju par to, ka domēna nosaukuma sputniknews.lv reģistrācija pārkāpjot ES Padomes lēmumu par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība.

"Sputnik Latvija nav pārkāpis nevienu Latvijas un ES spēkā esošo normatīvo aktu punktu. Resursa slēgšana domēna zonā.lv liecina par tiešu cenzūru no Latvijas varas iestāžu puses. Šāda rīcība tieši pārkāpj plašsaziņas līdzekļu tiesības apkopot un izplatīt informāciju," – pēc resursa slēgšanas informēja Sputnik galvenā redaktore Margarita Simonjana.

Prezidents Raimonds Vējonis, komentējot lēmumu par vietnes Sputnik Latvija bloķēšanu domēna zonā.lv, paziņojis, ka "Sputnik nav reģistrēts Latvijā, tāpēc tā ir normāla situācija, ka viņu darbība Latvijā tika apturēta."

Pēc viņa teiktā, "ikvienai kompānijai, tai skaitā arī Sputnik, ir tiesības iesniegt visus nepieciešamos dokumentus, lai reģistrētos Latvijā." "Ja no viņiem būs saņemts pieteikums reģistrācijai, tad tas tiks izskatīts vispārējā kārtībā," — piebilda Vējonis.

Atklāta cenzūra

Sputnik Latvija bloķēšana izraisīja plašas diskusijas. Piemēram, EDSO pārstāve plašsaziņas līdzekļu brīvības jautājumos Dunja Mijatoviča pauda bažas par Latvijas varas iestāžu lēmumu bloķēt valsts teritorijā piekļuvi aģentūras Sputnik Latvija interneta vietnei domēna zonā.lv un vērsās pie Latvijas ārlietu ministra ar lūgumu sniegt papildu informāciju par šo lēmumu.

Sputnik - Sputnik Latvija
Tautas balss: reakcija sociālajos tīklos pēc Sputnik padzīšanas no domēna zonas .lv

Latvijas Ārlietu ministrijā ziņoja, ka EDSO pieprasījums ir saņemts un atbilde tiks sniegta "saprātīgā termiņā".
Krievijas ĀM nosauca Latvijas varas iestāžu rīcību par nepamatotu un politiski motivētu atklātas cenzūras izpausmi, kā arī eiropeisko vērtību un demokrātisko brīvību pārkapumu.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs informēja, ka Maskava prasīs paskaidrojumus par aģentūras Sputnik Latvija slēgšanas iemesliem, ņemot vērā dalībvalsts saistību pārkāpumus, kas saistīti ar plašsaziņas līdzekļu darbību.

Sputnik ir ziņu aģentūra un radio ar multivides informācijas centriem vairākos desmitos valstu. Sputnik ietver vietnes vairāk nekā 30 valodās, analogo un ciparu apraidi, mobilās lietotnes un lapas sociālajos tīklos. Sputnik ziņas ik dienas iznāk angļu, arābu, spāņu un ķīniešu valodās.

Ziņu lente
0