Foto

Zaha Hadīda - modernās arhitektūras karaliene

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Godājam slaveno arhitekti Zahu Hadīdu un rādām skaistas ēkas, kas viņa uzcēlusi visā pasaulē.

31. martā Maiami pēc bronhīta viņsaulē aizgājusi viena no pasaulē atzītākajiem arhitektēm Zaha Hadīda. Irākā dzimusī Zaha Hadīda kļuva par pirmo sievieti un pirmo musulmanieti, kas ieguvusi Prickera prēmiju — arhitektu galveno balvu. Starp viņas darbiem ir ēkas Londonā, Romā, Berlīnē, Honkongā, Maskavā, Katarā, Baku. Viņa projektēja sporta centrus un operas teātrus, fabrikas un mākslas galerijas.

Zaha Hadīda dzimusi 1950. gada 30. oktobrī Bagdādē. Viņas tēvs bija viens no Irākas nacionāldemokrātiskās partijas līderiem, māte – māksliniece. Amerikas institūtā Beirūtā Hadīda studēja matemātiku, 1972. gadā viņa pārcēlās uz Londonu, kur sāka studēt arhitektūru. Tur viņa iepazinās ar slaveno arhitektu Remu Kolhāsu un sāka strādāt viņa birojā Amsterdamā. 1980. gadā viņa devās atpakaļ uz Londonu un uzsāka savu spožo karjeru.

© Foto : Christian RichtersUgunsdzēsēju daļa Vailā pie Reinas (1994.). desmit gadus pēc iznīcinošā ugunsgrēka kompānija Vitra vērsās pie Zahas Hadīdas ar lūgumu uzbūvēt ugunsdzēsēju daļu. Tas bija viņas pirmais solo projekts, ēka, ar kuru sākās viņas starptautiskā slava.
Пожарная часть VITRA в Вайль-ам-Райн, Германия - Sputnik Latvija
1/14
Ugunsdzēsēju daļa Vailā pie Reinas (1994.). desmit gadus pēc iznīcinošā ugunsgrēka kompānija Vitra vērsās pie Zahas Hadīdas ar lūgumu uzbūvēt ugunsdzēsēju daļu. Tas bija viņas pirmais solo projekts, ēka, ar kuru sākās viņas starptautiskā slava.
© Foto : Courtest of Cilken HotelsViesnīca Puerta America Madridē (2003.-2005.). Garie līkumi veido vienotu izliektu telpu. Visas istabas ir izstrādātas melnā vai baltā krāsā.
Отель Puerta America в Мадриде, Испания - Sputnik Latvija
2/14
Viesnīca Puerta America Madridē (2003.-2005.). Garie līkumi veido vienotu izliektu telpu. Visas istabas ir izstrādātas melnā vai baltā krāsā.
© Foto : Werner HuthmacherTrošu dzelzceļa stacija Hungerburgbahn Insbrukā (2007.). Četras stacijas atbilst gadalaikiem. Ziemas stacija ir līdzīga mākonim vai emaljētam ledus gabaliņam. Tā atrodas kalna nogāzē.
Железнодорожная станция в Инсбурке, Австралия - Sputnik Latvija
3/14
Trošu dzelzceļa stacija Hungerburgbahn Insbrukā (2007.). Četras stacijas atbilst gadalaikiem. Ziemas stacija ir līdzīga mākonim vai emaljētam ledus gabaliņam. Tā atrodas kalna nogāzē.
© Foto : Piotr AnderszewskiKamermūzikas zāle Mančestrā (2009.). Celta starptautiskajai mākslas biennālei. Caurspīdīga auduma tērauda karkasos nolaižas no spožajiem tērauda griestiem un veido skatuvi un skatītāju zāli.
Зал камерной музыки имени Баха в Манчестере, Великобритания - Sputnik Latvija
4/14
Kamermūzikas zāle Mančestrā (2009.). Celta starptautiskajai mākslas biennālei. Caurspīdīga auduma tērauda karkasos nolaižas no spožajiem tērauda griestiem un veido skatuvi un skatītāju zāli.
© Foto : Virgile Simon BertrandGuandžou Operas teātris (2005.-2010.). Šī projekta konkursā Zahai Hadīdai izdevās pārspēt savu bijušo skolotāju Remu Kolhāsu.
Оперный театр в Гуанчжоу, КНР - Sputnik Latvija
5/14
Guandžou Operas teātris (2005.-2010.). Šī projekta konkursā Zahai Hadīdai izdevās pārspēt savu bijušo skolotāju Remu Kolhāsu.
© Foto : Iwan BaanGuandžou Operas teātris ir viens no trim lielākajiem Ķīnā.
Здание оперного театра в Гуанчжоу, КНР - Sputnik Latvija
6/14
Guandžou Operas teātris ir viens no trim lielākajiem Ķīnā.
© Foto : Iwan BaanŠī ēka it kā paver Guandžou Kantonas "pērļu" upei un apvieno pilsētas un dabas ainavas.
Здание оперного театра в Гуанчжоу, КНР - Sputnik Latvija
7/14
Šī ēka it kā paver Guandžou Kantonas "pērļu" upei un apvieno pilsētas un dabas ainavas.
© Foto : Luke HayesEvelin Grace (2006.-2010.). Par šo vidusskolas projektu Brikstonā Zaha Hadīda saņemusi Stirlinga prēmiju – Karaliskā britu arhitektu institūta balvu.
Академия Эвелин Грейс в Лондоне - Sputnik Latvija
8/14
Evelin Grace (2006.-2010.). Par šo vidusskolas projektu Brikstonā Zaha Hadīda saņemusi Stirlinga prēmiju – Karaliskā britu arhitektu institūta balvu.
© Sputnik / Ramil Sitdikov / Pāriet pie mediju bankasDominion Tower, Maskava (2008.-2015.).
Бизнес-центр Dominion Tower архитектора Захи Хадид - Sputnik Latvija
9/14
Dominion Tower, Maskava (2008.-2015.).
© Sputnik / Ramil Sitdikov / Pāriet pie mediju bankasŠis Biznesa centrs ir vienīgā ēka Maskavā, ko projektējusi Zaha Hadīda.
Бизнес-центр Dominion Tower архитектора Захи Хадид - Sputnik Latvija
10/14
Šis Biznesa centrs ir vienīgā ēka Maskavā, ko projektējusi Zaha Hadīda.
© Foto : Hayes DavidsonDzīvojamās mājas projekts Ņujorkā, ASV.
Проект жилого дома в Нью-Йорке, США - Sputnik Latvija
11/14
Dzīvojamās mājas projekts Ņujorkā, ASV.
© Foto : Hayes DavidsonDzīvojamās mājas projekts Ņujorkā, ASV.
Проект жилого дома в Нью-Йорке, США - Sputnik Latvija
12/14
Dzīvojamās mājas projekts Ņujorkā, ASV.
© Foto : Zaha hadidMākslas centra projekts Abū Dabī, AAE.
Проект Центра искусств в Абу-Даби, ОАЭ - Sputnik Latvija
13/14
Mākslas centra projekts Abū Dabī, AAE.
© Foto : Aerial ViewStadiona projekts Vakrā, Katara.
Проект стадиона в Аль-Вакре, Катар - Sputnik Latvija
14/14
Stadiona projekts Vakrā, Katara.
Ziņu lente
0