Politika

Erdogana apsardze uzbrūk protesta akcijas dalībniekiem Vašingtonā

© REUTERS / Joshua RobertsIncidents ar Erdogana apsardzi Vašingtonā
Incidents ar Erdogana apsardzi Vašingtonā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas prezidenta apsardze centās nepieļaut žurnālistu klātbūtni valstsvīra uzstāšanās laikā universitātē Vašingtonā. Protesta akcijas dalībnieki, kas pulcējās pie institūta ēkas, pavēstīja, ka prezidenta apsardze uzbrukusi ne tikai žurnālistiem.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Turcijas prezidenta Tajjipa Erdogana apsardze neļāva žurnālistiem apmeklēt viņa uzstāšanos universitātē Vašingtonā, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz avīzi Financial Times.

Prezidenta apsardze nav ļāvusi tuvoties vairākiem žurnālistiem, kuri vēlējās noklausīties Erdogana uzstāšanos Brukingas institūtā Vašingtonā, ziņoja aculiecinieki.

Vašingtonas policija bija spiesta iejaukties, lai novērstu kautiņu starp Turcijas prezidenta apsardzi, žurnālistiem un protesta akcijas dalībniekiem, kuri pauda savu neapmierinātību ar Erdogana politiku.

Vienu no žurnālistiem, kam bija tiesības apmeklēt uzstāšanos, Turcijas oficiālie pārstāvji mēģināja padzīt, taču iejaukušies Brukingas institūta darbinieki.

"Neskatoties uz zināmām domstarpībām, kurās piedalījās cilvēki, kas nav iesaistīti Brukingas institūta apsardzē, mēs uzskatām, ka visiem žurnālistiem, kas reģistrējušies pasākumā, bija atļauts ieiet," – avīze citē universitātes pārstāvi Geilu Čalefu.

Protesta akcija pie institūta Vašingtonā, kur uzstājās Erdogans

Par apvainojumiem un fizisku vardarbību no Turcijas prezidenta Tajjipa Erdogana apsardzes puses ziņoja arī Vašingtonā notikušo protesta pasākumu dalībnieki.

Protesta akcijas dalībnieki, kas pulcējās pie Brukingas institūta ēkas, pavēstīja aģentūrai Sputnik, ka turku drošības dienests ir uzbrucis ne tikai žurnālistiem vien.

"Viņiem nepatika, ka protesti notiek viņu priekšā, tāpēc viņi sāka mūs aizskart un vilka mani," – aģentūrai paskaidroja Denīze Lohdža (Deniz Lohja).

Turku izcelsmes amerikāniete piebilda, ka apsargi viņu nosaukuši par "padauzu".

Arī citi protesta akcijas dalībnieki izteicās līdzīgi. "Mēs piedalījāmies demonstrācijā, bet viņi nāca klāt un sāka mums draudēt. Viņi izmantoja ļoti nejaukus vārdus un piebilda, ka nogalināšot mūs," – pavēstīja kurdu tautības protestu dalībnieks Omers Pakls.

Brukingas institūta vadītājs Džo Klepers atzina, ka Turcijas prezidenta apsardzes rīcība neatbilst organizācijas politikai.

Obamas un Erdogana tikšanās intriga

ASV prezidents Baraks Obama un Turcijas līderis Redžeps Tajjips Erdogans tikās Vašingtonā starptautiskā kodoldrošības samita ietvaros un apsprieda drošības, terorisma apkarošanas un migrācijas problēmas, ziņoja Baltais nams.

Valstu līderi pārrunājuši arī jautājumus, kas saistīti ar cīņu pret "Islāma valsti".

Ar prezidentu tikšanos saistītā intriga izveidojās pēc tam, kad Baltais nams paziņoja, ka Obamas grafikā samita laikā nav vietas oficiālai sarunai ar Erdoganu. Novērotāji pauda viedokli par to, ka tas varētu liecināt par Vašingtonas un Ankaras attiecību "atdzišanu".

Ne vienu reizi vien eksperti ir atzīmējuši Erdogana darbības kritiku no Baraka Obamas administrācijas pusi. ASV valdība ir īpaši neapmierināta ar Turcijas prezidenta iekšpolitiku.

Ziņu lente
0