Liepiņš: pieprasām Valsts ieņēmumu dienesta vadības atlaišanu

© Foto : Valsts ieņēmumu dienestsValsts ieņēmumu dienesta ēka
Valsts ieņēmumu dienesta ēka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Reģionu apvienībā uzskata, ka VID jau sen zaudējusi sabiedrības un valdības uzticību, arī valsts prezidents nosauca situāciju dienestā par nepieņemamu, tāpēc premjeram un finanšu ministrei ir aktīvi jārīkojas.

RĪGA — 31. marts, Sputnik. Parlamentārā frakcija Latvijas Reģionu apvienība (LRA) uzskata, ka ir jāatbrīvo no amatiem visa Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadība un atklāta konkursa kārtībā jāpieņem darbā cilvēki ar tīru reputāciju. Šāda prasība tika izvirzīta finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai un Ministru prezidentam Mārim Kučinskim, ziņo aģentūra LETA.

"LRA prasa izlēmīgu ministres un premjera rīcību — atbrīvot no amata visu Valsts ieņēmumu dienesta vadību. Mēs nepārtraukti plašsaziņas līdzekļos dzirdam gan atbildīgās finanšu ministres, gan Ministru prezidenta un nu jau arī Valsts prezidenta paziņojumus, ka situācija VID ir nepieņemama, ka nepieciešama aktīva rīcība, ka negodprātīgiem VID darbiniekiem, kas iesaistās ēnu ekonomikas piesegšanā, nav vietas iestādē, ka ir sagatavoti "vainīgo" un "atlaižamo" saraksti," — sacīja LRA frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš.

Šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz masu mediju informāciju par VID darbinieku pārkāpumiem, kā arī kritiski zemu dienesta darbības novērtējumu un uzticības zudumu sabiedrībā.

Pēc Eiroparlamenta pasūtījuma veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka korupcijas rezultātā Latvija var zaudēt līdz 5,67 miljardus ASV dolāru (5,08 miljardi eiro) gadā.

"VID jau sen ir zaudējis sabiedrības uzticību. Mūsu ieskatā, par esošo situāciju ir atbildīga visa iestādes vadība, un ar darbinieku rotācijām vai dažu darbinieku atlaišanu situācija netiks atrisināta. Visai VID vadībai ir jāaiziet un vietā jānāk atklātā konkursā izraudzītiem speciālistiem ar tīru un nevainojamu reputāciju," — uzsvēra Liepiņš.

Lai sakārtotu situāciju VID struktūrās, LRA uzsvēra nepieciešamību piesaistīt neatkarīgos konsultantus, piemēram, britu firmu "Crown agents", kas jau ir pierādījusi savu efektivitāti Latvijā 1990. gados, palīdzot risināt problēmas ar kontrabandu un korupciju.

Служба государственных доходов Латвии - Sputnik Latvija
Muita izlēmusi: galvenais muitnieks atlaists no darba

1. martā Latvijas VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone atbrīvoja no amata savu vietnieku, Muitas pārvaldes vadītāju Tāli Kravali. Līdz šim nedz krimināllietas, ne disciplinārlietas, kas tika ierosinātās pret ierēdni, nespēja iedragāt viņa autoritāti.

Vienlaikus finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai tika iesniegts saraksts ar Finanšu policijas un VID amatpersonu vārdiem, kuras tiek turētas aizdomās par negodīgumu, un priekšlikumi, kā atbrīvot ierēdņus no darba pienākumu izpildes.

Finanšu ministrs atzina, ka šie dati ir ļoti nopietni un nozīmē, ka korupcija iesakņojusies VID struktūrā.

Latvijas mediji informēja: "Šobrīd gan VID vadītāja, gan politiķi mēģina izlocīties, lai tiktu ārā no smagās uzticības krīzes, tomēr tas izskatās pēc mēģinājumiem ārstēt vēzi ar aspirīnu."

Pirmdien Ministru prezidents Māris Kučinskis paudis neizpratni par to, ka negodīgie Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki līdz šim nav pat atlaisti.

Iepriekš Eiropas Komisijas paziņojumā bija norādīts, ka Latvijā ir nepieciešams uzlabot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbu. Pēc ziņojuma autoru domām, šīs problēmas atbaida iespējamos ārvalstu investorus no finanšu ieguldījumiem un darbavietu izveides Latvijā.

Ziņu lente
0