Politika

Krievijas specdienestu interese par Latviju ir vidēja

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienlaikus Latvijas specdienesti uzskata, ka pieaug Latvijai nedraudzīgo valstu kibernētiskās iespējas.

RĪGA, 30. marts — Sputnik. Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Maizītis Krievijas specdienestu interesi par Latviju vērtē kā vidēju.

Vienlaikus Maizītis piebilda, ka pēdējā laikā pieaug Latvijai nedraudzīgo valstu kibernētiskās iespējas. Pēc viņa domām, tas saistīts ar tehnoloģisko progresu un cilvēku izglītības līmeņa pieaugumu

"Mēs redzam, kas notiek citādāk. Pagājušais gads iezīmējās ar lielāku spēju saprast, kādas ir tehniskās spējas mūsu nedraugiem," – pavēstīja Jānis Maizītis.

Publiskajā telpā norit diskusijas, par to, kādas priekšrocības dāvā mobilie un  interneta sakari, kādas ir hakeru iespējas. Specdienesti seko arī tam, tikai izmanto profesionālākas metodes, piezīmēja  Satversmes aizsardzības biroja vadītājs.

Viņš norādīja, ka pērn fiksēti vairāki kiberuzbrukumi, taču konkrētus piemērus nesniedza, paskaidrojot, ka informācija nodota atbildīgajiem dienestiem.

Заседание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Likums par raganu medībām: kāds sods pienāksies par varas kritiku

Komentējot Latvijas drošības iestāžu iespējas, Maizītis pavēstīja, ka pēdējo divu gadu laikā drošības dienesti ir saņēmuši resursus, un nav pamata apgalvot, ka tiem netiek nodrošināts politiskais atbalsts.

"Mums ir spējīgi speciālisti, un galvenais, lai viņi šo darbu turpinātu darīt," – vērtēja SAB vadītājs.

Otrdien valdība iepazinās ar atskaiti par SAB darbību.

Jānis Maizītis ir viens no plaši pazīstamo Krimināllikuma grozījumu iniciatoriem, kuri normatīvos aktus regulē "saskaņā ar mūsdienu problēmām", tas ir, paredz kriminālatbildību par pretvalstiskām darbībām "hibrīdkara un informatīvā kara" formātā.

Iebildumus pret šiem grozījumiem jau divreiz paudis valsts prezidents Raimonds Vējonis – viņš uzskata, ka tie neatbilst Satversmei un ierosināja tos pārstrādāt. Jāpiebilst, ka pirmo reizi viņš iebildumus publicēja sociālajā tīklā Twitter, atzīmējot, ka nacionālās drošības interesēs nav jāpārkāpj Satversme un vārda brīvība.

Vēlāk Vējonis ar šo ierosinājumu vērsās pie Saeimas deputātiem.

Ziņu lente
0