Foto

Palmīras atdzimšana

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar Sīrijas armija un zemessardzes vienības "Tuksneša vanagi" kareivji ar Krievijas aviācijas atbalstu pilnībā atbrīvoja Palmīru no ISIS kaujiniekiem.

Vakar Sīrijas armija un zemessardzes vienības "Tuksneša vanagi" kareivji ar Krievijas aviācijas atbalstu pilnībā atbrīvoja Palmīru no ISIS kaujiniekiem. Pateicoties šai uzvarai, valdības karaspēkam ir pavērts ceļš uz Raku, tā saucamo ISIS galvaspilsētu. Eksperti uzskata, ka Palmīras ieņemšanai un Krievijas atbalstam šajās kaujās ir svarīga stratēģiska un simboliska nozīme.

Сирийская армия и ополчение ведут бои за Пальмиру - Sputnik Latvija
Sīrijas armija atbrīvo seno Palmīru

Šodien cīņas Palmīrā ir norimušas, pēdējie teroristu pretošanās punkti ir iznīcināti. Armija un zemessardze kontrolē pilsētu, sapieri atbrīvo ielas no mīnām.

Palmīru, kuras senlaicīgās drupas ir viens no UNESCO Vispasaules mantojuma objektiem Sīrijā, ISIS teroristi kontrolēja kopš 2015. gada maija vidus.

Palmīra ir ne vien stratēģisks punkts cīņā pret ISIS, bet arī pilsēta ar gadu tūkstošiem senu vēsturi.

© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasLeģenda vēsta, ka Palmīru dibināja Zālamans ar sava uzticamā džina palīdzību. Patiesībā pilsēta ir daudz senāka – tā radusies Asīrijas laikos, aptuveni pirms četriem tūkstošiem gadu.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
1/12
Leģenda vēsta, ka Palmīru dibināja Zālamans ar sava uzticamā džina palīdzību. Patiesībā pilsēta ir daudz senāka – tā radusies Asīrijas laikos, aptuveni pirms četriem tūkstošiem gadu.
© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasNav nekāds brīnums, ka Palmīras dibināšana tika piedāvāta leģendārajam un viedajam caram ar pārdabiskajiem palīgiem – šķiet, ka skaistā pilsēta nav cilvēka roku darbs.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
2/12
Nav nekāds brīnums, ka Palmīras dibināšana tika piedāvāta leģendārajam un viedajam caram ar pārdabiskajiem palīgiem – šķiet, ka skaistā pilsēta nav cilvēka roku darbs.
© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasPalmīras dārgumi radās antīkās pasaules laikos, pēc tam, kad Romas impērija sagrāba Seleukīdu valstību un pārvērta to par Sīrijas provinci.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
3/12
Palmīras dārgumi radās antīkās pasaules laikos, pēc tam, kad Romas impērija sagrāba Seleukīdu valstību un pārvērta to par Sīrijas provinci.
© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasSeleukīdi cēla Baālšamina templi (ISIS kaujinieki to uzspridzināja pagājšvasar), taču daudzos tempļus, pirtis un – pats galvenais – slaveno triumfa arku Palmīrā uzcēla romieši.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
4/12
Seleukīdi cēla Baālšamina templi (ISIS kaujinieki to uzspridzināja pagājšvasar), taču daudzos tempļus, pirtis un – pats galvenais – slaveno triumfa arku Palmīrā uzcēla romieši.
© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasII gs.m.ē. Palmīra kļuva par kareivīgās Zenobijas valstības galvaspilsētu. No šejienes karaliene devās iekarot Ēģipti, Arābiju un Anatoliju (mūsdienu Turcijas teritorijā). Jau pēc diviem gadiem romieši ieņēma un izlaupīja Palmīru, taču atlīdzināja pilsētai nodarītos zaudējumus un uzcēla jaunas brīnišķīgas ēkas.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
5/12
II gs.m.ē. Palmīra kļuva par kareivīgās Zenobijas valstības galvaspilsētu. No šejienes karaliene devās iekarot Ēģipti, Arābiju un Anatoliju (mūsdienu Turcijas teritorijā). Jau pēc diviem gadiem romieši ieņēma un izlaupīja Palmīru, taču atlīdzināja pilsētai nodarītos zaudējumus un uzcēla jaunas brīnišķīgas ēkas.
© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasPēc Romas impērijas sabrukuma Palmīra tika iekļauta Omeijādu kalifāta teritorijā. Pagānu templis kļuva par mošeju, vēlāk – par cietoksni. Kad pēc tūkstoš gadiem Palmīru ieņēma Otomānu impērija, majestātiskās antīkās pilsētas vairs nebija – bija atlicis tikai sīks ciems Bela tempļa pakājē.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
6/12
Pēc Romas impērijas sabrukuma Palmīra tika iekļauta Omeijādu kalifāta teritorijā. Pagānu templis kļuva par mošeju, vēlāk – par cietoksni. Kad pēc tūkstoš gadiem Palmīru ieņēma Otomānu impērija, majestātiskās antīkās pilsētas vairs nebija – bija atlicis tikai sīks ciems Bela tempļa pakājē.
© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasTikai pēc Pirmā pasaules kara, kad Palmīra nonāca franču rokās, šeit sākās arheoloģiskie izrakumi, un sajūsminātie ceļotāji no jauna ieraudzīja leģendāro pilsētu. 1980. gadā Palmīra tika atzīta par vispasaules mantojuma objektu.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
7/12
Tikai pēc Pirmā pasaules kara, kad Palmīra nonāca franču rokās, šeit sākās arheoloģiskie izrakumi, un sajūsminātie ceļotāji no jauna ieraudzīja leģendāro pilsētu. 1980. gadā Palmīra tika atzīta par vispasaules mantojuma objektu.
© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasDiemžēl senās pilsētas nelaimes ar to nebeidzās. 2015. gadā Palmīru ieņēma ISIS.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
8/12
Diemžēl senās pilsētas nelaimes ar to nebeidzās. 2015. gadā Palmīru ieņēma ISIS.
© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasTeroristi iznīcināja Lauvu Allatu (senu lauvas statuju, kas atainota kopā ar gazeli) un Elahbela apbedījumu torni, uzspridzināja daudzcietušo Bela templi un mēģināja sagraut triumfa arku. Halids Asāds, Palmiras galvenais arheologs tika publiski sodīts ar nāvi pilsētas galvenajā laukumā.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
9/12
Teroristi iznīcināja Lauvu Allatu (senu lauvas statuju, kas atainota kopā ar gazeli) un Elahbela apbedījumu torni, uzspridzināja daudzcietušo Bela templi un mēģināja sagraut triumfa arku. Halids Asāds, Palmiras galvenais arheologs tika publiski sodīts ar nāvi pilsētas galvenajā laukumā.
© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasPēc Palmīras atbrīvošanas Sīrijas Vēstures muzeju un kultūras mantojuma direktors Māmums Abdels Karims paziņoja Sputnik Arabic, ka pilsēta ir izpostīta mazāk nekā varēja sagaidīt, daudzas antīkas ēkas nav aizskartas, un dažas būs iespējams atjaunot.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
10/12
Pēc Palmīras atbrīvošanas Sīrijas Vēstures muzeju un kultūras mantojuma direktors Māmums Abdels Karims paziņoja Sputnik Arabic, ka pilsēta ir izpostīta mazāk nekā varēja sagaidīt, daudzas antīkas ēkas nav aizskartas, un dažas būs iespējams atjaunot.
© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasSimtiem eksponātu no Palmīras kādreizējā muzeja izdevies evakuēt, ziņo Sputnik Arabic.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
11/12
Simtiem eksponātu no Palmīras kādreizējā muzeja izdevies evakuēt, ziņo Sputnik Arabic.
© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasIespējams, senā pilsēta pārdzīvos arī mūsdienu barbarus un no jauna priecēs mūs ar savu leģendāro skaistumu.
Palmīras atdzimšana - Sputnik Latvija
12/12
Iespējams, senā pilsēta pārdzīvos arī mūsdienu barbarus un no jauna priecēs mūs ar savu leģendāro skaistumu.
Ziņu lente
0