Eksperts: terorisma akts Beļģijā neietekmēs eiropiešu attieksmi pret islāmu

© Sputnik / Irina Kalashnikova / Pāriet pie mediju bankasВ Брюсселе почтили память погибших во время терактов
В Брюсселе почтили память погибших во время терактов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Teroristiskais uzbrukums Eiropas Savienības galvaspilsētai ir radījis plašu rezonansi visā pasaulē. Par to, kam izdevīgi šie uzbrukumi un par to iespējamām sekām, Sputnik apjautājās politologam Rostislavam Iščenko.

Politologs uzskata, ka slaktiņš Briselē var būt izdevīgs daudziem, ne tikai islāmistiem: uzbrukums Briselē neliks pieaugt pret musulmaņiem vērstajam noskaņojumam tradicionālajā Eiropas sabiedrībā.

Разбитые окна в аэропорту в Брюсселе после взрывов - Sputnik Latvija
Terorisma aktu sērija Briselē: sprādzienos lidostā un metro gājuši bojā 34 cilvēki

"Šis nav pirmais terorisma akts, — atgādināja Rostislavs Išcenko. — Tika organizēts uzbrukums žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā – slepkavības reliģiska naida dēļ. Bija gadījumi ar karikatūrām Dānijā, pēc kurām visā islāma pasaulē tika demolētas Eiropas valstu vēstniecības. Taču situāciju Eiropā tas neietekmēja."

"Iespējams, kādu laiku Briselē būs vērojama īpaša piesardzība attiecībā uz vietējo islāmistu kopienu, — prognozēja Rostislavs Išcenko. — Taču mēs zinām, ka Lielbritānijā pilnīgi atklāti darbojas sludinātāji, kuri aicina cilvēkus pievienoties "Islāma valstij" un pauž naidīgu attieksmi ne vien pret Eiropu, bet arī pret visu Rietumu civilizāciju. Sabiedrības viedokli Lielbritānijā tas nemainīja."

Полицейское оцепление возле станции метро Мальбек - Sputnik Latvija
EP deputāts: Salahs Abdeslams visiem solījis priecīgas Lieldienas

Pēc eksperta domām, eiropiešu tolerance veidojas jau vairākus desmitus gadu, un vēl joprojām ir politikas "modē".

"Gan atsevišķiem cilvēkiem, gan arī sabiedrībai ir raksturīga zināma inerce, — paskaidroja Rostislavs Išcenko. — Parasti reakcija šādā situācijā ir sekojoša: dusmas pret konkrētiem teroristiem mēs nedrīkstam attiecināt uz musulmaņiem, kas dzīvo kaimiņos. Krievijā arī notika uzbrukumi, tomēr sabiedrībā joprojām mierīgi sadzīvo gan pareizticīgie, gan ateisti, gan musulmaņi. Tāpēc es domāju, ka nopietnas izmaiņas Eiropas sabiedrībā nav gaidāmas."

Politologs uzskata, ka uzbrukumi Briselē nav bijuši nejauši.

Усиление мер безопасности в Брюсселе - Sputnik Latvija
Modrs šoferis palīdzēja Briseles policijai atrast bumbu lidostā

"Brisele ir pilsēta, kur atrodas NATO galvenā mītne, un Eiropas Savienības pārvaldes struktūras, — konstatēja Rostislavs Išcenko. — teroristi negribēja vienkārši uzspridzināt bumbu, viņu mērķis bija panākt, lai par to rakstītu visas Eiropas masu mediji. Skaidrs, ka Briselē atrodas vadošie Eiropas un pasaules mediji, un uzbrukums nonāks visas pasaules avīžu pirmajās lappusēs."

Rostislavs Išcenko uzskata, ka liela nozīme ir tam, ka Brisele ir eiroatlantiskās civilizācijas politiskais centrs. Šeit atrodas tās vadošās struktūras, tāpēc pilsēta ir ļoti pievilcīga teroristu acīs.

В Брюсселе почтили память погибших во время терактов - Sputnik Latvija
Je suis Bruxelles: beļģi sēro par slaktiņu upuriem Briselē.

 

Ziņu lente
0