Studenti un makaronu fabrika

© Sputnik / Oksana DzadanСтроительство мостов из спагетти
Строительство мостов из спагетти - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja tev netrūkst pacietības veselu nedēļu būvēt ideālu tiltu no makaroniem, vēlāk celsi izturīgas un glītas ēkas, ja vien kļūsi par celtnieku, - ir pārliecināts Edmunds Blaževičs.

RĪGA, 21. marts — Sputnik, Jeļena Kirillova. Piektdien Rīgas ES mājā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti parādīja, kā celt tiltus no spageti. Makaronu konstrukciju celšanā varēja iesaistīties visi interesenti. Sputnik mēģināja noskaidrot, vai tā ir rotaļa, vai nopietns darbs?

Jaunākie Eiropas Komisijas rīcībā esošie dati par sociālajām un ekonomiskajām problēmām ES valstīs liecina, ka augstāko izglītību ieguvušo iedzīvotāju skaits Latvijā ir augstāks par vidējo. Problēmas rada studentu sagatavošana zinātņietilpīgās nozarēs (tehniskās zinātnes, inženiertehniskās zinības un matemātika).

Diemžēl Latvijā jaunieši izvēlas humanitārās zināšanas, un interese par precīzām zinātnēm nav īpaši liela. Konkursa STiKS (Baltijas spageti tiltu konstruēšanas sacensības) mērķis ir parādīt jauniešiem, cik aizraujošas var būt tehniskās un inženiertehniskās profesijas.

© Sputnik / Oksana DzadanSpageti tiltu būve.
Строительство мостов из спагетти - Sputnik Latvija
Spageti tiltu būve.

Izrādās, konstruēt drošu tiltu no makaroniem nav nemaz tik vienkārši. RTU Studentu parlamenta loceklis Edmunds Blaževičs pastāstīja, ka Latvijā šādas sacensības notiek jau septīto reizi. Ik gadus Latvijas studentu tilti uzstāda jaunus izturības rekordus.

"Iedomājieties, pusmetru garš, un puskilogramu smags tilts var izturēt veselus 200 kilogramus! Šogad mēs plānojam piesaistīt konkursam apmēram 65 komandas. Tie būs ne tikai studenti, bet arī skolēni. Iespējams, sapulcēsim 20 komandas," — piebilda Edmunds.

Viņš paskaidroja, ka mazā tilta celtniecība aizņem sešas stundas, un šogad sacensības var ieilgt līdz pusnaktij. Materiālu deficīts komandām nedraud.

© Sputnik / Oksana DzadanSpageti tiltu būve.
Строительство мостов из спагетти - Sputnik Latvija
Spageti tiltu būve.

"Mums ir lielisks sponsors – Dobeles Dzirnavnieks! Ja nemaldos, viņi mūsu pasākumam ziedo aptuveni pustonnu makaronu. Ar to ir pilnīgi pietiekami. Neskatoties uz neseno skandālu ar VID, ar materiāliem mēs esam nodrošināti," — apgalvoja Blaževičs.

Būvniecības gaitā jaunie inženieri pielieto visdažādākās konstrukcijas un līmvielas — tiltu līmēšanai dalībnieki izmanto praktiski visu, sākot no karstajām līmēm, beidzot ar epoksīda līmi. Taču laba konstrukcija un materiāli vēl nav pats svarīgākais – tilta izturība ir atkarīga no izpildes precizitātes.

Pērn Latvijas komanda izcīnīja uzvaru čempionātā, kas norisinājās Ungārijā. Toreiz Latvijas makaronu tilts izturējis 488,7 kg slodzi!

Sarunā Edmunds atzīmēja,  ka pieļaujams ir jebkādas konstrukcijas tilts, taču studenti visbiežāk izvēlas arka vai trīsstūra tipa tiltus. Ierobežots ir tikai konstrukcijas garums un svars: mazais tilts nedrīkst būt garāks par 50 centimetriem un sver ne vairāk kā puskilogramu, bet lielais nepārsniedz metru un sver ne vairāk kā kilogramu.

"Uzbūvēt arkas veida tiltu ir vienkāršāk, bet tā izturība ir mazāka, trīsstūra tilta konstrukcija ir sarežģītāka, un būvēšanas laikā var viegli kļūdīties, toties tas var izturēt lielāku svaru. Gandrīz visi rekordi tika uzstādīti, pateicoties šī konstrukcijai," — skaidroja tehniskās nianses jaunais inženieris.

© Sputnik / Oksana DzadanKā būvē tiltus no spageti.
Строительство мостов из спагетти - Sputnik Latvija
Kā būvē tiltus no spageti.

"Paskatieties, cik precīza konstrukcija! Gandrīz ideāla! Darbā viņš izmanto līmlenti, līmi, īpašu uzgriezni precizitātei. Viņš salīmē makaronus milimetru pie milimetra, — Edmunds norādīja uz vienu no iepriekšējo Baltijas sacensību uzvarētājiem. — Mans tilts pērn gan izturēja tikai piecus kilogramus, taču es domāju, kas tas palīdzēs turpmākajā dzīvē! Lielos tiltus daži studenti sāk būvēt jau nedēļu pirms konkursa. Esmu pārliecināts: ja tev netrūkst pacietības veselu nedēļu būvēt ideālu tiltu no makaroniem, vēlāk celsi izturīgas un glītas ēkas, ja vien kļūsi par celtnieku.

Spageti-tiltu celšanas sacensības STiKS 7 norisināsies 2. aprīlī RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē, Ķīpsalas ielā 6. Konkursa uzvarētāji piedalīsies Spageti makaronu tiltu konstruēšanas pasaules čempionātā Budapeštā.

Ziņu lente
0