Eksperts neuzskata, ka Boeing katastrofā būtu vainojams teroristisks akts (video)

© Sputnik / МЧС России / Pāriet pie mediju bankasПассажирский самолет Boeing-737-800 разбился при посадке в аэропорту Ростова-на-Дону
Пассажирский самолет Boeing-737-800 разбился при посадке в аэропорту Ростова-на-Дону - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lidojumu drošības speciālists, bijušais lidaparāta komandieris uzskata, ka laineris nav gājis bojā teroristiska akta rezultātā.

RĪGA, 19. marts – Sputnik, Regīna Hohlova. Aviācijas noteikumi pauž: ja ekipāžai nepietiek degvielas, lai dotos uz rezerves lidostu, tās pienākums ir nosēsties jebkādos metereoloģiskajos apstākļos, intervijā Sputnik pastāstīja eksperts Aleksandrs Romanovs.

"Bojāgājušais Boeing 737-800 ir tā saucamās limašīnu "jaunās paaudzes" pārstāvis. Lainera tehniskais aprīkojums ir ļoti labs. Pašlaik mums nav zināms, kādu degvielas daudzumu lika iepildīt tvertnēs lidmašīnas komandieris. Šī modeļa Boeingi var noturēties gaisā vairāk nekā sešas stundas. Reiss no Dubajas ilga nedaudz vairāk kā divas stundas. Tikpat ilgi lidmašīna riņķoja virs pilsētas. Nav izslēgts, ka ekipāžai beidzās degviela," – paskaidroja eksperts.

Пассажирский самолет Boeing-737-800 разбился при посадке в аэропорту Ростова-на-Дону - Sputnik Latvija
Rostovā pie Donas gājis bojā aviokompānijas Fly Dubai laineris Boeing (video)
Viņš norādīja, ka dispečeriem nav tiesību slēgt lidostu sliktu laika apstākļu dēļ. Viņi var aizliegt nosēšanos tikai nopietnu tehnisko bojājumu vai joslas tīrīšanas apstākļos. Katrai ekipāžai ir noteikta pieredze, savi standarti un aviokompānijas rīkojumi. Viena ekipāža var nosēsties sliktos laika apstākļos, citai ir jālido uz rezerves lidostu. Šajā gadījumā dispečeram nebija iemeslu slēgt lidostu vai liegt nosēšanos. Viņš varēja tikai ieteikt iespējamos risinājumus. Lēmumu par nosēšanos vienmēr pieņem tikai ekipāža, šajā gadījumā – lidmašīnas komandieris.

Romanovs uzsvēra, ka arābu aviokompānijas ieņem līderu pozīcijas no lidojumu drošības viedokļa.

"Cik man zināms, Fly Dubai tas ir pirmais šada veida gadījums. Kompānijai ir teicama reputācija. Viņi pieņem darbā labākos speciālistus no visas pasaules," – atzīmēja eksperts.

Viņš pastāstīja, ka atlūzu laukums pēc nosēšanās sastāda aptuveni 250-400 metrus. Ņemot vērā lidmašīnas izmērus, tas nav liels. Laineris centās piezemēties naktī, spēciga vēja, lietus un pat miglas apstākļos.

"Ja ekipāža ieslēdza prožektorus, cenšoties nosēšanās laikā ieraudzīt nolaišanās un pacelšanās joslu, iespējams, izveidojās t.s. "krāns", kura apstākļos uz brīdi mainās stāvoklis telpā. Arī vēja brāzmas varēja radīt sānsveri līdz 10-15%. Ja pie tam lidmašīna ar spāru aizķērās aiz kāda šķēršļa, tas noveda pie degvielas izplūšanas un aculiecinieku aprakstītā sprādziena. Domājams, notikušā cēlonis ir ekipāžas kļūda: netika galā ar vadību, centās piezemēties apstākļos, kas bija sliktāki par pieļaujamajiem," — secināja eksperts.

Ziņu lente
0