Viedoklis

Politologs: Krievija nevienam neatlaidīs grēkus Sīrijā

© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasГенеральный директор Центра политической информации Алексей Мухин
Генеральный директор Центра политической информации Алексей Мухин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ierobežo bruņoto spēku klatbūtni Sīrijā saskaņā ar plānu. Tagad sākas politiska situācijas noregulēšana Sīrijas Arābu Republikā.

Krievija ir izpildījusi vienošanos un saskaņā ar iepriekš izstrādāto plānu ierobežo savu militāro klātbūtni Tuvo Austrumu valstī, — uzskata politologs Aleksejs Muhins.

Боевые вылеты Дальней авиации ВВС РФ по объектам террористов в Сирии - Sputnik Latvija
Eksperts: Krievijas piedāvājums pārtraukt karadarbību Sīrijā – ievērojama piekāpšanās
Krievijas prezidents Vladimirs Putins vakar deva rīkojumu aizsardzības ministram Sergejam Šoigu sākt Krievijas militārā grupējuma izvešanu no Sīrijas, jo nospraustie mērķi ir sasniegti. Pie tam Krievijas bāzes punkts Tartusā un aerodroms Hmeimimā funkcionēs iepriekšējā režīmā. Hmeimimas aviobāzes tehniskais personāls jau sācis sagatavot lidmašīnas tālajam ceļam uz Krieviju.

Saskaņā ar KF Bruņoto spēku Ģenerālštāba plānu, ko oficiāli pieminēja Krievijas galva, GKS darbības Sīrījā ir ierobežotas – līdz konkrētu rezultātu sasniegšanai, atgādināja politologs.

"Jau sākotnēji tika plānots, ka operācijas aktīvā fāze, domājams, tiks noslēgta februārī," – paziņoja Muhins.

Российская боевая авиация на авиабазе Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
NATO analītiķi atzīst Krievijas pārākumu pār alianses spēkiem Sīrijā
Taču Krievijas Bruņoto spēku militārās klātbūtnes ierobežošana nenozīmē, ka tiks pārtrauktas darbības pret teroristiskajām organizācijām, piemēram, pret Islāma valsts un Džebhat an Nusra (Al Qaeda nodaļa Sīrijā) kaujiniekiem un citiem grupējumiem, kuru darbība aizliegta Krievijā un kas ANO Drošības Padomē atzītas par teroristiskiem formējumiem.

"Pats galvenais – lai Sīrijā tagad būtu iespējams situāciju noregulēt politiskā ceļā," – uzsvēra politologs.
Muhins piebilda, ka Sīrijas prezidents Bašars Asads pašlaik ir "galvenais stabilitātes elements" valstī un viņam jāpilda savas pilnvaras līdz prezidentūras termiņa beigām.

"Taču Krievija neplāno kādam piešķirt īpašu grēku atlaišanu,"- piezīmēja eksperts.

Muhins uzsvēra, ka Maskavas galvenais mērķis ir sekmēt Sīrijas suverenitāti.

Su-35S ir vienvietīgs 4++ paaudzes iznīcinātājs. - Sputnik Latvija
Krievija Sīrijas debesīs pirmo reizi izmēģinās četrus jaunākos iznīcinātājus
Bruņotais konflikts oficiālās varas un opozīcijas starpā Sīrijā turpinās no 2011. gada marta. ANO rīcībā esošie dati liecina, ka tā laikā bojā gājuši vairāk nekā 220 tūkstoši cilvēku. Lielākā daļa bēgļu atrodas kaimiņvalstu teritorijā.

Kopš 27. februāra valstī spēkā stājies uguns pārtraukšanas režīms. Savukārt 9. martā Ženēvā atsākās netiešās pārrunas.

KF aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu apliecina, ka operācijas laikā krievu lidotāji veikuši vairāk nekā deviņus tūkstošus izlidojumu, kas ļāvuši slēgt ogļūdeņražu piegādi Turcijai un galvenos ieroču un munīcijas piegādes ceļus kaujiniekiem.

No teroristiem izdevies atbrīvot Latākiju, bloķēt Palmiru un nodrošināt tās apkaimē esošo naftas un gāzes atradņu kontroli, atbrīvot Kvairesas aviobāzi, atjaunot satiksmi ar Alepo un atbrīvot lielāko daļu Hamas un Homsas provinču teritorijas.

Ziņu lente
0