Krievijas ārlietu ministrs pieprasījis skaidrojumu par meldonija aizliegumu

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел России Сергей Лавров
Министр иностранных дел России Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs komentējis krievu sportistu diskvalifikāciju par meldonija lietošanu: iespējams, meldonijam nav paveicies tāpēc, ka tas radies padomju laikos, lai arī izstrādāts Latvijā?

RĪGA, 11. marts — Sputnik. Krievija gaida WADA profesionālo paskaidrojumu jautājumā par meldonija iekļaušanu aizliegto preparātu sarakstā, paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Es uzskatu, ka uz profesionāliem jautājumiem ir jādod profesionāli paskaidrojumi. Iespējams WADA vadībai ir bijuši pamatoti iesmesli, kas nav zināmi ne mums, ne zinātniekiem, ne arī ekspertiem," – intervijā televīzijas kanālam Ren-TV norādījis Krievijas ārlietu ministrs.

Мария Шарапова на тренировке перед финальным матчем Кубка Федерации 2015 между сборными командами России и Чехии - Sputnik Latvija
Preparāta izstrādātājs: Šarapovas organismā atrastais meldonijs nav dopings
Viņš uzsvēris, ka WADA ir "mehānisms, kura uzdevums ir sekot, lai sportā netiktu izmantots dopings", pie tam "profesionāli pamatojot savas metodes." Lavrovs atzīmējis: "Šīs organizācijas pēdējais lēmums ir radījis jautājumus profesionāļu aprindās. Uz tiem vajadzētu sniegt profesionālas un godīgas atbildes."

"Iespējams, meldonijam nav paveicies tāpēc, ka tas radies padomju laikos, lai arī izstrādāts Latvijā? Vai meldonija liktenis būtu citāds, ja tas būtu izstrādāts pēc tam, kad Latvija būtu kļuvusi par tā saucamās "civilizētās"pasaules daļu? To es nezinu. Negribu jokot,” – piebildis ministrs.

Viņš piezīmējis, ka WADA nav sniegusi nekādus komentārus par pašlaik paustajām profesionālajām šaubām par to, vai WADA rīcība ir attaisnota.

"Pašlaik dopings ir ļoti populāra tēma. Ņemot vērā mūsu rietumu partneru publiskajā telpā notiekošo, mani neizbrīnīs pēkšņi paziņojumi par to, ka Krievijas Gaisa Kosmiskie spēki, valsts bruņotie spēki un krievu diplomāti lieto dopingus, un šī iemesla dēļ deklarēs, ka mums aizliegts piedalīties jebkādos procesos visā pasaulē. Mani tas nepārsteigs," – paskaidrojis Lavrovs.

"Šo jautājumu komentējis tikai Paunds (Ričards Paunds, Pasaules Antidopinga aģentūras neatkarīgās komisijas vadītājs – red.piez.), taču arī viņš nav informējis par profesionālajiem motīviem, kas likuši pieņemt šo, pēc ekspertu domām, dīvaino lēmumu. Viņš norādījis tikai to, ka tagad, šķiet, ceļš uz Olimpiskajām spēlēm Krievijai esot slēgts, jo tā esot pierādījusi, ka ir caurcaurēm korumpēta, arī sporta jomā. Tas ir ielu pļāpu līmenis, nevis profesionāla saruna," – paudis savu viedokli Lavrovs.

Лекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством - Sputnik Latvija
Meldonijs konstatēts Eiropas spēļu dalībnieku organismā
Ceturtdien kluva zināms, ka apstiprinošas dopinga analīzes dēļ uz laiku diskvalificēts krievu biatlonists Eduards Latipovs. Agrāk šonedēļ piedalīšanās sacensībās liegta tenisistei Marijai Šarapovai, daiļslidotājai Jekaterinai Bobrovai, ātrslidotājam Pāvelam Kuližņikovam, olimpiskajam čempionam šorttrekā Semjonam Jeļistratovam un volejbolistam Aleksandram Markinam. Arī viņu organismā konstatēts meldonijs, ko WADA no 2016. gada 1. janvāra iekļāvusi aizliegto vielu sarakstā. Preparāta lietošana ir aizliegta gan sacensību, gan ārpussacensību periodā. Viela iekļauta "Hormonu un vielmaiņas modulatoru" kategorijā.
Profesors Ivars Kalviņš, preparāta "Mildronāts" autors, intervijā Sputnik paziņojis, ka ir sašutis par to, ka viņa lolojums iekļauts Pasaules Antidopinga aģentūras melnajā sarakstā. Zinātnieks uzskata, ka preparāts nav dopings – tas ir vitāli nepieciešams sportistiem.

Zinātnieks stāsta, ka zāles tirgū pieejamas jau 32 gadus, un visu šo laiku nevienam pat prātā nav nācis iekļaut tās aizliegto preparātu sarakstā vai dēvēt par dopingu.

Ziņu lente
0