Krievijas Aizsardzības ministrijas preses atašejs saņēmis rājienu

© Sputnik / Alexander Vilf / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель Министерства обороны РФ Игорь Конашенков. Архивное фото
Официальный представитель Министерства обороны РФ Игорь Конашенков. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrijas preses dienesta vadītājam izteikts rājiens Sīrijā cietušo žurnālistu dēļ.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālajām pārstāvim ģenerālmajoram Igoram Konašenkovam izteikts rājiens nepietiekamu žurnālistu drošības pasākumu dēļ karadarbības zonā, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz laikrakstu "Kommersant".

Pirmajā martā no Bdamas apdzīvotās vietas un Sīrijas-Turcijas robežas puses lielkalibra artilērija apšaudīja Kinsibas apdzīvoto vietu – astoņi lielkalibra artilērijas šāvieni sprāga 150-450 metru attālumā no žurnālistiem. Apšaudē nokļuva 33 ārvalstu žurnālisti. Viņi apmeklēja apdzīvotās vietas, kas jau parakstījušas vienošanos par pamieru un kurās atgriezušies civiliedzīvotāji.

Rezultātā ievainojumus guva četri žurnālisti no Ķīnas, Kanādas, Krievijas un Bulgārijas. Cietušajiem tika sniegta palīdzība. Par apšaudi Krievijas Aizsardzības ministrija informēja ASV Konfliktu novēršanas centru Ammanā, Jordānijas Karalistē.

Izglāba krievu karavīri

Sīrijā apšaudē nokļuvušais grieķu žurnālists Afanasijs Avgerinoss paziņojis, ka žurnālisti palikuši dzīvi, pateicoties Krievijas karavīru profesionalitātei. Avgerinoss ir Grieķijas televīzijas kanāla Mega korespondents.

"Viss sākās mierīgi. Paradoksāli, taču brauciens bija izplānots tā, lai parādītu jaunas mierīgas dzīves sākumu, par ko stāstīja KF Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis Konašenkovs," — pastāstīja Avgerinoss.

Grieķu žurnālists augsti novērtēja Konašenkova darbu, atzīmējot Krievijas ģenerāļa profesionalitāti. Avgerinoss atceras, ka filmēšanas laikā Konašenkovs "licis kustēties ātrāk, aizliedza stāvēt uz vietas un uzņemt ātri."

Российская боевая авиация на авиабазе Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
NATO analītiķi atzīst Krievijas pārākumu pār alianses spēkiem Sīrijā

"Es stāvēju uz sienas un ierakstīju video. Man lika ātri nokāpt un atkāpties. Nolamājos par to, ka neļauj strādāt, taču jau pēc 30-40 sekundēm sākās apšaude. Šķiet, artilērijas šāviņi nokrita dažu metru attālumā no manas iepriekšējās pozīcijas. Karavīri mūs piesedza un izveda no bīstamās zonas," — sacīja žurnālists.

"Agrāk šaubījos par to, vai tiešām viss ir tik nopietni, taču tagad zinu, kāda ir patiesā situācija un gribu publiski atvainoties Konašenkovam par savu viedokli," — teica Avgerinoss. Viņš stāsta, ka smagi cietušo starp žurnālistiem nav — "vieglas skrambas, varbūt kāds tika kontuzēts."

"Karavīri mūs patiešām izglāba. Vēlāk sadursmes turpinājās tajā pašā vietā, kur uzturējāmies. Mums izdevās aizbēgt, bet trīs vietējie iedzīvotāji ir gājuši bojā un astoņi guvuši ievainojumus," — sacīja žurnālists. Viņš norāda, ka notikušas bija divas apšaudes, katrā no tām raidīti septiņi šāviņi. Uz jautājumu, no kurienes veikta apšaude, Avgerinoss atbildēja, ka to ir grūti pateikt.

Боевые вылеты Дальней авиации ВВС РФ по объектам террористов в Сирии - Sputnik Latvija
Eksperts: Krievijas piedāvājums pārtraukt karadarbību Sīrijā – ievērojama piekāpšanās
No 27. februāra, saskaņā ar ASV un Krievijas Federācijas kopējo paziņojumu, Sīrijā izsludināts pamiers starp valdības un opozīcijas bruņotajiem grupējumiem. Pamiers neattiecas uz grupējumiem, ko ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tātad uzbrukumi "Islāma valsts" un "Džebhat an Nusra" objektiem turpināsies.

Sīrijas ģenerālštābs un kurdu grupējumi ir ziņojuši Krievijas konfliktu novēršanas centram par artilērijas apšaudi no Turcijas teritorijas. Sīrijas apšaudi Krievija uzskata par provokāciju. Turcijas ĀM noliedz kurdu pozīciju apšaudi Sīrijā pēc pamiera pasludināšanas, uzsverot, ka tiek apšaudīti tikai ISIS mērķi.

Kopš pērnā gada 30. septembra Krievija pēc prezidenta Bašara al Asada pieprasījuma sāka veikt Sīrijā precīzus uzlidojumus ISIS un "Džebhat an Nusra" objektiem. Paralēli karadarbībā Sīrijā piedalās pret ISIS vērstā koalīcija ASV vadībā, kam Sīrijas valdība atļauju nav devusi. Šī koalīcija un Krievija apmainās ar informāciju par uzlidojumiem, taču ciešākas koordinācijas pagaidām nav.

Jāpiebilst, ka rietumvalstis pārmet Krievijai uzlidojumus ne vien teroristu objektiem, bet arī tā sauktās mērenas opozīcijas pozīcijām. Krievijas Aizsardzības ministrija sauc šos apgalvojumus par  nepamatotiem.

Ziņu lente
0