Aug kravas automašīnu rinda pie Grebņevas

© Sputnik / Vladimir Kornev / Pāriet pie mediju bankasГрузовики в очереди на границе
Грузовики в очереди на границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diennaktī robežu šķērsojušo kravas mašīnu skaits ir daudz mazāks nekā pirms nedēļas. Sastrēgums radies Krievijas pusē.

RĪGA, 3. mar — Sputnik. Rindas, kas jau vairākas nedēļas veidojas pie Latvijas un Krievijas robežas, nav radušās  Latvijas robežu kontroles dienestu darba rezultātā, — aģentūrai LETA ziņo Valsts Ieņēmumu dienests (VID). Šorīt pie Terehovas caurlaides punkta rindā stāv 580 kravas auto. Iespēju šķērsot robežu tām nāksies gaidīt aptuveni 63 stundas. Pirms diennakts tur stāvējušas 630 kravas automašīnas.

Grebņevas-Ubiļinkas caurlaides punktā rindā stāv 170 kravas mašīnas. Robežas šķērsošanu nāksies gaidīt aptuveni 39 stundas. Daļa kravu pārvadātāju jau ir devušies uz Grebņevu – pirms diennakts tur rindā gaidījušas 80 kravas mašīnas – gandrīz divkārt mazāk.

Rindas pie Latvijas-Krievijas robežu caurlaides punktiem sākušas augt aptuveni pirms divām nedēļām, kad Terehovā rindā sastājās gandrīz trīssimt kravas mašīnas. 27. februārī šeit stavēja 530 mašīnas, bet nākamajā dienā – jau 640 auto. Februāra pēdējā dienā muita ziņoja, ka pie robežas gaida 580 mašīnas.

VID ziņo, ka pēdējā laikā samazinājies vidējais noformēto kravu skaits. Pagājušajā nedēļā robežu pie Terehovas Krievijas virzienā šķērsojušas aptuveni 250 kravas mašīnas diennaktī, bet šonedēļ – tikai 210 automašīnas.

Valsts Ieņēmumu dienests atzīmējis, ka līdz ar Krievijas noformēto kravu skaita samazināšanos ievērojami pieaugusi rinda. Par to Muitas pārvalde nekavējoties informējusi Krievijas Federālā muitas dienesta Ziemeļrietumu muitas pārvaldi.
VID pārstāvji norādījuši, ka rindu pieaugums liecina par sezonālo ekonomiskās aktivitātes palielināšanos. KF FMD neoficiālā informācija norāda, ka rindas pie robežas veidojas arī ātri bojājošos kravu, piemēram, ziedu kravu skaita pieauguma rezultātā – tuvojas 8. marts, Starptautiskā sieviešu diena. VID skaidro, ka atbildīgais dienests nav nodrošinājis papildu resursus šādu kravu pārbaudei.

Iespējams, sastrēgumu pie robežas izraisījusi arī pastiprinātā kontrole pie Krievijas un Baltkrievijas robežas, ko veic Krievijas Federālā Drošības dienesta Robežsardzes dienesta darbinieki. VID rīcībā esošā neoficiālā informācija apliecina, ka Krievijas un Baltkrievijas robežas šķērsošana ES valstu pārvadātājiem un citām personām ir ierobežota, tāpēc starptautiskā kravu plūsma virzās cauri Latvijai.

Robežkontroles punktos Krievijā, Baltkrievijā, Lietuvā un Latvijā sākās pārslodze pēc tam, kad Krievijai un Polijai neizdevās vienoties par 2016. gada kvotām, un Polija pauda neapmierinātību par grozījumiem KF likumdošanā šajā jautājumā. Starptautiskie autokravu pārvadājumi starp Krieviju un Poliju tika apturēti no 1. februāra. Tagad krievu autopārvadātāji iebraukšanai Eiropas Savienības valstīs izmanto baltkrievu caurlaides punktus uz Lietuvas un Latvijas robežas.

Aktuāla informācija par aptuveno gaidstāves laiku publicēta VID (dati tiek atjaunoti divreiz dienā) un Valsts Robežsardzes vietnē. Informācija tiek sniegta arī pa telefonu, nosūtot īsziņu ar tekstu "Border" uz numuru 157.

Ziņu lente
0