Politika

Referendums par Lielbritānijas izstāšanos no ES notiks 23. jūnijā

© REUTERS / Dylan Martinez Премьер-министр Соединённого Королевства Дэвид Кэмерон
Премьер-министр Соединённого Королевства Дэвид Кэмерон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas sociālās sistēmas aizsardzības mehānismu, kas jau nodēvēts par "ārkārtas bremzi", veido sistēma, kas ļaus ierobežot no citām ES valstīm iebraukušo imigrantu piekļuvi Lielbritānijas sociālajiem labumiem.

RĪGA, 20. feb — Sputnik. Lielbritānijas Ministru kabinets ir sapulcējies, lai apspriestu Briselē panākto vienošanos par valsts "īpašo statusu" ES sastāvā. Britu premjerministrs Deivids Kamerons jau ir norādījis tīklā Twitter, ka pēc sēdes tiek plānots izsludināt datumu, kurā notiks referendums par Lielbritānijas dalību ES.

Briseles vienošanās galvenais punkts – valsts sociālās apdrošināšanas izmaksu pārtraukšana darba imigrantiem no ES valstīm.

Премьер министр России Дмитрий Медведев - Sputnik Latvija
Medvedevs par patvēruma meklētājiem ES: Eiropas Savienības imigrācijas politika ir cietusi neveiksmi
Kamerons un ES līderi vienojās, ka Lielbritānijas sociālās sistēmas "aizsardzības mehānisms" tiks "iedarbināts" uz septiņiem gadiem bez pagarinājuma tiesībām, turklāt "pārbaudes laiks", kura ietvaros jaunajiem imigrantiem nemaksās sociālos pabalstus, sastādīs četrus gadus.

Lielbritānijas sociālās sistēmas aizsardzības mehānismu, ko žurnālisti iedēvējuši par "ārkārtas bremzēm", veido sistēma, kas ļaus ierobežot no citam ES valstīm iebraukušo imigrantu piekļuvi Lielbritānijas sociālajiem labumiem, ņemot vērā pārmērīgo slodzi, ko izjūt sociālā sistēma. Jautājums par imigrantu sociālajiem pabalstiem bija galvenais domstarpību punkts Kamerona un ES valstu starpā.

Liela nozīme bija arī jautājumam par Lielbritānijas atteikšanos no Eiropas Savienības darbības principa "par arvien ciešāku Eiropas tautu savienību", kas paredz visu ES valstu integrāciju.

Мигранты после пересечения границы с Македонией - Sputnik Latvija
Valss un Merkele: Francijas premjers pret Vācijas migrācijas politiku
Trešais būtiskākais vienošanās punkts – apstiprināts princips, kas norāda: Lielbritānija nekad nepievienosies eirozonai. Valsts saņems jaunās ES drošības garantijas par to, ka Lielbritānija neizjutīs diskrimināciju no valūtas viedokļa, un nepiedalīties eiro glābšanas operācijās.

Vienlaikus Kamerons norādījis, ka Lielbritānijai nāks par labu arī turpmāka līdzdalība reformētajā ES, jo tā sniegs iespēju stiprināt tirdzniecības saites ar ASV, Japānu, Ķīnu un Dienvidaustrumāzijas valstīm.

Ziņu lente
0