Bijušais ASV finanšu ministrs ierosina atteikties no liela nomināla kupīrām

© Miran RijavecАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsdienu tehnoloģijas minimizē augsta nomināla banknošu nepieciešamību legālajā uzņēmējdarbībā, uzskata bijušais ASV finanšu ministrs Lerijs Sammers. Viņš ierosina atteikties no 50 un 100 dolāru, kā arī 500 eiro banknošu izmantošanas.

RĪGA, 19. feb — Sputnik. Bijušais ASV finanšu ministrs Lerijs Sammers ierosina pārtraukt 50 un 100 dolāru banknošu emisiju. Jaunās tehnoloģijas ļauj atteikties no liela nomināla banknotēm tirdzniecības sfērā. Pēc viņa domām, liela nomināla kupīras ir izdevīgas noziedzniekiem un korumpētām personām. Savu pārliecību Sammers pamato ar Hārvardas universitātes Džona Kenedija Valdības skolas ekspertu pētījumu, ko vadīja Pīters Sends, Lielbritānijas bankas Standard Chartered bijušais vadītājs.

Ziņojuma autori norāda: finansiālo noziegumu apgrozījums gadā visā pasaulē pārsniedz 2 triljonus dolāru, taču tikai 1% šīs summas konfiscē tiesībsargājošās iestādes. Skaidrās naudas apjoms kriminālajos darījumos sastāda gandrīz 60%. Narkotiku tirdzneicībā tas ir vēl lielāks — līdz 80%. Lielāko daļu šīs summas sastāda liela nomināla banknotes — tās ir vienkāršāk pārvadāt.

100 dolāru nomināla banknotes veido 78% skaidrās naudas apgrozījuma — nedaudz vairāk kā 1 triljonu dolāru. ASV šīs banknotes nav īpaši izplatītas: pērngad veiktās Bostonas Federālās rezervju bankas aptaujas rezultāti liecināja, ka tikai 5,2% pilngadīgo amerikāņu nēsā naudas makā 100 dolāru banknotes.

Sends uzskata, ka pārējās banknotes atrodas apgrozījumā aiz ASV robežām vai tiek izmantotas nelegālām darbībām. Vērtējumi liecina, ka aiz ASV robežām varētu atrasties 25-70% FRS banku emitētās valūtas.

Savā rubrikā avīzē The Washington Post Sammers atbalsta arī neseno ES Finanšu ministrijas ierosinājumu ierobežot 500 eiro banknotes izmantošanu.

Viņš atgādināja, ka augsta nomināla banknote ir īpaši pievilcīga nelegālajiem skaidrās naudas pārvadātājiem — 1 miljons eiro (500 eiro banknotēs) sver nepilnu kilogramu, bet 20 dolāru banknotēs — vairāk nekā 22 kilogramus. Tāpēc zināmās aprindās 500 eiro banknote ir ieguvusi iesauku "Ben Ladens".

Sammers pastāstīja, ka savulaik iebildis pret 500 eiro banknošu emisiju, taču neko neesot panācis, jo emisiju atbalstījusi Vācija.

Lerijs Samers bija ASV finanšu ministrs Bila Klintona prezidentūras pēdējo gadu laikā. Vēlāk Samers bija viens no galvenajiem Federālās Rezervju sistēmas vadītāja vietas kandidātiem.

Atgādināsim, ka 12. februārī ECB valdes loceklis Benuā Kerē paziņoja, ka jautājums par atteikšanos no 500 eiro banknotes kļūst arvien aktuālāks, un argumenti par labu banknotes saglabāšanai — arvien mazāk pārliecinoši. Kompetentas iestādes norāda, ka šīs banknotes tiek izmantotas nelikumīgiem mērķiem.

Iespējams, Skandināvijas valstis pirmās atteiksies no skaidras naudas, — pērnā gada oktobrī prognozēja Zviedrijas Karaliskā tehnoloģiskā institūta eksperti. Pašlaik piecas no sešām lielākajām bankām Zviedrijā veic tikai bezskaidras naudas operācijas.

Ziņu lente
0