Ekonomikas ministrijas atbalsts – tiem, kas vēlas pirkt gāzi ārvalstīs

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasПродолжается строительство газопровода от ГРС
Продолжается строительство газопровода от ГРС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunajos noteikumos, kas nosaka gāzes piegādi un lietošanu Latvijas teritorijā, paredzēta iespēja iegādāties izejvielas ārvalstu kompānijās.

RĪGA, 4.feb — Sputnik. Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi un nodevusi apstiprināšanai valdībā dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumus, kas ļaus uzņēmumiem iegādāties gāzi ārvalstīs, ziņo aģentūra LETA.

Ekonomikas ministrijas izstrādātais noteikumu projekts paredz, ka lietotājs, kas nav mājsaimniecības lietotājs, papildu dabasgāzes piegādes līgumam var noslēgt pakalpojuma līgumu par dabasgāzes, kas iegādāta ārpus Latvijas, transportēšanu līdz gazificētajam objektam.

EM atzīmē, ka pašlaik dabasgāzes piegādi un izmantošanu, kā arī no tā izrietošas tiesības un saistības regulē 2008.gadā pieņemtie valdības noteikumi, taču tie ir nepilnīgi, daži noteikumu punkti ir neskaidri, tiesību un saistību apjoms nav precizēts. Lietotāju saistības noteikumos ir atspoguļotas virspusīgi, turklāt dažas normas attiecas tikai uz dabasgāzes lietošanu mājsaimniecībās.

Pagājušā gada 10.septembrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprināja dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumus. Saskaņā ar tiem dabasgāzes pārvades, sadales, uzglabāšanas un sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas operatora pienākums ir nodrošināt visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem līdztiesīgu un atklātu pieeju attiecīgajai sistēmai. Pēc būtības, šie noteikumi Latvijas dabasgāzes lietotājiem sniedz tiesības iegādāties dabasgāzi no ārvalstu komersanta.

"Latvenergo" plāno savām vajadzībam iepirkt gāzi Lietuvā, taču uzņēmums "Latvijas Gāze" jau divas reizes ir noraidījis enerģētikas uzņēmuma lūgumu par piekļuvi gāzes infrastruktūrai. Ekonomikas ministrijas izstrādātie noteikumi ļaus "Latvenergo" iepirkt gāzi no citiem avotiem pirms gāzes tirgus atvēršanas 2017.gadā.

Liberalizēt un sadalīt

2015.gada martā Latvijas valdība atbalstīja lēmumu par kompānijas "Latvijas Gāze" sadalīšanu divos uzņēmumos. Viens no tiem strādās sadales un tirdzniecības jomā, otrs – gāzes transportēšanas un uzglabāšanas sfērā. Savukārt Latvijas Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi grozījumus Enerģētikas likumā.

Likumprojekts paredz divus datumus cauruļvadu sistēmas operatora īpašumtiesību galīgai sadalīšanai. Pirmais termiņs – 2017.gada 3.aprīlis. Līdz šim laikam tiek plānots nodibināt juridiski neatkarīgu sabiedrību, kas sniegs dabasgāzes cauruļvadu sistēmas operatora un uzglabāšanas sistēmas operatora pakalpojumus.

Šī sabiedrība kļūs par cauruļvadu sistēmas aktīvu īpašnieku, rīkosies ar Inčukalna pazemes gāzes krātuvi, saņems licenci dabasgāzes transportēšanas un uzglabāšanas pakalpojumu sniegšanai; to apstiprinās cauruļvadu sistēmas operators.

Līdz otrajam termiņam – 2017.gada 31.decembrim ir pilnībā jānobeidz cauruļvadu sistēmas operatora un uzglabāšanas operatora īpašumtiesību sadalījums. Rezultātā cauruļvadu sistēmas un uzglabāšanas operators būs no "Latvijas Gāze" neatkarīga kapitālsabiedrība, kuras īpašnieki nebūs ne tieši, ne arī pastarpināti saistīti ar "Latvijas Gāze" un tās akcionāriem.

Janvāra beigās kļuva pieejama informācija par "Marguerite Fund" darījumu. Uzņēmums ir iegādājies 28,97% "Latvijas gāzes" akciju, kas piederēja Vācijas uzņēmumam "Uniper Ruhrgas International GmbH" (agrākais "E.ON Ruhrgas International GmbH"). Tagad tam pieder 18,26% "Latvijas Gāze" akciju. Krievijas kompānijai "Газпром" vēl joprojām pieder 34% uzņēmuma, bet "Itera Latvija" īpašumā ir 16% akciju.

Ziņu lente
0