ANO ģenerālsekretārs: miljoniem cilvēku draud bads

© REUTERS / Feisal OmarЖенщины с детьми в лагере в столице Сомали городе Могадишо
Женщины с детьми в лагере в столице Сомали городе Могадишо - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO ģenerālsekretārs pastāstīja, ka šogad 150 tūkstošiem draud bada nāve, vēl 16 miljoni saskarsies ar pārtikas drošības zudumu.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Iespējams bada cietēju skaita pieaugums pasaulē, ANO Drošības Padomes sēdē paziņoja organizācijas ģenerālsekretārs Antoniu Gutērešs, vēsta RIA Novosti.

"Dati 2020. gada beigās liecināja, ka vairāk nekā 88 miljoni cilvēku cieta badu konfliktu un nestabilitātes rezultātā – gada laikā šis skaitlis pieaudzis par 20%. Prognozes 2021. gadam norāda, ka biedējošā tendence turpināsies," viņš paskaidroja.
Gutērešs atgādināja, ka situāciju pasliktina klimatiskās grūtības un Covid-19 pandēmija.

"Ja netiks veikti steidzami pasākumi, miljoniem cilvēku nonāks uz galēja bada un nāves sliekšņa. Prognozes rāda, ka bads pieaug un izplatās pa Sāhelu un Āfrikas ragu, paātrinās Dienvidsudānā, Jemenā un Afganistānā. Tikai soli no bada dzīvo vairāk nekā 30 miljoni cilvēku vairāk nekā 30 valstīs," atzīmēja ANO ģenerālsekretārs.

Gutērešs uzsvēra, ka 150 tūkstošiem draud bada nāve, vēl 16 miljoni saskarsies ar pārtikas drošības zudumu.

Cita starpā viņš atgādināja, ka piecus gadus ilgā konflikta dēļ Jemenā savas mājas pametuši 4 miljoni cilvēku. Tāpēc šogad puse bērnu šajā valstī – 2,3 miljoni – saskarsies ar iztikas trūkumu.

Акция по выдаче питания лицам без определенного места жительства. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 03.01.2021
Viedoklis
Kredīts iztikai. Koronavīruss ienesis badu pat bagātajā Eiropā

Pērn lielāko pārtikas krīzi pasaulē pārcieta Kongo Demokrātiskā Republika: no jūlija līdz decembrim badu cieta gandrīz 21,8 miljoni cilvēku.
Dienvidsudānā pārtikas drošības problēma ir īpaši akūta kopš neatkarības deklarācijas brīža pirms desmit gadiem.

"Pārtikas produktu cenas ir tik augstas, ka šķīvis rīsu un pupu maksā vairāk nekā 180% no vidējās dienas darba apmaksas – tas ir ekvivalents apmēram 400 dolāriem šeit, Ņujorkā," viņš norādīja.

Šī iemesla dēļ Antoniu Gutērešs ziņoja, ka tiek veidota augsta līmeņa darba grupa bada novēršanai pasaulē. Tā sadarbosies ar nevalstiskajām organizācijām, starptautiskajām finanšu organizācijām un citām specializētajām iestādēm.

Ziņu lente
0