Vairākas ES valstis apturējušas AstraZeneca vakcīnas lietošanu

© Sputnik / Sergey MelkonovВакцина от COVID-19 AstraZeneca
Вакцина от COVID-19 AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pauze preparāta lietošanā noteikta līdz brīdim, kad Eiropas Zāļu aģentūra noskaidros, vai vakcīna neizraisa iespējamus trombus

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Vairākas ES valstis apturējušas koronavīrusa profilaksei paredzētās vakcīnas lietošanu, ko izstrādājusi kompānija AstraZeneca sadarbībā ar Oksfordas universitāti, vēsta RIA Novosti.

Lēmums pieņemts vairāku ziņojumu fonā par iespējamu trombu veidošanos vakcinētajām personām. Pirmā preparāta lietošanu apturēja Austrija pēc incidenta – viena no vakcinētajām personām mirusi, otrai izveidojusies plaušu artērijas trombu embolija (asinsvadu aizsprostojis atrāvies trombs – red.).

Austrijas piemēram sekoja Dānija, Norvēģija un Islande. Pauze preparāta lietošanā noteikta līdz brīdim, kad Eiropas Zāļu aģentūra noskaidros, vai vakcīna neizraisa iespējamu trombozi.

Шприц. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 09.03.2021
Itālijā gaida Krievijas vakcīnas "Sputnik V" reģistrāciju EZA

Igaunija, Lietuva, Luksemburga, Kipra un Latvija apturējušas AstraZeneca problemātiskās partijas lietošanu. Viena preparāta partija aizliegta arī Itālijā.

Trombozes gadījums pēc vakcinācijas reģistrēts arī Nīderlandē. Centrs "Lareb" pastāstīja, ka pacients nav cietis, hospitalizācija nebija nepieciešama. Incidenta izmeklēšana tiks turpināja. Vācija pagaidām lēmumu nav pieņēmusi, tomēr seko situācijai.

Eiropas Zāļu aģentūra informēja, ka AstraZeneca pielietošanas priekšrocības pārspēj riskus. Iepriekš izplatītajā iestādes paziņojumā uzsvērts: pagaidām nav nekādu zinātnisku pierādījumu tam, ka fiksētie incidenti būtu saistīti ar vakcīnu. Arī pats ražotājs ziņo: preparāts ir drošs.

Patlaban Eiropas Savienības tirgū apstiprinātas četras vakcīnas: kompāniju Pfizer/BioNTech (iepirkums – līdz 600 miljoni devu), Moderna (divi līgumi par iepirkumu līdz 460 miljonu devu apmērā), AstraZeneca (līdz 400 miljoni devu) un Johnson&Johnson (iepirkums – 400 miljoni devu ar iespēju papildus iegādāties vēl 200 miljonus).

Ziņu lente
0