Vācija varētu "izpirkt" "Ziemeļu straumi 2", lai izvairītos no ASV sankcijām

© Photo Nord Stream 2 / Thomas EugsterТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija, 1920, 13.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Informācijas avots paziņoja, ka tas ir iespējams, ka Vācija varētu piešķirt miljardu eiro divu SDG termināļu būvniecībai, apmaiņā pret sankciju atcelšanu pret "Ziemeļu straumi 2".

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Vācijas un ASV ministriju līmenī notiek pārrunas par sankciju atcelšanu pret gāzesvadu "Ziemeļu straumi 2", paziņoja RIA Novosti, atsaucoties uz informācijas avotu.

"Notiek pārrunas ministriju līmenī, notiek priekšlikumu apspriede, un tas iepriecina," paziņoja avots, piebilstot, ka "pagaidām ir grūti prognozēt izredzes".

Трубоукладочное судно Solitaire - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2021
Vācijas prezidents komentēja diskusijas par "Ziemeļu straumi 2"

Komentējot iepriekšējā gada augusta Vācijas priekšlikumu par 1 miljarda eiro piešķiršanu divu termināļu būvniecībai SDG saņemšanai no ASV, avots ir ievērojis, ka tas ir "pilnīgi ticams scenārijs, pragmatisks un pareizs".

Iepriekš žurnāls Spiegel ziņoja, ka Vācija un ASV apspriež "sava veida stratēģisko paketi", kas varētu apmierināt amerikāņus. Pēc izdevuma sniegtās informācijas, apspriežamo variantu skaitā esot automātiska gāzes padeves pārtraukuma opcija, ja Krievija pārkāps cilvēktiesības vai starptautisko tiesību normas.

Tāpat žurnāls apgalvo, ka Vācijas valdība cer, ka vienoties par projektu ar ASV prezidentu Džo Baidenu būs vienkāršāk nekā ar iepriekšējo amerikāņu administrāciju.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Jaunais cauruļvads tiks izbūvēts līdzās esošajam - "Ziemeļu straume". Tas vedīs pa Baltijas jūras dzīlēm un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvās ekonomiskās zonas.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 в немецком порту Мукран - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2021
ASV paskaidroja, kādu pozīciju ieņem "Ziemeļu straumes 2" jautājumā

ASV uzstājas pret projektu "Ziemeļu straume 2", jo tiecas uzspiest Eiropas valstīm savas sašķidrinātās dabasgāzes piegādes. Pērnā gada beigās Amerikas varasiestādes pieņēma aizsardzības budžetu, kurš paredzēja sankciju ieviešanu attiecībā pret kompānijām, kuras piedalās gāzesvada izbūvē. Tas lika atteikties no darbu veikšanas Šveices kompānijai Allseas.

Maskava asi nosodīja Vašingtonas eksteritoriālās sankcijas pret projekta dalībniekiem Eiropā un paziņoja, ka pabeigs "Ziemeļu straumes 2" būvniecību pašu spēkiem. Kremļa pozīciju atbalstīja Vīne un Berlīne.

1. janvārī ASV Senāts apspirināja aizsardzības budžetu 2021. gadam, kas paredz ierobežojošo pasākumu paplašināšanu attiecībā uz projekta "Ziemeļu straume 2" dalībniekiem. Pasākumi attiecas uz uzņēmumiem, kas sniedz testēšanas, inspekcijas vai sertifikācijas pakalpojumus. Sakarā ar to atsevišķi uzņēmumi paziņoja par izstāšanos no projekta.

Ziņu lente
0