Militārie zinātnieki: Krievijas aizsardzībai no NATO vajadzīgs preventīvs trieciens

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasСтратегический бомбардировщик ВВС США B-1
Стратегический бомбардировщик ВВС США B-1 - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO izstrādātā jaunā daudzšķautņaino militāro operāciju koncepcija pieprasa no Krievijas Gaisa kosmiskajiem spēkiem preventīvu triecienu, kas garantētu valsts aizsardzību, uzskata Krievijas militārie zinātnieki.

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. Krievijas militārie zinātnieki ierosinājuši Gaisa kosmisko spēku (GKS) pielietojuma variantu, kas garantēs aizsardzību no NATO iespējamās operācijas, vēsta RIA Novosti. Jaunā konceocija publicēta žurnālā "Gaisa kosmiskie spēki. Teorija un prakse", ko laiž klajā GKS Militārais mācību un zinātniskais centrs.

Iepriekš NATO un ASV izstrādājušas daudznozaru militāro operāciju koncepciju – tās notiks vienlaikus uz zemes, jūrā, gaisā, kosmosā un kibertelpā. Saskaņā ar amerikāņu militāristu ieceri, tās sāksies ar ilntegrētu masveida gaisa uzbrukumu, lai dažu stundu laikā izsistu no ierindas pretinieka kodolspēku objektus, cīņasspējīgākās armijas daļas, vadības un sakaru punktus, enerģētiku un tā tālāk.

Солдат армии США - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2020
Krievijai naidīgi scenāriji un kodoluzbrukuma izspēlēšana: NATO mācības rada bažas

Militāro zinātņu doktors Vladilens Stučinskis un militāro zinātņu kandidāts Mihails Koroļkovs savā rakstā konstatēja, ka tādu uzbrukumu ietvaros NATO plāno vienlaikus vērst pret ienaidnieku hiperskaņas, operatīvi taktisko un spārnoto raķešu triecienus, izmantot uzbrukuma bezpildota lidaparātus, vēlāk – pilotējamo aviāciju, kas tikpat kā necietīs.

Iespējamo daudznozaru operāciju izjaukšanai autori piedāvā atbildes vai preventīvu triecienu ar GKS spēkiem, izmantojot visus līdzekļus vienotā izlūkošanas un uzbrukuma telpā. Tas radīs nepieņemamu kaitējumu pretiniekam jau agresijas sākumposmā.

"Izjaucot pretinieka integrēto masveida gaisa uzbrukumu "daudzpusīgās operācijas" sākumposmā, koordinēti jāizmanto aviācija līdz ar bezpilota lidaparātiem, dažādu funkciju raķetes, REC līdzekļus, uz jaunajiem fizikas principiem balstītos ieročus karaspēku formējamā izlūkošanas un trieciena sistēmas grupējuma ietvaros," atzīmēja zinātnieki.

Pētījuma autori norādīja, ka līdz 2025.-2040. gg. Krievijas izlūkošanas un uzbrukuma sistēmas pamatelementi būs lidmašīnas, helikopteri, spārnotās un ballistiskās taktiskās un operatīvi taktiskās raķetes, droni utt. Publikācijā minēts arī konkrēts sistēmas elementu piemērs: hiperskaņas raķetes "Kinžal", kuru nesējs patlaban ir MiG-31K.

Баллистическая ракета Трайдент II D5 - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2019
Pavasara trakums: NATO ieviesīs jaunu stratēģiju Krievijas "kodoldraudu" dēļ

Ņemot vērā Krievijas BS Ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova uzrunu Militāro zinātņu akadēmijas konferencē un Krievijas militārās doktrīnas aizsardzības raksturu, autori uzskata, ka iespējamās agresijas atvairīšanas svarīgākais princips ir preventīvas darbības ("par vienu vai diviem soļiem priekšā"). Tas ir, rodoties lokāla kara draudiem, uzskata zinātnieki Krievijai jābūt spējīgai pāriet no kodolsavaldīšanas politikas pie preventīva nepieņemama kaitējuma nodarīšanas ar visiem bruņojuma veidiem.

NATO integrētā trieciena izjaukšana no paša sākuma neļaus sasniegt "daudzpusīgās operācijas" mērķus, un militārā bloka vadība garantēti atteiksies to turpināt, uzsvēra pētījuma autori.

Pēdējos gados Krievija ne vienu vien reizi paudusi bažas par NATO nebijušo aktivitāti pie tās rietumu robežām. Alianse to dēvē par "Krievijas agresijas savaldīšanu" un turpina audzēt spēkus. Maskava jau vairākkārt uzsvērusi, ka Krievija neplāno nekādus uzbrukumus, tomēr pievērsīs uzmanību tās interesēm potenciāli bīstamiem soļiem.

Ziņu lente
0