Politika

Džo Baidens oficiāli kļuvis par ASV prezidentu

© AFP / J. SCOTT APPLEWHITEПрезидент США Джо Байден
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Džo Baidens pēc īsa svinīgā zvēresta kļuvis par Amerikas Savienoto Valstu 46. prezidentu.

RĪGA, 21. janvāris – Sputnik. Džozefs Baidens devis zvērestu un oficiāli stājies ASV prezidenta postenī, vēsta Sputnik Baltkrievija.

"Es, Džo Baidens, svinīgi zvēru, ka godprātīgi pildīšu Savienoto Valstu prezidenta pienākumus un visiem saviem spēkiem uzturēšu, aizsargāšu un aizstāvēšu Savienoto Valstu Konstitūciju," viņš teica, uzlicis roku uz Bībeles.

Pirms Baidena amatā stājās ASV viceprezidente Kamala Harisa – pirmā sieviete ASV šajā postenī.

Jaunā prezidenta runa

"Šī ir Amerikas diena, šī ir demokrātijas diena. Vēstures un atjaunotnes cerības diena. Šodien mēs svinam nevis kandidāta, bet gan mērķa triumfu. Mērķa – demokrātijas. Tautas griba tika sadzirdēta. Mēs no jauna esam aptvēruši, ka demokrātija ir dārga, tā ir trausla," Baidens teica savā runā.

Pēc viņa domām, šī gada janvārī ASV triumfējusi demokrātija.

ASV jaunais prezidents paziņoja, ka centīšoties atjaunot vienotību valstī, un aicināja visus amerikāņus rīkoties tāpat.

"Lai tiktu galā ar visiem šiem izaicinājumiem, lai atjaunotu Amerikas dvēseli un nodrošinātu nākotni, vajadzīga vienotība, vairāk nekā vārdi… Šodien, šajā janvāra dienā, mana dvēsele tiecas saliedēt Ameriku, apvienot mūsu tautu, apvienot mūsu nāciju. Un es lūdzu katru amerikāni pievienoties man šajā mērķī," viņš teica.

Baidens atzīmēja, ka ASV nāksies daudz ko paveikt, lai pārvarētu koronavīrusa pandēmijas sekas un atjaunotos, bet ekstrēmisms un iekšējais terorisms tikšot uzvarēts.

"Mēs paātrināsimies, iesim uz priekšu, jo mums daudz kas jāpaveic šajā nelaimīgajā ziemā," viņš precizēja, ka ASV daudz ko nāksies atjaunot, uzbūvēt un atveseļot.

Prezidents apsolīja, ka Amerika atjaunos savienības un atkal komunicēs ar pasauli.

"Mēs atjaunosim savas alianses un atkal komunicēsim ar pasauli. Ne tāpēc, lai reaģētu uz vakarējiem izaicinājumiem, bet gan uz šīsdienas un rītdienas izaicinājumiem. Es ņemšu vērā nevis mūsu spēka piemēru, bet gan mūsu piemēra spēku," viņš apgalvoja.

Российский экономист, аналитик, политолог Михаил Хазин - Sputnik Latvija
Ekonomists: ASV jaunā administrācija pat necentīsies saglabāt valsts varenību

Baidens solīja, ka ASV būs spēcīgs un uzticams partneris miera un drošības jautājumos.

Inaugurācijas runas laikā Baidens to pārtrauca klusuma brīdim, pieminot pandēmijas upurus.

"Mana pirmā darbība postenī, un es lūdzu jūs uz brīdi pievienoties klusai lūgšanai piemiņā par tiem, ko mēs esam zaudējuši pēdējā gada laikā pandēmijas dēļ. Visus šos 400 tūkstošus… amerikāņu: mātes, tēvus, vīrus, sievas, dēlus, meitas, draugus, kaimiņus, kolēģus," viņš aicināja.

78 gadus vecais demokrāts Džo Baidens ir kļuvis par 46. valsts prezidentu. Viņš uzvarēja vēlēšanās republikāni Donaldu Trampu, kurš plānoja pavadīt Baltajā namā otru prezidentūras termiņu. Tramps atteicās piedalīties sava pēcnācēja inaugurācijā.

Ziņu lente
0