Politika

Bandiniekiem laika nepietiek: Baidena prioritāšu sarakstā Latvijas nav

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija, Lietuva un Igaunija pūlas pārdot Baidenam vienīgo, ko var, - savu lojalitāti un cenšas piesaistīt Vašingtonas uzmanību sev kā pēdējai robežai "agresīvās" un "bīstamās" Krievijas priekšā.

Rīga, 21. janvāris – Sputnik. Aptauja parādijusi, ka gandrīz 40% Latvijas iedzīvotāju uzskata: ASV jaunais prezidents Džo Baidens stiprinās valsts politisko pozīciju pasaulē. Pie tam vairāk nekā puse respondentu atzina, ka sekojuši notikumiem ASV, ieskaitot valsts vadītāja vēlešanas.

Diezin vai kaut kas mainīsies attiecībās ar Baltijas valstīm Džo Baidena prezidentūras pirmā gada laikā, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja Krievijas Tautu draudzības universitātes Stratēģisko pētījumu un prognožu instituta direktora vietnieks, politoloģijas kandidāts Pāvels Feldmans.

"Iemesls ir banāls – Ameriku plosa nopietnas iekšpolitiskas pretrunas. Ja arī Vašingtona pievērsīs uzmanību sadarbībai ar Rietumu partneriem, to vidū diezin vai būs Baltijas valstis, bet gan galvenie sabiedrotie – Vācija un Francija," uzsvēra Feldmans.

Pēc viņa vārdiem, Baltijas valstis Vašingtona varētu atsaukt atmiņā ASV un Krievijas attiecību saasināšanās kontekstā.

"Arī Latvija, Lietuva un Igaunija centīsies atgādināt ASV par sevi kā par Rietumu civilizācijas pēdējo robežu "agresīvās" un "bīstamās" Krievijas priekšā. Pie tam nav izslēgts, ka līdz ar Baidena nākšanu pie varas Vašingtonas un Maskavas attiecības pacelsies konstruktīvā līmenī, un tad Baltijas valstis vairs nevarēs piesaistīt sev uzmanību ar savu retoriku. Jebkurā gadījumā ASV ārpolitikas prioritāšu sarakstā tās noteikti nav pirmajās vietās," atzīmēja politologs.

Сторонники Дональда Трампа прорвались в Капитолий - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai sašķeltas ASV radīs lielākus draudus ārpasaulei?

Feldmans piebilda, ka patlaban ārpolitikā tagad rit kaulēšanās, kurā ASV ir pats lielākais pircējs, bet Baltijas valstis var piedāvāt vienīgo, kas tām ir, - savu lojalitāti.

"Šī lojalitāte ir maksimāli pieprasīta, kad pēcpadomju telpā notiek politiski satricinājumi, tādi ka sižets Baltkrievijā. Taču ne Trampam pagātnē, ne Baidenam tagadnē Baltkrievijas konflikts nav kļuvis par prioritāru virzienu ārpolitikā. Tāpēc, atkal un atkal musinot protestu tēmu Baltkrievijā, Baltija nespēs piesaistīt sev tādu uzmanību, kādu tā gribētu," sprieda eksperts.

Tas nenozīmē, ka no Vašingtonas puses nebūs finansiāla atbalsta un militāras palīdzības, norādīja Feldmans. "Tāds atbalsts saglabāsies, tomēr diezin vai palīdzēs Latvijai, Lietuvai un Igaunijai atrisināt iekšējās ekonomiskās problēmas, kas tur krājas jau vairākus gadu desmitus," paskaidroja politologs.

Viņš piezīmēja, ka ASV patīk kurināt ģeopolitiskos karus svešām rokām, iegāzt savus šķietamos sabiedrotos.

"ASV jau iegāzušas visu Eiropas Savienību, piespiežot ieviest tai neizdevīgās sankcijas. Tas pats – attiecībā uz Baltijas valstīm. ASV vēlas, lai tās uzņemtos galvenos zaudējumus Krievijas un Rietumu konfrontācijā," brīdināja politologs.

"Diemžēl Latvijas, Lietuvas un Igaunijas politilķi vēl nav aptvēruši, kādus zaudējumus cieš tāpēc, ka kļuvuši par bandiniekiem svešā lielā un ne īpaši godīgā spēlē. Tomēr pie tam Baltijas valstu iedzīvotāji apzinās, ka no civilizētām un prognozējamām attiecībām ar austrumu partneri viņi gūtu vienīgi labumu," secināja Feldmans.

Фельдман: страны Балтии в списке приоритетов Байдена не значатся
Ziņu lente
0