Koronavīruss meklē jaunu saimnieku: eksperts paskaidroja, kas būs pēc pandēmijas

© Foto : из архива автораЭксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов
Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar jauno saimnieku, ko koronavīruss sev atradīs pēc "viesošanās" cilvēku populācijā, tas miermīlīgi sadzīvos, gaidot, kad atkal varēs iziet "cilvēkos".

RĪGA, 21. janvāris – Sputnik. Nav pamata cerēt, ka nākotnē koronavīruss pazudīs, drīzāk tas kļūs par endēmisku vīrusu ar nelielu apdraudējuma līmeni, paziņoja Pasaules veselības organizācija. Ir jānovēro patogēna evolūcija un vakcinācijas gaita vairāku sezonu ritumā, lai sniegtu precīzāku prognozi, piezīmēja PVO.

Koronavīruss ir viens no akūtu respiratoru slimību ierosinātājiem, un Covid-19 kļūs par vienu no akūtajām RVI, radio Sputnik ēterā konstatēja medicīnas zinātņu doktors, speciālists īpaši bīstamu infekciju jautājumos Vladislavs Žemčugovs.

Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Ārsts paskaidroja, pie kā novedīs koronavīrusa izplatības straujš pieaugums

Vēl nāksies noskaidrot, kā slimība būs saistīta ar sezonalitāti, atzīmēja eksperts.

"Vispirms ir jāsagaida, ar ko beiksies pandēmija. Pēc manām domām, Covid-19 pārvērtīsies par dabisku perēkļu slimību. Kad cilvēku vidu būs sasniegts apmēram 70% imunitātes slānis, tas aizies dabā un atradīs tur sev jaunu saimnieku. Šī saimnieka imūnsistēma nenogalinās vīrusu, bet vīruss – saimnieku. Tur viņš gaidīs cilvēces imūnā slāņa samazināšanos, lai atkal izietu "cilvēkos" – cilvēku populācijā. Tā iekārtota vīrusa evolūcija," paskaidroja Žemčugovs.

Koronavīrusa pandēmija, kas izplatījās 2020.gadā, aptvērusi gandrīz visu pasauli. Kopā pasaulē, saskaņā ar Džonsa Hopkinsa universitātes datiem, fiksēti vairāk nekā 96 miljoni Covid-19 gadījumu, kuru vidū vairāk nekā divi miljoni beigušies letāli. Lielākais koronavīrusa infekcijas un mirušo skaits reģstrēts ASV, Brazīlijā un Indijā.

Жемчугов рассказал, как поведет себя коронавирус по окончании пандемии
Ziņu lente
0