Pēc vakcinācijas ar Pfizer un BioNTech preparātu Vācijā miruši desmit cilvēki

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasМосквичи с 16 июля могут бесплатно сдать тест на COVID-19
Москвичи с 16 июля могут бесплатно сдать тест на COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Runa ir par ļoti smagi slimiem pacientiem ar virkni diagnožu. Mediķi pārbauda nāves gadījumus un uzskata, ka paliatīvie pacienti miruši pamata slimību dēļ un nāve sakritusi ar vakcināciju.

RĪGA, 15. janvāris - Sputnik. Paula Ērika institūta speciālisti pārbauda datus par desmit cilvēku nāvi, kas iestājusies īsi pēc vakcinācijas koronavīrusa profilaksei. Mediķi uzskata, ka saiknes ar vakcīnu nav, informēja institūta Zāļu un preparātu drošības nodaļas vadītāja Brigite Kellere-Staņislavska, vēsta RIA Novosti.

27. decembrī Vācijā sākās vakcinācija ar kompāniju Pfizer/BioNTech preparātu. Vispirms vakcīnas saņem cilvēki vecumā no 80 gadiem, veco ļaužu namu iemītnieki un darbinieki, medicīnas darbinieki. Dati par ceturtdienu liecina, ka pirmās vakcīnas valstī saņēmuši 842 tūkstoši cilvēku.

Медицинский работник минской поликлиники проводит вакцинацию добровольцев от COVID-19 российским препаратом Спутник V - Sputnik Latvija
Briselē pastāstīja par pārrunām par Krievijas vakcīnu "Sputnik V"

"Runa ir par ļoti smagiem pacientiem ar virkni slimību, kuriem bija paredzēta paliatīvā ārstēšana (medicīniskā palīdzība, kas paredzēta neārstējamu pacientu stāvokļa atvieglošanai – red.). Mēs izpētām šos gadījumus. Ņemot vērā šodien pieejamos datus, mēs uzskatām, ka pacienti miruši pamata slimību dēļ un nāve sakritusi ar vakcināciju," Kellere-Staņislavska pastāstīja preses konferencē ceturtdien.

Pēc viņas vārdiem, šie dati iekļaujas gaidāmā mirstības līmeņa ietvaros konkrētajā vecuma grupā vakcinācijas kampaņas procedūrā. Mirušie piederēja pie 79-93 gadu vecuma grupas, zināms, ka viņiem bija nopietas slimības, un vakcīnu viņi saņēma, jo atradās Covid-19 smagas gaitas paaugstināta riska grupā. Intervāls starp vakcīnu un nāves iestāšanos – no dažām stundām līdz četrām dienām.

Tāpat Paula Ērika institūts saņēmis ziņas par sešiem anafilaktiskas reakcijas gadījumiem. Kopumā pašlaik zināms par 325 blakņu gadījumiem, kas, domājams, saistīti ar vakcīnu, tostarp – par 51 smagu blakņu gadijumu. Tas atbilst datiem par 0,53 blakņu gadījumiem uz 1000 vakcinētajiem un 0,08 smagu blakņu gadījumiem uz 1000 vakcinētajiem. Šie dati atbilst plānotajam un neliecina par riskiem, kā arī sakrīt ar vakcinācijas statistiku ASV.

Norvēģijā pēc vakcīnas ar amerikāņu firmas Pfizer un vācu jaunuzņēmuma BioNTech preparātu miruši 23 cilvēki, vēstīja Norvēģijas Ārstniecisko līdzekļu aģentūra.

Медицинский сотрудник на вакцинации от COVID-19 в госпитале Вентспилса - Sputnik Latvija
Latvijā saņēmusi pirmās "Moderna" vakcīnas

Atzīmēts, ka visi mirušie bija seniori (vecumā no 80 gadiem) ar novājinātu imunitāti.

"Šie gadījumi nerada īpašu satraukumu. Skaidrs, ka šai vakcīnai ir ļoti zems riska faktors ar nelielu izņēmumu, kad runa ir par vecāka gadagājuma pacientiem ar novājinātu veselību," aģentūras pārstāva Steināra Madsena teikto citēja telekompānija NRK.

Lai izvairītos no tālākiem letāliem gadījumiem, Nacionālās Veselības aprūpes institūts mainījis ieteikumus smagi slimu vecāka gadagājuma pacientu vakcinācijai.

"Parastās blaknes varēja veicināt senioru saslimšanu nopietnāku gaitu," paskaidroja iestāde.

Vakcinācija koronavīrusa profilaksei Norvēģijā ar BioNTech preparātu sākās 27. decembrī. Pirmie vakcīnas saņēma veco ļaužu pansionātu iemītnieki Oslo. Tagad karalistē vakcinēti 25 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0