Kad visa pasaule sasniegs iedzīvotāju pūļa imunitātes līmeni

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasЗдание штаб-квартиры Всемирной организации здравоохранения в Женеве.
Здание штаб-квартиры Всемирной организации здравоохранения в Женеве.  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PVO brīdina, ka līdz šī gada beigām nebūs iespējas vakcinēt pret Covid-19 pietiekams skaits cilvēku.

RĪGA, 12. janvāris - Sputnik. Šogad cilvēce nesasniegs iedzīvotāju pūļa imunitātes līmeni, paziņoja Pasaules Veselības organizācijas galvenā zinātniece Soumja Svaminathana, virtuālā preses konferencē.

"Mēs 2021. gadā nesasniegsim nekādu iedzīvotāju pūļa imunitātes līmeni. Dažās valstīs paliks neaizsargāti cilvēki," viņa sacīja.

​Svaminathana norādīja uz nepieciešamību ievērot piesardzības pasākumus pret COVID-19 vismaz līdz gada beigām, kamēr nav pabeigta riskam pakļauto cilvēku vakcinācija.

Viņa arī atgādināja, ka pirms gada bija grūti iedomāties, ka pasaulē būs vairākas vakcīnas pret Covid-19, un aicināja būt pacietīgiem, vakcināciju gaidot.

Pēc dažādiem vērtējumiem, lai panāktu kolektīvo imunitāti, vismaz 60-80% iedzīvotāju ir jābūt noturīgiem pret infekciju, tas ir, vakcinētiem vai pārslimojušiem.

Медицинский сотрудник на вакцинации от COVID-19 в госпитале Вентспилса - Sputnik Latvija
Tikai trešdaļa Latvijas iedzīvotāju piekristu vakcinēties pret Covid-19

PVO sadarbojas ar 15 vakcīnu pret koronavīrusa ražotājiem no dažādām valstīm, tai skaitā Krieviju. 31. decembrī organizācija iekļāva Pfizer/BioNTech vakcīnu ārkārtas lietošanai ieteikto sarakstā.

Pērnā gada augustā Krievijas Veselības ministrija reģistrēja pirmo vakcīnu pasaulē Covid-19 profilaksei, ko izstrādāja Gamaleja ZPC. Vakcīna ieguva nosaukumu "Sputnik V". Preparāts ietver divas komponentes, kas jāievada ar triju nedēļu intervālu. Preparāts radīts uz adenovīrusa vektoru bāzes, kuros iebūvēta vīrusa SARS-CoV-2 dzeloņveidigā olbaltumviela.

Mēģinājumu nākamā fāze sākās septembrī. Līdz ar Krieviju preparāta pētījumi notiek AAE, Venecuēlā, Indijā un Baltkrievijā.

Vakcīnas klīnisko pētījumu otrā starpposmu analīze demonstrēja efektivitāti 91,4% apmērā 28. dienā pēc pirmās injekcijas un vairāk nekā 95% - 42. dienā.

Ziņu lente
0