ASV Jūras spēki sāks patruļas pie Krievijas robežām Arktikā

© Sputnik / Илья Тимин / Pāriet pie mediju bankasАрхипелаг Земля Франца-Иосифа
Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savienoto Valstu Jūras kara spēku ministrs Kennets Breitveits klāsta, ka valsts plānojot garantēt saviem partneriem brīvu kuģniecību ziemeļos.

RĪGA, 10. janvāris — Sputnik. ASV Jūras kara flote sāks regulāras patruļas pie Krievijas krastiem Arktikā, lai nepieļautu "Maskavas uzbrukumu Galējos Ziemeļos", paziņoja Savienoto Valstu Jūras kara spēku ministrs Kennets Breitveits, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Breaking Defence.

Viņš atzīmēja, ka tuvākajos gados Vašingtonai nāksies "uzstājīgāk" rīkoties Arktikā, lai apstrīdētu Krievijas, kā arī Ķīnas "pretenzijas", stāsta izdevums.

Taujāts, vai ASV vajadzētu īstonot "operācijas navigācijas brīvības nodrošināšanai" pie Krievijas ziemeļu krastiem, Breitveits salīdzināja situāciju reģionā ar stāvokli Dienvidķīnas jūrā, kur Ķīnai ir teritoriālie strīdi ar dažām valstīm.

Спуск на воду ЛСП Северный полюс в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Pats atbaidošākais": kāpēc Rietumiem šausmīgi nepatīk Krievijas jaunais kuģis

"Jūras ceļi Ziemeļos kļūst kuģojami, ASV JKS plāno garantēt kuģošanas brīvību saviem partneriem," apgalvoja ministrs. Šo stratēģiju viņš nosauca par "drosmīgāku pozīciju", ASV – "pasaulē dominējošā jūras kara spēka" – tiesībām un pienākumu. 

Breitveits uzskata, ka ASV galvenā priekšrocība Arktikā ir zemūdenes. Tomēr, viņš piebilda, amerikāņu spēkiem nāksies iznomāt ledlaužus no sabiedrotajiem, bet Krievijai ir vesela ledlaužu flote, savukārt Ķīna būvē šī tipa kuģus tādā ātrumā, ar kādu ASV "nevar sacensties".

Faktu, ka ASV paplašina kara kuģu klātbūtni Arktikā, iepriekš konstatēja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Viņš norādīja, ka militāri politisko stāvokli reģionā apgrūtina pasaules vadošo valstu konkurence cīņā par resursiem un transporta ceļiem. Krievija aktīvi attīsta Ziemeļu floti Arktikā, lai stiprinātu savu aizsardzību un varētu parūpēties par savām navionālajām interesēm reģionā.

Krievijas Ārlietu ministrija jau ir paudusi bažas par to, ka ASV paplašina militāro klātbūtni Arktikas reģionā, un atzīmēja: Maskava cer, ka šis reģions arī nākotnē būs miermīlīgas sadarbības lauks.

Ziņu lente
0