Lielbritānija un ES noslēdza Brexit pārejas periodu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФлаги Евросоюза и Великобритании перед началом саммита ЕС в Брюсселе
Флаги Евросоюза и Великобритании перед началом саммита ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apvienotā Karaliste atjaunoja savu nacionālo neatkarību, atgūstot kontroli pār likumiem, robežām, naudas līdzekļiem, tirdzniecību un zveju, paziņoja premjers.

RĪGA, 2. janvāris - Sputnik. Lielbritānija un Eiropas Savienība noslēdza Brexit pārejas periodu, spēkā stājusies vienošanās par tirdzniecību un sadarbību starp pusēm, vēsta RIA Novosti. Lielbritānija ieguva neatkarību pēc 47 gadiem ES sastāvā un 4,5 gadiem pēc Brexit referenduma.

Atstājot Eiropas Savienību, Apvienotā Karaliste "atjaunojusi savu nacionālo neatkarību" un "atguvusi kontroli pār likumiem, robežām, naudas līdzekļiem, tirdzniecību un zveju", iepriekš ziņoja valsts premjerministrs Boriss Džonsons, kuram izdevies panākt vienošanos ar Briseli.

Владимир Брутер - Sputnik Latvija
Džonsons piekāpies: politologs novērtēja Lielbritānijas un ES Brexit vienošanās

Vēsturiskā vienošanās par Lielbritānijas un ES sadarbību tika panākta 24. decembrī pēc vairāku mēnešu sarunām. Saskaņā ar vienošanos nosacījumiem Lielbritānija ir atstājusi ES vienoto tirgu un muitas savienību, taču puses turpinās brīvi tirdzniecību bez nodevām un kvotām.

"Brexit, tas nav gals, bet sākums: jaunas nacionālo pārmaiņu un atjauninājumu ēras sākums, nākamais cēliens valsts vēstures lielajā drāmā. Mēs atgūsim spēju valdīt spēkus, kas pārāk ilgi bija Briseles privilēģija. Tagad mēs ķersimies klāt šiem rīkiem, lai īstenotu pārmaiņas, ko alkst cilvēki, un tādējādi atjaunosim ticību mūsu demokrātijai," atzīmēja premjers pēc vienošanos apstiprināšanas ar ES par abpusējo tirdzniecību pēc Brexit.

Abas Lielbritānijas parlamenta palātas trešdien apstiprināja likumprojektu par sadarbību ar ES pēc Brexit, tās pašas dienas vakarā dokumentu parakstīja karaliene Elizabete II.

Ziņu lente
0