Eiropols brīdina: Covid-19 vakcīnu var nozagt vai apmainīt

© REUTERS / PFIZERСотрудник завода Pfizer возле холодильников с вакцинами от COVID-19
Сотрудник завода Pfizer возле холодильников с вакцинами от COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krāpnieki jau sākuši publicēt sociālajos tīklos sludinājumus par vakcīnas tirdzniecību, laupītāji plāno uzbrukumus kravas automašīnām, kas piegādā vakcīnu.

RĪGA, 29. decembris — Sputnik. Līdz ar vakcinācijas sākumu Eiropā iespējams noziedzības vilnis, vēsta Deutsche Welle.

Aizvadītajā nedēļā Eiropas Komisija atļāva izmantot ES teritorijā Pfizer/BioNTech ražoto vakcīnu Covid-19 profilaksei. Vakcīnas pirmā partija tika nosūtīta dažas dienas vēlāk, vakarā tā nonāca Latvijā, kur 28. decembrī sākās mediķu vakcinācija.

Tomēr masveida vakcinācijas sākumu un vakcīnas milzīgo pieprasījumu var izmantot noziedznieki, brīdināja Eiropola vadītāja Katrīna de Bolla.

Руки в наручниках - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājus cenšas "aptīrīt" pirms svētkiem: kāda ir populāra krāpnieku shēma

Viņa konstatēja, ka krāpnieki jau sākuši publicēt sociālajos tīklos sludinājumus par vakcīnas pārdošanu. Cilvēki, kas uz atsaukušies uz tamlīdzīgiem piedāvājumiem, pēc apmaksas var nesaņemt neko vai saņemt viltojumu, kas savukārt nesīs nopietnas sekas veselībai.

Likumsargiem arī jābūt gataviem mēģinājumiem vakcīnu nozagt.

"Pirmās karantīnas laikā bandas uzbruka, piemēram, transportam, kas pārvadāja aizsargmaskas. Tagad līdzīgs risks pastāv ar vakcīnu," viņa uzsvēra.

Eiropols identificējis vietas, kur tādu noziegumu risks ir augstākais, turklāt resora darbinieki Eiropas valstīs plāno sadarboties, lai novērstu vakcīnas zādzības.

Krāpnieki cenšas nopelnīt uz tās rēķina jau kopš pandēmijas sākuma: viņi pārdeva viltotusw testusw un biļetes uz neesošiem repatriācijas reisiem, organizēja eiropiešiem ceļojumus uz Krieviju masveida vakcinācijai un piedāvāja zāles Covid-19 ārstēšanai.

Ziņu lente
0