Austrumeiropas tālbraucēji pavadījuši Ziemassvētkus automašīnu kabīnēs

© REUTERS / SIMON DAWSONФранцузские официальные лица тестируют водителя в порту Дувра, 24 декабря 2020 года
Французские официальные лица тестируют водителя в порту Дувра, 24 декабря 2020 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Duvrā iestrēgušajiem tālbraucējiem no Eiropas svētki izvērtās par murgu — jaunā Covid-19 paveida dēļ viņi nevarēja pavadīt Ziemassvētkus kopā ar ģimenēm.

RĪGA, 26. decembris – Sputnik. Tūkstošiem tālbraucēju pavadījuši Ziemassvētkus Lielbritānijas ostā jaunā Covid-19 paveida dēļ, ziņo Sputnik Lietuva, atsaucoties uz britu laikrakstu Daily Mail.

Sestdien Lielbritānijas Jauno respiratoro vīrusu infekciju konsultatīvā padome apliecināja, ka valstī atklātais koronavīrusa paveids, ātrāk izplatās un pieprasa no iedzīvotājiem vēl lielāku piesardzību. Lai gan pēc iepriekšējiem novērtējumiem jaunais vīrusa paveids var būt par 70% lipīgāks, nekā parastais, nekas pagaidām neliecina par to, ka tas ir bīstamāks mirstības vai hospitalizācijas ziņā.

Новая мутация COVID-19 из Великобритании. Есть ли связь с вакциной AstraZeneca? - Sputnik Latvija
Video
Covid-19 jaunā mutācija no Lielbritānijas. Vai ir sakars ar AstraZeneca vakcīnu?

Tiklīdz par to kļuva zināms, daudzas ES valstis slēdza gaisa robežu ar Lielbritāniju. Duvras osta paziņoja par prāmju satiksmes – gan pasažieru, gan kravu – apturēšanu uz Eiropu. Līdzīgi pasākumi tika veikti arī citās ostās. Uz 48 stundām tika slēgts dzelzceļa tunelis zem Lamanša.

Visvairāk no šīs situācijas cietuši tālbraucēji. Otrdien Francijas un Lielbritānijas valdība vienojās, ka lai tiktu pāri robežai, autovadītājiem ir jābūt negatīvs koronavīrusa tests. Pašlaik Duvras ostā izvietoti ātrās Covid-19 testēšanas centri. Plānots, ka testēšanas rezultāti būs gatavi 20 minūšu laikā.

Taču trešdien, Duvrā iestrēguši tālbraucēji, sākuši konfrontāciju ar britu policistiem Duvras pilsētā. Autovadītāji rindā stāsta, ka apstākļi ir briesmīgi, iespējas piekļūt tualetēm un saņemt siltu ēdienu ir ierobežotas. Turklāt daudzi ir neapmierināti ar to, ka ir spiesti sagaidīt Ziemassvētkus tālu no radiniekiem.

Labākā dāvana - atgriezties mājās

Daudzi autovadītāji ir ieradušies Lielbritānijā no Austrumeiropas. Pēc Eurostat datiem, lielākais transporta darbinieku skaits ir no Bulgārijas (10%), Lietuvas (9%) un Latvijas (8%).

Kāds poļu tālbraucējs pastāstīja, ka viņam bija jāpiezvana sievai un meitām un jāpaziņo, ka viņš nebrauks mājās uz Ziemassvētkiem un tā vietā pavadīs tos savas mašīnas kabīnē, kas iestrēgusi A20 trasē Duvrā.

"Tā ir briesmīga situācija, un tā nebija jānoved līdz tam, es domāju, ka Francija cenšas "parādīt raksturu" Brexit priekšvakarā," teica šoferis.

Pēc tālbraucēja vārdiem, viņa meita un sieva bija ļoti satrauktas. Pat ja viņš rīt tiks ar prāmi līdz Francijas, brauciens joprojām būs garš.

"Brīnumi patiešām notiek, it īpaši šajā gadalaikā, bet es domāju, ka palikšu Anglijā vismaz dažas dienas," viņš teica.

Šoferis, kas veda uz Britāniju 20 suņus un sešus kaķus, kas tika izglābti no Bukarestes ielām, cerēja atgriezties Rumānijā pie sievas un septiņgadīgas meitas. Viņš bija iesprūdis Duvrā, kad franču puse aizslēdza robežu.

"Es sarīkoju cilvēkiem Ziemassvētkus, nogādājot viņiem jaunu mīluli, tagad es ceru, ka britu un franču varas iestādes man palīdzēs. Es un mans kolēģis kopš svētdienas guļam mūsu furgona aizmugures sēdeklī, un tagad man jāvalkā vecās drēbes, jo man nav svaiga," viņš teica.

Šoferis cer tikt uz prāmja, kamēr viņam ir negatīvs koronavīrusa rezultāts. Pēc viņa vārdiem, atgriezties mājās viņam būs labākā dāvana.

Vēl viens Rumānijas šoferis Florins Albu pastāstīja, ka viņam bija jāsamaksā par testu.

"Es saņēmu negatīvu rezultātu. Man teica, ka tests ir bezmaksas, bet, kad es atbraucu, man lika samaksāt 150 mārciņas," viņš teica.

Ziņu lente
0