Ārsts paskaidroja, pie kā novedīs koronavīrusa izplatības straujš pieaugums

© Foto : из архива Жемчугова ВладиславаЭксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов
Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusam neticami paveicās, kad mutācijas rezultātā tas ieguva spēju vairoties cilvēka organismā. Līdz ar masveida imunitātes parādīšanos tam nāksies atrast jaunu saimnieku.

RĪGA, 22. decembris – Sputnik. Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs informēja, ka jaunais, Lielbritānijā atrastais koronavīrusa štamms ir lipīgāks, taču ne bīstamāks kā jau esošie. SPKC nodaļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs precizēja, ka pietiekams pētījumu skaits apstiprina šī štamma atšķirības no Sars-Cov-2, kas izraisa Covid-19, taču nav zinātnisku pierādījumu, ka būtu pieaugusi tā bīstamība. Iepriekš Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ziņoja, ka reģistrēts jauns koronavīrusa štamms, par 70% lipīgāks nekā līdz šim zināmie.

Medicīnas zinātņu doktors, imunologs, īpaši bīstamu infekciju speciālists Vladislavs Žemčugovs rado Sputnik ēterā paskaidroja, ko nozīmē koronavīrusa lipīguma pieaugums par 70% un kā to aprēķina.

"Ir infekciozitātes jēdziens – cik cilvēkus var inficēt viens inficētais. Pastāv noteikta aprēķinu tehnoloģija. Tagad infekciozitātes līmenis sastāda 1,2-1,5 cilvēkus, tātad, pieaugot par 70%, iznāk 2-2,5 cilvēki. Salīdzinājumam: masalu gadījumā (tā ir vislipīgākā infekcija) viens cilvēks var inficēt 18," pastāstīja Žemčugovs.

Speciālists atgādināja, ka aizvadītā gada laikā koronavīruss mutējis jau vairākus tūkstošus reižu un nekas īpaši šausmīgs nav konstatēts.

Аппараты для ИВЛ - Sputnik Latvija
Covid-19 sekas salīdzina ar izkaisīto sklerozi, AIDS un insultu

"Tai pašai gripai, izejot no nogalinātās šūnas, ir mutācijas. Tā ir normāla vīrusa evolūcija – tas pielāgojas apkārtējai videi. Izmaiņas vīrusos un baktērijās notiek pastāvīgi, to var salīdzināt ar kaleidoskopu – mazliet pagriez, un aina jau ir citāda," norādīja eksperts.

Žemčugovs piezīmēja, ka vīrusa genoms satur pārmaiņu mehānismu.

"Ja jaunā "konstrukcija" dāvā vīrusam priekšrocības izplatībā, tā noteiktā laikā izspiedīs iepriekšējo. Kad koronavīruss mutācijas rezultātā ieguva spēju vairoties cilvēka organismā, tā bija viņa globālā veiksme. Kad visi būs vakcinēti, tas spiedīsies cauri organismiem, meklējot saimnieku bez imunitātes, saskarsies ar grūtībām izplatībā, un pandēmija noslāps. Tad vīruss atgriezīsies dabā, sameklēs citu saimnieku un pārvērtīsies par jaunu infekciju ar perēkļiem dabā," konstatēja eksperts.

Viņš uzsvēra, ka vakcīna koronavīrusa profilaksei izstrādāta prātīgi: tā ieteikē konservatīvās konsekvences, kas saistītas ar vīrusa dzīvības nodrošināšanu un spēju iespiesties šūnās. "Tie ir fundamentāli mehānismi, kas mainās daudz retāk," precizēja Sputnik sarunbiedrs.

"Es gribētu vērsties pie kolēģiem no Portondaunas, zinātniskā centra, kurā strādā labākie zinātnieki Lielbritānijā, ar lūgumu nomierināt savi publiku. Lai viņi nekrīt panikā, britiem ir jāsaglabā miers," piebilda Žemčugovs.

Covid-19 izplatības vērā ņemamo pieaugumu pēdējo divu nedēļu laikā Lielbritānijas valdība skaidroja ar patogēna mutāciju. Vairākos valsts reģionos pieņemti stingrāki karantīnas ierobežojumi. ES valstis informēja, ka aviosatiksme ar karalisti ir aizliegta.

Koronavīrusa pandēmija, kas gada sākumā izplatījās no Ķīnas, aptvērusi gandrīz visu pasauli. Kopumā reģistrēti gandrīz 77 miljoni Covid-19 gadījumi, kuru vidū 1,6 miljoni noslēgušies ar letālu gadījumu, vairāk nekā 43 miljoni cilvēku izveseļojušies.

Жемчугов рассказал, что означает рост заразности коронавируса на 70%
Ziņu lente
0