Totāla karantīna? Kas patlaban notiek Eiropas pilsētās

© Sputnik / Тьерри Монасс / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Бельгии в связи с коронавирусом
Ситуация в Бельгии в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropa palikusi bez ierastās Ziemassvētku maģijas – gadatirgu nebūs gandrīz nekur. Uz Kārļa tilta Prāgā var nofotografēties pilnīgā vientulībā, vietējie iedzīvotāji tiekas degvielas uzpildes stacijās.

Parīzieši zīlē, vai svētkos viņus izlaidīs pastaigāties. Londonā nedrīkst aicināt ciemos tuviniekus, toties aukli – drīkst. Itālijā kafejnīcas un bāri strādā no pulksten pieciem rītā, taču tikai līdz sešiem vakarā. Par to, kādi ierobežojumi vēl stājušies spēkā Eiropā, portālā RIA Novosti stāsta Svetlana Bajeva. 

Tiksimies DUS!

"Prāgas centrā, kas izdzīvo no tūrisma, ir ļoti tukšs. Kafejnīcas, restorāni, bāri ir slēgti. Mēģina pārdot ēdienus līdzņemšanai, bet nav jau neviena, kam pārdot!" stāsta gide Uļjana. Karantīna izsludināta no 22. oktobra līdz 3. novembra, tagad pagarināta jau līdz 21. novembrim. Visdrīzāk, pagarinās vēl. Čehija viena no pirmajām Eiropā izjuta koronavīrusa otro vilni, viesi no kaimiņvalstīm nav redzami kopš vasaras.

© Sputnik / Эдуард Эрбен / Pāriet pie mediju bankasSituācija ar koronavīrusu Prāgā
Totāla karantīna? Kas patlaban notiek Eiropas pilsētās - Sputnik Latvija
Situācija ar koronavīrusu Prāgā

Kinoteātri, muzeji, galerijas, bibliotēkas, pilis, zooloģiskie dārzi pārtrauca apmeklējumus jau pirms karantīnas. Strādā tikai pirmās nepieciešamības preču veikali: produkti, sadzīves ķīmija, aptiekas. Arī tie – tikai līdz pulksten 9 vakarā (vēlāk ir aizliegts iziet uz ielas bez vajadzības).

Svētdienās ir slēgti arī veikali. Visi iepērkas savlaicīgi. Ja neizdodas, vienīgais variants ir tirdzniecības vietas DUS. Turpat pilsētnieki tiekas, aprunājas, iedzer kafiju.

"Nekādi Ziemassvētku festivāli nav gaidāmi, - stāsta Uļjana. – Tiesa, fermeru tirgi strādā. Tur, domājams, pārdos, piemēram, svētku kulināriju. Taču kaut ko nopirkt un apēst uz vietas, kā agrāk, nevar."

Pēc tam atkal slēgs

Karantīna Francijā pagarināta vismaz līdz decembra sākumam, stāsta Parīzes gide Kira Potija. "Tiesa, otrā karantīna nav tik stingra: skolas strādā, parki ir vaļā, - viņa stāsta. – Tomēr kafejnīcas, restorāni un veikali, kas nepiedāvā pirmās nepieciešamības preces, ir slēgti. Pastaigāties var ne vairāk kā stundu, viena kilometra attālumā no mājas." Lai izietu no mājām, vajadzīga speciāla rakstiska apliecība, ko pilsētnieks aizpilda pats.

Par gaidāmajiem svētkiem pagaidām nekas nav skaidrs: "Pesimisti uzskata, ka sēdēsim arī Ziemassvētkos, optimisti – ka izlaidīs papriecāties, pēc tam atkal slēgs."

Pretrunīgi noteikumi

Lielbritānijā dzīvojoša krieviete stāsta, ka izolācija turpināsies līdz 2. decembrim. Noteikumi ir pretrunīgi. No vienas puses, ļauts iziet no mājām tikai pēc produktiem, uz aptieku vai pie ārsta. No otras – apsveicamas pastaigas parkos. Aizliegts aicināt ciemos, piemēram, draudzeni, bet aukli vai mājkalpotāju ielaist drīkst.

"Tikties var tikai zem atklātas debess ne vairāk kā sešu cilvēku kompānijā, - precizēja Nataļja Skļarova no Londonas. – Ieeja botāniskajos dārzos un muižās ir ierobežota, tādus pasākumus jāplāno savlaicīgi internetā."

Skolas, universitātes, koledžas, pat izglītojošie kursi strādā. Tur tiekas tik tikko savā starpā pazīstami cilvēki. "Ja kāds saslimst, izolē visu klasi uzreiz kopā ar skolēnu ģimenes locekļiem," teica Nataļja.

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс / Pāriet pie mediju bankasSituācija ar koronavīrusu Londonā
Totāla karantīna? Kas patlaban notiek Eiropas pilsētās - Sputnik Latvija
Situācija ar koronavīrusu Londonā

Tirdzniecības vietas ir slēgtas, strādā tikai pirmās nepieciešamības preču pārdošanas vietas. Šajā sarakstā iekļauti, piemēram, būvmateriālu veikali. Daudzi servisi strādā, bet frizētavas un sporta zāles – ne.

Sabiedriskās ēdināšānas vietās paēst nevar, daudzi pabi un bāri ir slēgti. Restorāni pārsvarā piegādā ēdienus mājās vai izsniedz klientiem līdzņemšanai pa durvīm vai lodziņu. Dažām kafejnīcām izdevies pierādīt, ka tās tirgo pirmās nepieciešamības preces, piebilda Nataļja. Piemēram, ceptuve var pārdot maizi un kūkas, taču pie galdiņiem nesēž neviens.

Koncertzāles un klubi ir ciet kopš marta. Muzeji strādāja dažus mēnešus pēc biļešu iepriekšējas rezervēšanas principa, bet tagad arī tie ir slēgti. Teātri (ne visi) arī mazliet "pavērās", tagad – atkal ciet. Daudzi kultūras objekti – pilis, muižas – nav redzējuši ciemiņus kopš pavasara.

Dzīve "sarkanajā zonā"

Reģioni Itālijā sadalīti trijās zonās pēc ierobežojumu pakāpes: "dzeltenā" (saudzīgs režīms), "oranžā" (stingrāks) un "sarkanā" (totāla izolācija). Novembra sākumā lielākā daļa valsts bija "dzeltena", tagad pārsvarā redzama oranža un sarkana krāsa.

© AP Photo / Riccardo De LucaLīgavu protesta akcija Romā
Totāla karantīna? Kas patlaban notiek Eiropas pilsētās - Sputnik Latvija
Līgavu protesta akcija Romā

"Es dzīvoju Toskānā, tā tagad ir "sarkanā zona". Mums aizliegts iziet no mājām, tikai pēc produktiem, uz aptieku, pie ārsta vai uz darbu," stāsta Tatjana Aļoškina no Florences.

Citos reģionos noteikta komendanta stunda no pl. 22:00 līdz 5:00. Bāri, krogi, restorāni, kafejnīcas, konditorejas strādā no 5:00 līdz 18:00, tiem jānorāda, kāds ir maksimālais apmeklētāju skaits. Atļauts apmeklēt parkus, villas un skvērus, taču lielas grupas nav pieļaujamas.

Muzeji, kinoteātri, teātri un koncertzāles visur ir slēgtas. Aizliegti pasākumi telpās un zem atklātas debess, folkloras festivāli, gadatirgi un tamlīdzīgi pasākumi.

Sporta klubi nestrādā nekur, tomēr "dzeltenajā zonā" ļauts trenēties uz ielas, atzīmēja Tatjana.

Vairāk nekā sešiem pulcēties aizliegts

Īpašais režīms Spānijā ieviests līdz 2021. gada 9. maijam. Visur, izņemot Kanāriju salas, - komendanta stunda no pl. 23:00 līdz 6:00. Daži reģioni nolēmuši "ieslēgt" iedzīvotājus jau no 22:00. No mājām ļauts iziet tikai ar objektīvu iemeslu, pulcēties vairāk nekā sešiem cilvēkiem – aizliegts.

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Pāriet pie mediju bankasCilvēki aizsargmaskās Madridē
Totāla karantīna? Kas patlaban notiek Eiropas pilsētās - Sputnik Latvija
Cilvēki aizsargmaskās Madridē

Vietvaras var papildināt īpašo režīmu. "Pie mums, Katalonijā, slēgtas kafejnīcas, bāri, teātri, kinoteātri un daudzi muzeji. Vismaz līdz novembra beigām vai decembra sākumam, - stāsta Sergejs Zaharovs, Barselonas gids. – Dažos rajonos, piemēram, Madridē tik radikāli pasākumi nav ieviesti. Tur restorāni uzņem klientus ierobežotā skaitā."

Viņš atzina, ka tūristu nav. Tikai Kanāriju salās ir pilns ar britiem un vāciešiem, kam tajās ir drošs tūrisma koridors.

Sergejs piebilda, ka paši spāņi cenšas izbraukt ārpus pilsētām – "visi dodas kalnos", kur nav jāvalkā maskas.

Pilnīga un ierobežota karantīna

Grieķijā karantīna ieviesta no 7. novembra. Jānosūta īsziņa varasiestādēm, lai izietu no mājām. "Pasākumi noteikti uz trim nedēļām. Atļausimies sev normālāku decembri, lai svētki līdzinātos agrākajiem," teica valsts premjerministrs Kiriaks Micotakis. Jau iepriekš durvis slēdza restorāni, kafejnīcas, bāri, muzeji, trenažieru zāles un kinoteātri.

Kopš 17. novembra pilnīga izolācija ieviesta Austrijā. Nestrādā frizētavas un tirdzniecības vietas, atvērti tikai veikali ar pirmās nepieciešamības precēm, pasts, bankas un aptiekas.

Ziņu lente
0