Beļģijā plānots iekļaut dzimšanas apliecībās "trešo dzimumu"

© Sputnik / Александр Поляков / Pāriet pie mediju bankasЭмбрион
Эмбрион - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Beļģijas Ministru kabinets plāno iekļaut grozījumus likumdošanā, lai atbilstošais likums atbilstu iepriekš pieņemtajam Konstitucionālās tiesas lēmumam.

RĪGA, 21. novembris - Sputnik. Beļģijas valdība plāno grozīt dzimumpiederības reģistrācijas procedūru dzimšanas apliecībās un ailē "dzimums" pievienot līdztekus vīriešu (M) un sieviešu (F) dzimumam trešo variantu – X, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu The Bulletin.

Шествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018 - Sputnik Latvija
Viedoklis
LGBT šantāža Eiropas Savienībā: ievērojiet tiesības, citādi maksāsiet sodu

Saskaņā ar valsts Ministru kabineta plāniem, ko iepriekš atklāja valsts tieslietu ministrs Vinsents van Kvikenborns, grozījumi jāapstiprina likumdošanā, lai atbilstošais likums atbilstu iepriekš pieņemtajam Konstitucionālās tiesas lēmumam.

Kvikenborns paziņoja, ka šis sabiedrībai "sensitīvais" jautājums jānoregulē pēc iespējas ātrāk, tāpēc tuvākajā laikā federālajā parlamentā plānots iniciēt "atklātu un brīvu" diskusiju par gaidāmo likuma grozījumu niansēm.

Iepriekš Beļģijas valdība jau nākusi pretī transpersonām. 2018. gadā tika atvieglotas procedūras dzimumpiederības un vārda ierakstu izmaiņām dokumentos. Tagad beļģi var iesniegt vietējām varasiestādēm iesniegumu par dzimuma maiņu oficiālajos dokumentos tikai uz pašidentifikācijas pamata, neiesniedzot medicīniskus pierādījumus par dzimuma maiņu, – atliek tikai oficiāli informēt varasiestādes par to, ka, piemēram, ieraksts dzimšanas apliecībā neatbilst paša dzimumpiederības apziņai. Iepriekš administratīvā procedūra paredzēja medicīniskos priekšnoteikumus, piemēram, veiktu dzimuma maiņas operāciju.

Jāpiebilst, ka sākotnēji bija atļauts mainīt dzimumu tikai vienu reizi – nebija paredzēta pieņemtā lēmuma atcelšanas procedūra. Tomēr vēlāk tiesa nolēma, ka arī šis nolikums ir diskriminējošs.

Tajā pašā 2018. gadā organizācijas, kas aizstāv LGBT tiesības, nolēma spert vēl vienu soli un ieteica "pārtraukt to cilvēku diskrimināciju, kuri neiekļaujas binārajā dzimumsistēmā", tas ir, neuzskata sevi par piederīgiem pie vīriešu vai sieviešu dzimuma, vai var periodiski mainīt dzimuma pašidentifikāciju.

Джоан Роулинг - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ir par rasismu trakākas lietas – par ko linčo Harija Potera "mammu"

2019. gadā Konstitucionālā tiesa atzina, ka likums ignorē cilvēkus, kuri nevēlas, lai viņu dzimšanas apliecībā būtu norādīts vīriešu vai sieviešu dzimums, neatstājot viņiem citu variantu.

Tagad beļģu deputāti nolēmuši labot arī šo trūkumu likumdošanā.

Šī gada oktobrī Beļģijas jaunajā valdībā pirmo reizi Eiropas vēsturē sāka darbu sieviete-transpersona Petra de Sutera – viņa ieņēmusi vicepremjera un valsts dienesta un valsts organizāciju lietu ministra posteni.

Ginekoloģe Petra de Sutera nomainīja dzimumu 2004. gadā. 2014. gadā viņā sāka darbu politikā un kļuva par pirmo transpersonu Beļģijas parlamentā. Cita starpā de Sutera sāka aizstāvēt LGBT tiesības. 2019. gadā viņa tika ievēlēta Eiropas Parlamentā no "zaļo" partijas.

Ziņu lente
0