Krievijas izlūkdienests ziņo: Rietumi cenšas izjaukt vienošanos par Kalnu Karabahu

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasИнтервью директора СВР С. Нарышкина РИА Новости
Интервью директора СВР С. Нарышкина РИА Новости - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs uzskata, ka ASV un to sabiedrotie Eiropā atkal risina savus uzdevumus uz vienkāršo cilvēku rēķina.

RĪGA, 19. novembris — Sputnik. Rietumi cenšas izprovocēt armēņu un azerbaidžāņu nacionālistus un panākt pamiera izjaukšanu Kalnu Karabahā, informēja Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Sergejs Nariškins, vēsta RIA Novosti.

"Armēņus mēģina pārliecināt par to, ka miers Kalnu Karabahā – tā ir Erevānas sakāve. Izskan ideja par nepieciešamību "turpināt karu līdz uzvarai". Savukārt azerbaidžāņiem stāsta, ka Kremlis "nozadzis viņiem uzvaru", kad azerbaidžāņu armija bija tikai soli no Stepanakertas ieņemšanas," Nariškina teikto citēja AID preses birojs.

Pamiers Kalnu Karabahā: par ko vienojušas Azerbaidžāna, Armēnija un Krievija  - Sputnik Latvija
Video
Pamiers Kalnu Karabahā: par ko vienojušas Azerbaidžāna, Armēnija un Krievija

Pēc Sergeja Nariškina domām, Rietumu darbības liecina, ka "ASV un to draugi Eiropā, kā vienmēr, risina savus uzdevumus uz vienkāršo cilvēku, šoreiz – azerbaidžāņu un armēņu – interešu rēķina."

"Amerikāņus un eiropiešus neuztrauc, ka viņu provokācijas var novest pie jaunas asinsizliešanas un ieraut reģionu smagā militārā konfliktā," viņš uzskata.

Situācija Kalnu Karabahā

Septembra beigās Kalnu Karabahā sākās bruņots konflikts, kura eskalācijā viena otru vainoja Azerbaidžāna un Armēnija. Pusotra mēneša laikā puses trīs reizes nesekmīgi mēģināja vienoties par pamieru un pārtraukt uguni. 9. novembra naktī Maskava, Erevāna un Baku parakstīja ceturto vienošanos. Kopīgajā deklarācijā, ko publiskoja prezidents Vladimirs Putins, teikts, ka puses vienojušās par pilnīgu uguns un karadarbības pārtraukšanu. Armēnija un Azerbaidžāna apstājas ieņemtajās pozīcijās, apmainās ar gūstekņiem. Armēnijai jāatdod Azerbaidžānai Kelbadžaras, Lačinas un Agdamas rajoni. Neatzītajā Kalnu Karabahā ieiet mierneši no Krievijas. Viņi kontrolēs saskarsmes līniju, kā arī Lačinas un Nahičevānas koridorus.

Kontingents, kura pamatā ir Centrālā kara apgabala 15. motorizēto strēlnieku brigādes vienības, veido 1960 karavīri, 90 bruņutransportieri, 380 automašīnu un speciālās tehnikas vienības.

Vienlaikus Azerbaidžānā radīts Krievijas un Turcijas monitoringa centrs, kura uzdevums ir sekot pamiera ievērošanai.

Ziņu lente
0