Mediji apraksta ASV izlūkdienesta galvenās kļūdas Karabahā

© Sputnik / Aram Nersesyan / Pāriet pie mediju bankasКаска на обочине дороги в Нагорном Карабахе
Каска на обочине дороги в Нагорном Карабахе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
National Interest norāda, ka amerikāņu izlūkdienests nav spējis prognozēt notikumu attīstibu militārajā konfliktā Kalnu Karabahā, kā arī nav saņēmis ziņas par Krievijas, Armēnijas un Azerbaidžānas pārrunu finesēm.

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Amerikāņu žurnāls National Interest aprakstījis ASV izlūkdienesta galvenās kļūdas, ko tas pieļāvis bruņotajā konfliktā Kalnu Karabahā, vēsta RIA Novosti.

Pēc National Interest domām, pirmā kļūda bija acīmredzamais zināšanu trūkums par gaidāmo karu reģionā. Materiāla autors norādīja, ka martā valsts sekretāra vietnieks Stīvens Bigans atļāvis turpināt ASV militārās palīdzības tālākas piegādes Azerbaidžānai, jo Baku apņēmusies noregulēt teritoriālos strīdus diplomātiskā ceļā.

"Vai meloja Bigans un Valsts departaments? Vai viņus piekrāpa Azerbaidžāna? Kāpēc ASV vēstniecība Baku tika pārsteigta negaidot?" interesējas materiāla autors.

Последствия вечернего обстрела Степанакерта - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kalnu Karabaha: jau gatavojāmies cīņām ielās

Rakstā pausts viedoklis, ka Baku saskaņojusi militāros plānus ar Turciju.

Amerikāņu specdienestu otrā kļūda saistīta ar tuvredzību jautājumā par Krievijas darbībām reģionā. Piemēram, ASV izlūkdienests nav spējis prognozēt Krievijas miernešu dislokāciju Kalnu Karabahas konflikta zonā, kas notika Maskavas, Erevānas un Baku tiešo pārrunu rezultātā, nevis ar EDSO Minskas grupas starpniecību, kurā ASV strādā kā viens no līdzpriekšsēdētājiem kopā ar Krieviju un Franciju.

Izlūkdienesta trešā izgāšanās, pēc raksta autora domām, saistīta ar to, ka ASV nebija informētas par Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Turcijas valsts vadītāja Redžepa Erdogana pārrunu finesēm.

9. novembra naktī Krievijas, Armēnijas un Azerbaidžānas valstu vadītāji pieņēma kopīgu rezolūciju par uguns pārtraukšanu Karabahā. Dokuments paredz, ka Baku un Erevāna apstājas ieņemtajās pozīcijās, viņu pienākums ir apmainīt karagūstekņus.

Karabahā ieiet Krievijas mierneši.

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašiņans atzīmēja, ka vienošanās noslēgšana viņam bijusi ļoti smags lēmums, bet Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs dokumentu nosauca par Armēnijas kapitulāciju.

Pārrunas par konflikta noregulēšana iepriekš ritēja EDSO Minskas grupā ar trim līdzpriekšsēdētājiem – Krieviju, ASV un Franciju.

Ziņu lente
0