Baltkrievija slēdza robežu ar Ukrainu, Poliju, Lietuvu un Latviju

© Sputnik / Егор Еремов / Pāriet pie mediju bankasПограничный переход между Беларусью и Польшей "Переров"
Пограничный переход между Беларусью и Польшей Переров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas, Polijas, Lietuvas un Latvijas iedzīvotājus pārstāj ielaist Baltkrievijā, starptautiskie autobusu reisi ir apturēti.

RĪGA, 30. oktobris – Sputnik. Saistībā ar epidemioloģisko situāciju kaimiņvalstīs Baltkrievija kopš ceturtdienas uz laiku ierobežo vairāku privātpersonu kategoriju iebraukšanu no Ukrainas, Polijas, Lietuvas un Latvijas autotransporta un dzelzceļa transporta robežkontroles punktos, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Латвийско-белорусская граница - Sputnik Latvija
Baltkrievu robežsargi nav ielaiduši valstī provokatorus no Latvijas

Ierobežojumi netiks pielietoti pret diplomātisko pārstāvniecību un konsulāro iestāžu darbiniekiem, kuriem būs diplomātiskās un dienesta pases. Tāpat lēmums nebūs attiecināms uz transportlīdzekļu vadītājiem, kas ir paredzēti starptautisko autopārvadājumu veikšanai, starptautiskās dzelzceļu satiksmes vilcienu un lokomotīvju brigāžu locekļiem.

Ceturtdien, dienas otrajā pusē Baltkrievijas iedzīvotāji sāka ziņot sociālajos tīklos, ka robežsargi neielaiž viņus valstī no Polijas, Lietuvas, Latvijas un Ukrainas puses autotransporta un dzelzceļa transporta robežkontroles punktos, nepaskaidrojot iemeslus. Pēc dažām stundām parādījās paziņojumi, ka Baltkrievijas robežkontrole sākusi ielaist cilvēkus, taču tikai republikas pilsoņus.

Baltkrievijas valsts uzņēmums "Minsktrans" paziņoja par starptautisko autobusu reisu apturēšanu.

"Sakarā ar iebraukšanas ierobežojumiem Baltkrievijas Republikas teritorijā no 29. oktobra, plkst. 19:00 (18:00 pēc Latvijas laika) uz laiku tiek apturēti starptautisko maršrutu reisi," teikts uzņēmuma paziņojumā tā Telegram kanālā.

Savukārt robežkontroles punkts Minskas Nacionālajā lidostā funkcionē bez ierobežojumiem.

Kam slēdza robežu

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko jau septembrī paziņoja, ka valsts "ir spiesta slēgt valsts robežu rietumos", taču toreiz tas noveda tikai pie caurlaides procedūras palēninājuma, kā dēļ pie robežām sāka regulāri veidoties kravas mašīnu rindas.

Šonedēļ Valsts robežsardzes komitejas pārstāvis Antons Bičkovskis pastāstīja, ka Baltkrievija nedēļas laikā aizliedza iebraukt 595 ārvalstu pilsoņiem, tai skaitā no Lietuvas, Polijas un Ukrainas.

Военные учения в Литве - Sputnik Latvija
NATO izteicās par situāciju pie Lietuvas un Baltkrievijas robežas

Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura saņēma nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbrauca no valsts uz Lietuvu.

Minskā vairākkārt paziņoja, ka protesta akcijas Baltkrievijā tiek koordinētas no ārzemēm. Republikas prezidents Aleksandrs Lukašenko apsūdzēja rietumvalstis par tiešu iejaukšanos situācijā Baltkrievijā, atzīmēja, ka nekārtības sūta ASV, savukārt eiropieši tām "piespēlē". Par valstīm, no kurām tiek koordinētas protesta akcijas, Lukašenko nosauca Poliju, Čehiju, Lietuvu un Ukrainu.

Ziņu lente
0