Dmitrijs Medvedevs pastāstīja par galvenajiem izaicinājumiem, kas sagaida ANO

© Sputnik / Екатерина Штукина / Pāriet pie mediju bankasЗаместитель председателя Совета безопасности РФ Д. Медведев выступил на пленарном заседании форума "Открытые инновации - 2020"
Заместитель председателя Совета безопасности РФ Д. Медведев выступил на пленарном заседании форума Открытые инновации - 2020 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs ir pārliecināts: nevienu globālo problēmu nav iespējams atrisināt, ja netiks atjaunota starptautisko tiesisko normatīvu virsvadība uz valstu saskaņotās gribas pamata.

RĪGA, 25. oktobris - Sputnik. Krievija atbalsta vispārēju atteikšanos no tirdzniecības un finansiālo ierobežojumu attiecināšanas uz humanitārajām piegādēm – vispasaules pandēmijas apstākļos ir jānodrošina netraucētas pārtikas produktu, iekārtu un tehnoloģiju piegādes visvairāk cietušajām teritorijām, uzskata Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs, vēsta RIA Novosti.

"Krievija konsekventi ierosina pilnībā atteikties no tirdzniecības un finansiālo ierobežojumu attiecināšanas uz humanitārajām piegādēm. Nekādi politiskie apsvērumi nedrīkst likt šķēršļus sadarbībai dzīvību glābšanas nolūkos," politiķis pastāstīja rakstā, kas veltīts ANO 75. gadu jubilejai. To publicēja telekanāls RT.

Medvedevs atzīmēja, ka nevienu globālo problēmu nav iespējams atrisināt, ja netiks atjaunota starptautisko tiesisko normatīvu virsvadība uz valstu saskaņotās gribas pamata.

"Starptautisko tiesību normas var smelties leģitimitāti tikai nacionālo konstitūciju paredzētajās demokrātiskajās procedūrās, nepārprotami paustā nāciju vēlmē pievienoties tiem vai citiem starptautiskajiem dokumentiem. Šodien vairāk nekā jebkad nepieciešams sekot šīm pieejām, saglabāt ANO unikālo arhitektūru, ņemt vērā vienam otra nacionālās īpatnības un cienīt tās," konstatēja politiķis.

Medvedevs atgādināja, kāda ir Krievijas sadarbība ar virkni valstu: pēc sprādziena Beirutā 2020. gada augustā Libānā nekavējoties ieradās glābēji no Krievijas, lai sniegtu palīdzību cietušajiem, savukārt pandēmijas laikā Krievija palīdzēja Venecuēlai, Irānai un vairākām citām valstīm, piegādājot medicīniskās iekārtas un individuālās aizsardzības līdzekļus.

Pie tam, atzīmēja Medvedevs, Krievijas karavīri nodrošināja medicīnisko palīdzību Itālijā, humanitārie pasākumi turpinās Sīrijā. Politiķis atgādināja arī par prezidenta Vladimira Putina piedāvājumu ANO darbiniekiem bez maksas saņemt Krievijā izstrādāto koronavīrusa vakcīnu "Sputnik V".

"Jāpatur prātā, ka ANO tika radīta kā organizācija, kam jāatrod asāko globālo problēmu risinājumi. Kam jāstāv miera un drošības interešu sardzē. Tās mērķis ir atbrīvot nākamās paaudzes no kara nelaimēm, stiprināt ticību cilvēka pamattiesībām, nodrošināt starptautisko tiesību normu ievērošanu un uzlabot cilvēku dzīves apstākļus. Galu galā, šo augsto ideālu sasniegšanai tika izveidota Apvienoto Nāciju Organizācija," raksta Medvedevs.

Plaisas radīšana sabiedrībā un atbalsts opozīcijai leģitīvo valdību gāšanai, aizbildinoties ar "demokrātiskajām vērtībām" – tāds ir nelikumīgas iejaukšanās citu valstu lietās tipisks scenārijs, un tas joprojām atkārtojas, uzskata KF Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks.

"Joprojām atkārtojas tipiskais scenārijs par nelikumīgu iejaukšanos valstu iekšējās lietās: plaisas uzspiešana sabiedrībā, atbalsts opozīcijai un tās apbruņošana valdības gāšanai ar formālu atsauci uz demokrātiskajām vērtībām," Medvedevs konstatēja rakstā.

Viņš atgādināja, kā 2003. gadā starptautiskā koalīcija ASV vadībā iebruka Irākā. "Aizbildinoties ar cīņu pret starptautisko terorismu un masveida iznīcināšanas ieroču meklējumiem, tika gāzts un sodīts ar nāvi valsts likumīgais prezidents Sadams Huseins, sagrauta "autoritārā valsts" un radīta "patiesi demokrātiska". Visiem ir labi zināms, kas no tā iznācis, norādīja politiķis.

Президент РФ Владимир Путин принимает участие в заседании дискуссионного клуба Валдай - Sputnik Latvija
Par pandēmiju, ekonomiku, sankcijām. Putins uzstājās kluba "Valdai" sēdē

Kā piemēru viņš minēja arī to, ka no 2012. gada "ASV sadarbībā ar NATO valstīm slepus militāri atbalstīja dumpiniekus Sīrijā". "Tas noveda tikai pie plašas asinsizliešanas un iekšējās krīzes šajā valstī," atgādināja Medvedevs.

Tāpat viņš pauda cerību uz ANO Drošības padomes piecu pastāvīgo locekļu tikšanos, kas ļautu apspriest aktuālākās problēmas – ir svarīgi turpināt dialogu jautājumā par kodolieročiem, uzsvēra Dmitrijs Medvedevs. Savā rakstā viņš atgādināja, ka 1978. gadā izveidotās Atbruņošanās konferences ietvaros tika pieņemta virkne svarīgu starptautisko līgumu. To mērķis bija parūpēties par tautu drošību, mazināt starptautisko spriedzi un stiprināt uzticēšanos valstu starpā kodolieroču pielietojuma jomā.

"Īpaša loma šajā procesā bija PSRS. Šodien mums nekavējoties jāturpina darbs šajā virzienā. ceram, ka ANO Drošības padomē notiks Krievijas ierosinātais "kodolpiecnieka" valstu samits cilvēces aktuālāko problēmu apspriešanai," uzsvēra Medvedevs.

Ziņu lente
0