Mediji: Grieķija plāno šaušanas mācības ar kompleksu S-300

© Sputnik / Алексей ФилипповЗенитный ракетный комплекс С-300ВМ "Антей-2500"
Зенитный ракетный комплекс С-300ВМ Антей-2500 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grieķijas lēmums organizēt šaušanas mācības ar S-300 sabalsojas ar ilgstošo spriedzi Grieķijas un Turcijas attiecībās un Turcijas militārajām mācībām Melnās jūras rajonā.

RĪGA, 20. oktobris - Sputnik. Grieķijas bruņotie spēki gatavojas šaušanas mācībām no Krievijā ražotā zenītraķešu kompleksa S-300. Mācības ieplānotas Krētā, tās būs otrās mācības 22 gadu laikā kopš brīža, kad kompleksi izvietoti salā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz portālu ieidiseis.gr.

Izraēlas armijas karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
S-300 efekts: Izraēlas karavīri nevēlas no jauna aizkaitināt Krieviju

Interneta izdevums vēsta: ""Sarkanais lācis" (S-300 – red.) jau 22 gadus turpina sardzi Krētas austrumu rajonā un 280 kilometru rādiusā ap salu un ir gatavs aprīt jebkuru lidojošu "plēsoni"."

"Šajās dienās "Sarkanais lācis" pēc veseliem septiņiem gadiem gatavojas otram pārgājienam novembra sākumā uz Rietumkrētu, uz Hanju, kur izvietots NATO poligons. Grieķu S-300 pirmais šāviens tika veikts NATO poligonā Hanjā 2013. gada 13. decembrī, 14 gadus pēc to dislokācijas Krētā. "Vēsturiskajās mācībās" piedalījās gandrīz visi tolaik Atēnās akreditētie kara atašeji," raksta izdevums.

Gatavošanās otrām šaušanas mācībām no S-300 sabalsojas ar ilgstošo saasināšanos Grieķijas un Turcijas attiecībās sakarā ar Vidusjūras austrumu rajoniem un Turcijas kompleksa S-400 izmēģinājuma šaušanu Melnās jūras rajonā, teikts rakstā.

Izdevums raksta, ka Krievijas lielā darbības rādiusa zenītraķetes tika dislocētas Krētā 1999. gada pavasarī ar amerikāņu starpniecību un piekrišanu – viņi bija informēti par kompleksu nodošanu. Pirmajās šaušanas mācībās Krētā piedalījās arī amerikāņu amatpersonas.

"Pretgaisa vairogu, kas sedz Krētu pārsvarā veido S-300, kā arī citas Krievijas mazā darbības rādiusa zenītsistēmas (TOR M-1 un OSA). Krievijas raķetes Krētā garantē arī ASV bāzes drošību Sudā. Tāpēc Grieķijas S-300 un Turcijas S-400 atšķiras ar to, ka Grieķijas raķetēm ASV ir piekritušas, bet Turcijas raķetes – nolādējušas," atgādināja izdevums.

Зенитно-ракетный комплекс (ЗРК) С-300 - Sputnik Latvija
ASV izmantojušas Krievijas zenītraķešu kompleksu S-300 savu Patriot pilnveidošanai

Krievijas PGA sistēmas S-399 (S-300PMU-1) Kipra iepirka jau 90. gadu vidū, taču pēc Turcijas negatīvās reakcijas, saskaņā ar vienošanos ar Atēnām, kompleksi tika dislocēti Krētas salā un pēc tam nodoti Grieķijas īpašumā.

2013. gada beigās Grieķija pirmo reizi organizēja S-300 šaušanas mācības. Raķete tika palaista Krētas salā mācību "Baltais ērglis" ietvaros, mērķis tika likvidēts 30 kilometru attālumā un nepilnu 2 kilometru augstumā, turklāt izpildot izvairīšanās manevrus. Toreiz speciālisti pievērsa uzmanību pirms 14 gadiem bruņojumā uzņemto raķešu uzticamību.

Ziņu lente
0