ASV vēstniecība Ukrainā ziņo, ka Kijeva nepirks Krievijā izstrādāto vakcīnu

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг США
Флаг США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Ukrainas Veselības ministrijas vadītājs pieļāva iespēju, ka koronavīrusa vakcīna tiks iepirkta Krievijā, ja to apstiprinās Pasaules veselības organizācija.

RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Ukraina neiegādāsies Krievijā izstrādāto vakcīnu pret Covid-19, paziņoja ASV vēstniecība Kijevā. Šī informācija sniegta diplomātiskās misijas lapā Facebook.

Vēstniecības pārstāvji pastāstīja, ka pagaidu pilnvarotā ASV lietās Ukrainā Kristīne Kvīna organizējusi "konstruktīvas koleģiālas vakariņas" ar valsts veselības ministru Maksimu Stepanovu, lai apspriestu cīņu ar koronavīrusu un reformas veselības aprūpes jomā, vēsta RIA Novosti.

"Ukraina nepirks Krievijas vakcīnu no Covid-19, kuras drošība nav klīniski pārbaudīta!" paziņoja vēstniecība pēc sarunas ar Stepanovu.

Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
Jau samaksāts ES: kāpēc Latvija nepārbaudīs Krievijas izstrādāto Covid-19 vakcīnu

Iepriekš Ukrainas Veselības ministrijas vadītājs pieļāva iespēju, ka koronavīrusa vakcīna tiks iepirkta Krievijā, ja to apstiprinās Pasaules veselības organizācija, tomēr vēlāk paziņoja, ka neesot vērts pat apspriest tādu iespēju, jo, pēc viņa vārdiem, tai neesot veiktas noteiktas klīnisko izmēģinājumu stadijas.

Aizvadītajā nedēļā Ukrainas partijas "Opozīcijas platforma – Par dzīvi" politiskās padomes līderis Viktors Medvedčuks, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lūdza izskatīt iespēju piegādāt Ukrainai Krievijā izstrādāto vakcīnu no Covid-19. Valsts vadītājs atbildēja, ka tas ir iespējams, tomēr vispirms nepieciešams apspriest jautājumu ar Ukrainas speciālistiem un saņemt oficiālu Kijevas pieprasījumu.

Medvedčuks paziņoja, ka pats personīgi izmēģinājis Krievijas vakcīnu. Tomēr Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis ieteica neticēt tādiem apgalvojumiem un gaidīt "īsto vakcīnu" ko apsolījusi Eiropas Savienība.

Augustā Krievijas Veselības ministrija reģistrēja pirmo vakcīnu pasaulē Covid-19 profilaksei, kas izstrādāts Galameja Epidemioloģijas un mikrobioloģijas zinātnisko pētījumu centrā. Tā ieguvusi nosaukumu "Sputnik V".

Vielas klīniskie izmēģinājumi pēc reģistrācijas sākās Maskavā 7. septembrī, divas dienas vēlāk sākās pirmo dalībnieku vakcinācija. Pētījumā iesaistīti 40 tūkstoši brīvprātīgo. 10 tūkstoši viņu vidū saņems placebo.

Trešdien tika reģistrēta vēl viena Krievijā izstrādāta vakcīna "EpiVakKorona", kas izstrādāta Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības iestādes "Rospotrebnadzor" centrā "Vektor".

Ziņu lente
0