ASV apsūdz Krieviju par mēģinājumiem kavēt Covid-19 vakcīnas izstrādi

© AP Photo / Alexander Zemlianichenko JrРоссийская вакцина от COVID-19
Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Nacionālā pretizlūkošanas un drošības centra direktors uzskata, ka Krievija, Ķīna un Irāna neļauj izstrādāt vakcīnu no koronavīrusa.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. ASV Nacionālā pretizlūkošanas un drošības centra direktors Viljams Evanina apsūdz Krieviju, Ķīnu un Irānu par to, ka tās cenšoties sabotēt koronavīrusa vakcīnas izstrādi Savienotajās Valstīs, vēsta RIA Novosti.

"Es teiktu, ka trīs spēles dalībnieki – Ķīna, Krievija un Irāna – cenšas nepieļaut, lai mēs saņemtu vakcīnu," viņš apgalvoja intervijā telekompānijai Hearst.

Pie tam Evanina pauda šaubas par to, vai Krievijai izdosies izvest pasaules tirgū savu vakcīnu no Covid-19, un klāstīja: Maskava, Pekina un Teherāna mēģinot nolaupīt jebkuru vakcīnu, ko var izstrādāt ASV.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Viedoklis
Cik bīstama ir vakcīna: ASV pieprasa atbildi, Eiropa skaita peļņu

Nacionālā pretizlūkošanas un drošības centra direktors gan neminēja nekādus datus, uz kuru pamata viņš nonācis pie tādiem slēdzieniem.

ASV notiek vairāku koronavīrusa profilaksei paredzētu preparātu klīniskie izmēģinājumi, ko izstrādājušas kompānijas "Moderna", "Pfizer" un "AstraZeneca".

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps pastāstīja, ka vakcīna, iespējams, būs gatava līdz prezidenta vēlēšanu dienai – 3. novembrim. Trešdien viņš atzina, ka tas ir neiespējami "politikas dēļ". Food and Drug Administration (FDA, pārtikas produktu un medikamentu kvalitātes sanitārās kontroles pārvalde) vadītājs Stīvens Hans intervijā izdevumam Financial Times pastāstīja, ka ir gatavs apstiprināt koronavīrusa vakcīnu pirms klīnisko izmēģinājumu trešās fāzes beigām, ja šāda lēmuma labums pārsniegs iespējamos riskus.

Augustā Krievijas Veselības ministrija reģistrēja pirmo vakcīnu pasaulē Covid-19 profilaksei, kas tiek ražota sadarbībā ar Krievijas tiešo investīciju fondu. Tā nosaukta "Sputnik V". Trešajai izmēģinājumu fāzei tuvojas arī centra "Vektor" preparāts. Sākti Čumakova institūta vakcīnas klīniskie izmēģinājumi.

Vakcīnu no koronavīrusa saņēmuši jau daudzi Krievijas politiķi, tostarp arī aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins un vicepremjere sociālo lietu jautājumos Tatjana Goļikova.

Ziņu lente
0