Lietuvā pastāstīja, kā ASV prezidenta vēlēšanas ietekmēs SDG tirgu

© Sputnik / Денис КишиневскийТерминал СПГ в Клайпеде, архивное фото
Терминал СПГ в Клайпеде, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā mēnesī lielākā daļa dabasgāzes sašķidrināšanas termināļu ASV atsāka normālu darbību.

RĪGA, 10. oktobris – Sputnik. Situācija dabasgāzes tirgū septembrī ir uzlabojusies, taču, ņemot vērā Covid-19 izplatības pieaugumu visā pasaulē, vīrusa ietekmi darba tirgū un ASV prezidenta gaidāmajās vēlēšanās, bija jūtama zināma nedrošība, stāsta Lietuvas enerģētikas operatora "Ignitis" preses dienests.

Nīderlandes cenu indekss TTF Eiropas gāzes biržās 2020. gada oktobrī sastādīja 11,33 eiro par megavatstundu – par 1,53 eiro par MWh vairāk nekā septembrī. Salīdzinājumā ar šo periodu gadu iepriekš, rādītājs ir krities par 12%.

Танкер Coral Favia - Sputnik Latvija
Pirmā oktobrī: Lietuvā ienākusi SDG krava no Krievijas

Dabasgāzes cenu līmenis septembrī ir audzis salīdzinājumā ar vasaras mēnešiem. Ātrāka cenu palielināšanās bija vērojama mēneša pēdējās dienās, ņemot vērā streiku risku Norvēģijas naftas un gāzes nozarē.

Dati oktobra sākumā liecina, ka gāzes glabātas Eiropā ir aizpildītas mazāk nekā par 95% - par 2% mazāk nekā aizvadītajā gadā. Pazemes gāzes glabātavas ASV septembrī bija aizpildītas par 14% vairāk nekā šajā pašā periodā pērn.

Saskaņā ar "Ignitis" datiem, septembrī daudzi dabasgāzes sašķidrināšanas termināļi ASV ir atsākuši normālu darbību. Ekonomiski pievilcīgākā piegādēm ir Āzija, pie tam pieprasījums joprojām ir jutīgs, jo nav saprotams, kāda ziema gaidāma šogad un kā gāze konkurēs ar citu veidu degvielu.

Domājams, amerikāņu SDG nākotni būtiski ietekmēs arī prezidenta vēlēšanas valstīs. No rezultāta būs atkarīgs, cik viegli tiks izsniegtas atļaujas jaunu SDG projektu attīstībai, kā veidosies Vašingtonas attiecības ar Ķīnu un kāda loma būs apkārtējai videi.

Septembra nogalē SDG piegādes indekss Āzijā bija par 1,66 eiro par MWH lielāks nekā piegādēm Rietumeiropas tirgos. Henry Hub indekss ASV septembrī bija viszemākais salīdzinājumā ar minētajiem reģioniem – tas sastādīja 7,47 eiro par megavatstundu.

Ziņu lente
0