Minska uzdevusi Lietuvai un Polijai ierobežot diplomātu skaitu Baltkrievijā

© Sputnik / Виктор ТолочкоЗдание МИД Беларуси
Здание МИД Беларуси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas ĀM atzīmēja, ka minēto ierosinājumu nevienam nav jāapspriež ar Lietuvu un neviens nav arī plānojis apspriesties.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. Baltkrievijas Ārlietu ministrijas ierosinājumi samazināt diplomātiskā personāla skaitu Lietuvas un Polijas vēstniecībās ir obligāti izpildāmi, informēja aģentūra "BelTA", atsaucoties uz Baltkrievijas ĀM preses sekretāra Anatolija Glaza informāciju.

Президент Белоруссии А. Лукашенко дал интервью российским журналистам - Sputnik Latvija
Viedoklis
ES un ASV: lai Polija pati strebj savu putru ar Baltkrieviju

"Nezinu, iespējams, tāpēc, ka (Lietuvas ārlietu ministrs – red.) Lins Linkēvičs jau sen pilnībā nodevies politikai, daži diplomātiskie izteikumi un termini jau ir piemirsušies. Mums nav grūti izskaidrot to nozīmi. Mūsu izteiktie ierosinājumi atrodas Baltkrievijas suverēno tiesību plaknē, un nevienam tie nav jāapspriež ar Lietuvu, patiesībā neviens to nav arī plānojis. Atkāpjoties no diplomātiskās kazuistikas, tas nozīmē, ka tamlīdzīgi ierosinājumi Lietuvas ĀM ir obligāti izpildāmi," Anatolija Glaza teikto citēja Sputnik Lietuva.

Ārlietu ministrijas pārstāvis atzīmēja, ka Vīnes konvencija par diplomātiskajām attiecībām piešķir valstij pietiekamu skaitu diplomātiskās ietekmes instrumentu tamlīdzīgos gadījumos un nepieciešamības gadījumā Minska ir gatava tos izmantot.

"Tātad, atklāti sakot, nav saprotams, ar ko motivēts Lietuvas ārlietu ministra minētais paziņojums: vai ar nepilnīgām zināšanām par Konvenciju, vai apzinātu vēlmi upurēt savus diplomātus," piebilda ĀM pārstāvis.

Glazs uzsvēra, ka viss iepriekšminētais par Konvencijas nolikumiem pilnā mērā attiecas arī uz Poliju.

Доцент кафедры истории южных и западных славян Исторического факультета МГУ Юрий Борисенок - Sputnik Latvija
Politika
Vēsturnieks paskaidroja, kāda ir Polijas interese par notikumiem Baltkrievijā

Pie tam, atzīmēja ĀM, Minskas ierosinājumi izteikti, ņemot vērā "īpaši destruktīvo lomu", kādu patlaban uzņēmusies Viļņa un Varšava.

Piektdien Baltkrievijas ĀM izsauca Lietuvas un Polijas vēstniekus un ierosināja panākt paritāti valsts diplomātisko pārstāvniecību darbinieku skaita ziņā ar Baltkrievijas pārstāvniecību šajā valstī. Lietuvai ieteikts samazināt darbinieku skaitu no 25 līdz 14 diplomātiem, Polijai – no 50 līdz 18. Tāpat Minska paziņoja, ka Baltkrievijas vēstnieki abās valstīs no pirmdienas tiek atsaukti uz dzimteni konsultācijām. Polijas un Lietuvas vēstniekiem ieteikts rīkoties tāpat.

Atbildot uz to, Linkēvičs skaidroja, ka Lietuva neplāno atsaukt savu vēstnieku no Baltkrievijas konsultācijām un ierobežot diplomātisko klātbūtni kaimiņvalstī. Līdzīgi izteicās arī Polija.

Ziņu lente
0